Mergi la conţinutul principal
Zeci de absenţe înregistrate la şedinţele ordinare de CLM şi CJ

Topul chiulangiilor

• “trofeul” pentru cele mai multe absenţe consecutive de la şedinţele de CLM poate fi decernat consilierului liberal Cătălin Hagiu, care nu s-a mai afişat în Legislativul local din luna mai până în prezent • la Consiliul Judeţean, deşi are mai puţine absenţe decât colegul său de la municipiu, pe locul I în topul chiulangiilor se situează PNL-istul Florin Cîrligea, care a lipsit la 6 din cele 11 şedinţe convocate de la începutul anului • topul continuă la CLM cu Marian Fusea (PNL), Daniela Rădulescu (ALDE), Cristiana Voineag (PSD)şi Cristian Pricop (PNL), iar la CJ cu liberalii Laurenţiu Chiru şi Adrian Vacu • dacă primarul Marian Dragomir nu s-a arătat prea încântat de situaţie, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a sărit în apărarea colegilor săi cu precizarea că oricine poate avea probleme personale sau de sănătate • interesant este că la CLM Brăila cei care lipsesc nu îşi iau lefurile, însă la CJ, chiulangiii primesc indemnizaţia dacă îşi motivează absenţele, după cum ne-a explicat chiar secretarul judeţului, Dumitrel Priceputu

 

Aproape nicio şedinţă ordinară de CLM şi CJ Brăila fără măcar un consilier lipsă, de la începutul mandatului şi până în prezent. Cam aşa s-ar traduce, pe scurt, interesul unora dintre aleşii noştri pentru problemele comunităţii. O absenţă - două nu ar reprezenta neapărat un capăt de ţară, însă consilierii brăileni au ajuns deja la zeci de chiuluri, mai mult sau mai puţin justificate. Practic, numai de la începutul acestui an, la CLM Brăila s-au înregistrat 61 de absenţe, iar la CJ Brăila, din cele 11 şedinţe convocate, s-a ajuns la 35 de absenţe. Aşa cum semnala cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” încă din luna februarie, trendul chiulurilor în cele două mini-Parlamente s-a manifestat încă de la primele şedinţe de după învestire şi a continuat nestingherit, ba chiar a luat amploare, existând cazuri în care consilierii prezenţi în sală au mai aşteptat câteva minute bune un coleg rătăcit sau întârziat, tocmai pentru a avea cvorum de şedinţă sau pentru a se asigura că sunt aprobate proiectele ce au nevoie de două treimi din voturi ca să treacă.

Şi dacă la CLM Brăila consilierii care lipsesc de la şedinţa ordinară nu îşi încasează indemnizaţia lunară (mărită recent la 823 lei net), la Consiliul Judeţean, după cum a explicat chiar secretarul judeţului, Dumitrel Priceputu, cei care motivează absenţele îşi iau lefurile fără probleme.

Atunci când am semnalat iniţial problema chiulului pe capete în CLM şi CJ nu am făcut publice numele consilierilor în cauză, însă de această dată am decis să realizăm un top al “absenţilor de serviciu”.

 

Hagiu şi Cîrligea, campionii chiulului de la şedinţe

După cum am anunţat şi în luna februarie, la numai câteva luni de la startul noului mandat, în 2016, consilierii municipali şi judeţeni au început să chiulească frecvent. Plecând de la acest aspect, am luat decizia de a realiza un clasament al celor mai chiulangii membri de CLM, respectiv CJ.

În cazul Consiliului Local Municipal, discutăm până în prezent de un total de 71 de absenţe (în 27 de şedinţe), consemnate în minutele postate pe site-ul Primăriei, din care 61 doar anul acesta (în 15 şedinţe). Practic, au existat doar două şedinţe de CLM de la începutul mandatului şi până acum în care s-a înregistrat o prezenţă de 100%: una imediat după învestire şi a doua în luna septembrie a anului trecut, însă şi atunci au fost câţiva consilieri care au ajuns mai târziu.

