On Top of the World... | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

On Top of the World...

Chicago Tribune isi avertiza deunazi cititorii ca postul de trezorier al Cook County (din care face parte municipalitatea Chicago, sau Chicagoland) poate ajunge in miinile fiului lui John Stroger, democratul care a detinut postul in legislatura trecuta si care a trebuit retras din cursa electorala pe motiv de boala. Asta nu se poate petrece, desigur, fara votul cetatenilor, dar nu e imposibil de prevazut ca, daca nu se trezesc la timp si nu iau o decizie electorala in cunostinta de cauza, acest important post administrativ poate intra pe fagasul unei alte dinastii locale, care s-ar putea alatura aceleia a primarilor Daley, in familia carora postul de primar general al orasului se transmite de ani buni de la tata la fiu. Sigur, veti spune, nu e nici o problema aici, atita vreme cit oamenii chiar voteaza pentru fiul lui Stroger sau pentru cel al lui Daley, pentru ca ii apreciaza ca politicieni. Nu a fost nici o problema nici atunci cind ei chiar au votat (ma refer aici la votul pentru cea de-a doua legislatura) pentru George W. Bush, Jr. Cert este, insa, ca dinastiile politice din Statele Unite sint acum, la inceput de secol al 21-lea, parte din viata politica de peste Ocean.
Ne asteptam ca fiul ministrului X din guvernul Romaniei sa se trezeasca instalat peste noapte in cine stie ce post fabulos. Nu ne miram ca fata unui fost ministru roman al agriculturii a devenit si ea mare politician si nimeni nu