Ei bine, topul chiulangiilor de la începutul mandatului se prezintă în felul următor: liberalul Cătălin Hagiu pe locul I, cu 9 absenţe (nu a mai participat la nicio şedinţă din luna mai până în prezent), colegul său Marian Fusea pe II, cu 7 absenţe, Daniela Rădulescu (ALDE) pe III, cu 6 absenţe, urmaţi îndeproape de Cristiana Voineag (PSD) şi Cristian Florinel Pricop (PNL), cu câte 5 absenţe fiecare, şi de Bogdan Botea (PND)şi Dan Păun (ALDE), cu câte 4 absenţe de căciulă. Lista continuă cu cei care au sub trei absenţe. Trebuie precizat că din categoria celor care au lipsit doar de la o singură şedinţă face parte şi PSD-istul George Caranica, însă acesta a reuşit şi performanţa de a întârzia la trei şedinţe de la începutul mandatului şi până în prezent.

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a vedea cum şi-a motivat cele 9 absenţe, Hagiu nu a dorit să comenteze prea mult subiectul, precizând doar că va lămuri situaţia cât de curând.

“Sunt motive personale. Sunt prins cu nişte proiecte personale şi din cauza aceasta. O să spun mai multe în curând”, a declarat liberalul.

La Consiliul Judeţean Brăila, de la începutul mandatului până în luna septembrie au avut loc 20 de şedinţe, la care s-au înregistrat 54 de absenţe, din care 35 doar anul acesta (în 11 şedinţe). Şi în cazul mini-Parlamentului judeţean, putem discuta despre o singură şedinţă ordinară (în luna ianuarie 2017) cu prezenţă completă.

Topul chiulangiilor la CJ de la începutul mandatului până în prezent arată în felul următor: Pe locul I, cu 6 absenţe, se situează liberalul Florin Cîrligea, urmat pe poziţia II, de colegii săi din PNL Laurenţiu Chiru şi Adrian Vacu, ambii cu câte 4 absenţe. De asemenea, locul III le revine mai multor consilieri judeţeni care au reuşit să lipsească de cel puţin trei ori de când şi-au preluat mandatul: PNL-istul Alexandru Dănăilă, PND-ista Simona Drăghincescu (cu precizarea că cei doi nu au mai absentat de la începutul lui 2017), PNL-istul Vasile Broască (înainte de a demisiona), PSD-istul Dan Lucian Şerbu, liberalii Vasile Constantin Varga, Mario DaRos, precum şi Marian Sîrbu. Trebuie amintit şi faptul că atât Adrian Rândunică, cât şi Carmelia Bălănică (ambii PSD) au reuşit să cumuleze câte două absenţe de căciulă în CJ Brăila, în lunile de dinainte de a pleca pentru a activa în cadrul Guvernului.

Întrebat care au fost motivele pentru care a lipsit de la mai bine de jumătate dintre şedinţele convocate în acest an, Cîrligea a precizat că a fost în concediu, a avut câteva evenimente în familie, de la care nu a putut lipsi, şi altă dată a fost bolnav. Liberalul a subliniat şi că, de multe ori, se întâmplă ca şedinţele (în special cele de îndată) să fie anunţate în ultima clipă, astfel încât consilierii care sunt ocupaţi sau plecaţi din localitate, nu mai pot ajunge.

“Mai pleacă lumea în concediu. Am avut şi un botez. Probleme de familie. Dar am fost învoit la toate. Una a fost pe motiv de boală. Au fost multe evenimente. Dar ştiţi care este problema? Unele sunt anunţate de pe o zi pe alta şi nu ai cum să vii. Pentru că mai avem şi treabă. Dacă vă uitaţi, au fost vreo două de îndată. Pentru unul care stă degeaba... mă rog. Dar poate să te prindă să nu fii în localitate. S-a întâmplat de multe ori”, a afirmat Cîrligea.

 

Cum îşi motivează consilierii absenţele

Pentru a vedea ce spun consilierii municipali care absentează de la şedinţe, redactorii noştri au stat de vorbă cu secretarul municipiului, Ion Drăgan, care se ocupă de cererile acestora. Potrivit sursei citate, până în prezent, absolut toţi membrii CLM care au ratat câte o şedinţă au avut grijă să îşi motiveze absenţele.

“Absenţele dumnealor sunt publice, ele rezultă din procesele verbale pe care le avem pe site-ul instituţiei. Ce vă pot spune este că sunt anumite absenţe care ţin de specificul activităţii fiecăruia. Domnii consilieri care au meseria de medic - domnul Pricop, doamna Voineag, doamna Gina Ilie (deşi mai puţin) -, dar au acest specific, datorită gărzilor şi a participării la diverse seminarii, acţiuni de genul acesta pe care ni le aduc la cunoştinţă şi care, de cele mai multe ori, nu se desfăşoară în localitatea noastră. După aceea, am o categorie de motivări care ţin de specificul activităţii, pe latură a serviciului. Doamna Rădulescu, domnul Fusea sunt persoane care pleacă frecvent din localitate. Mai apar şi problemele medicale. Sunt multe absenţe atunci când persoana este internată în spital, sau are altă afecţiune şi nu poate participa. Tot la specificul profesie ar fi şi colegii jurişti, avocaţi, care de multe ori trebuie să asigure reprezentarea în anumite cazuri unde nu pot lipsi. Sunt citaţii, chemări la Parchet. Lucruri care se întâmplă uneori şi de pe o zi pe alta şi atunci nu se poate lipsi. Mai sunt şi anumite litigii care se dezvoltă la instanţe superioare, Galaţi, Bucureşti chiar. Şi atunci, dacă se suprapune un astfel de termen cu o şedinţă de consiliu, consilierul respectiv nu poate fi prezent”, a declarat Drăgan.

Secretarul municipiului a mai precizat că de multe ori aceste solicitări privind motivarea absenţelor se fac în scris, dar au existat situaţii când s-au făcut şi verbal, însă a ţinut să sublinieze că în cazul absenţelor, indiferent dacă sunt motivate sau nu, consilierii nu îşi încasează indemnizaţia.

Situaţia este una ceva mai ciudată din acest punct de vedere în cazul CJ Brăila, unde, potrivit secretarului judeţului, Dumitrel Priceputu, aleşii îşi încasează lefurile atât timp cât îşi motivează absenţele.

“Sunt motive de sănătate. Chiar recent au fost vreo 9 informări pe cazuri de sănătate. Sunt plecări din localitate pe probleme ce ţin de locul de muncă pe care îl au. Sigur, au apărut şi situaţii de ordin familial, de genul: deces, nuntă. Evenimente care au necesitat plecarea din localitate. Sau activităţi planificate anterior. Pentru că fiecare om are agenda lui de lucru şi se întâmplă să fie activităţi programate anterior convocării şedinţei. Se depune cererea şi se motivează. Am avut, de exemplu, mai des, deplasări în străinătate, dar tot legate de locul de muncă. Poate este la o firmă, angajat undeva. Sau medicii, cadrele didactice, pot pleca în delegaţii. Şi atunci, nu au ce să facă. Legea nu solicită motivări cu documente, decât la şedinţele de constituire, doar atunci trebuie aduse. În rest, se fac doar informări. Sunt situaţii când nu spun nimic, nu vin, şi atunci nu se încasează indemnizaţia. Dar dacă o motivează, se încasează indemnizaţia”, a explicat Priceputu.

 

“Valul de absenţe” prin prisma primarului şi a preşedintelui CJ

Întrebat despre absenţele cumulate de consilierii municipali de la începutul mandatului şi până în prezent, primarul Marian Dragomir a precizat că nu i se pare o situaţie normală, însă a ţinut să puncteze că uneori pot exista şi justificări ce stau în picioare.

“Unii consilieri au mai avut cazuri medicale, cum s-a întâmplat la ultimele şedinţe cu Sorin Boşneag şi Dan Păun, care sunt operaţi, sau au fost situaţii când consilierii erau plecaţi la congrese internaţionale, cum este cazul Cristianei Voineag. De asemenea, aţi văzut că Răzvan Popescu a ajuns la cea mai recentă şedinţă de îndată, exact când s-a terminat. Se mai întâmplă să fie întârzieri, dar important este că a ajuns. Oricum, atunci când nu vin la şedinţă, consilierii nu primesc niciun fel de remuneraţie. Mi se pare normal. Dar vă mai spun un lucru apropo de numărul mare de absenţe înregistrat de unii consilieri (n.r - cu referire la PNL-işti): ori că sunt prezenţi în sală şi nu votează sau se abţin de la vot, ori că sunt absenţi, pentru mine e tot una. Pentru că nu îşi aduc aportul la proiectele de hotărâri pe care le avem pe ordinea de zi şi pentru care au fost aleşi de brăileni”, a declarat Dragomir.

La rândul său, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, s-a arătat mai puţin deranjat de acest fenomen al absenteismului în rândul consilierilor. Acesta susţine că nu le poate impune membrilor Consiliului să participe la o şedinţă dacă au anumite probleme de sănătate sau familiale.

“Este dreptul lor să motiveze absenţa sau să absenteze dacă au probleme personale sau de sănătate. Toate cererile sunt la secretar, aprobate de mine. Oamenii mai au şi alte lucruri de făcut. Acum, nu pot eu să comentez foarte mult de ce absentează dumnealor. Dar şedinţele s-au ţinut, am avut cvorum şi au trecut toate proiectele, în general. Că lipsesc, e strict problema lor personală. Dacă omul îmi spune că este bolnav, eu ce să îi spun?! Să vină din spital la şedinţa de consiliu? Sau dacă are o problemă de familie urgentă... Oricum, absenţele sunt motivate corespunzător. Din câte ştiu nu este nicio absenţă nemotivată. Eu cred că mai importantă e familia sau sănătatea. Eu nu îi condamn pentru o chestiune de genul ăsta”, a afirmat Chiriac.

 

Timpul trece, leafa merge

După cum se ştie, Consiliul Local Municipal este format din 27 de consilieri, iar Consiliul Judeţean din 33 de membri (inclusiv preşedintele), însă, de la începutul mandatului şi până acum, situaţiile în care şedinţele ordinare (şi nu numai) au înregistrat o prezenţă de 100% au fost extrem de rare. Asta în ciuda faptului că Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali precizează că membrii CLM şi CJ, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene nu pot lipsi de la lucrările consiliului sau ale comisiilor de specialitate din care fac parte decât în situaţiile prevăzute în regulamentul de funcţionare, atât timp cât nu se află în îndeplinirea unei însărcinări oficiale. Ei bine, în regulamentul CLM Brăila se specifică faptul că indemnizaţia se acordă lunar, pentru o şedinţă ordinară şi 2 ale comisiilor de specialitate, în timp ce şedinţele extraordinare şi de îndată sunt neremunerate. De asemenea, se mai precizează faptul că membrii CLM nu primesc indemnizaţie dacă absentează nemotivat de la şedinţele ordinare sau ale comisiilor de specialitate şi rămân fără mandat dacă lipsesc fără să motiveze, de la mai mult de 3 şedinţe ordinare consecutive. De cealaltă parte, regulile se menţin şi în cazul CJ, mai puţin în ceea ce priveşte neîncasarea indemnizaţiei în cazul absenţelor, deoarece dacă îşi motivează lipsa de la şedinţă, consilierii judeţeni îşi iau liniştiţi banii.

Interesant de precizat este faptul că în luna iulie, în baza Legii 153/2017, atât membrii CJ, cât şi cei ai CLM Brăila şi-au majorat indemnizaţia de la puţin peste 600 lei, la 823 lei (net). Practic, în ambele cazuri consilierii încasau până nu demult bani în procent de 5% din indemnizaţia lunară a primarului/preşedintelui CJ, iar acum discutăm despre o sumă lunară reprezentând 9% din această indemnizaţie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro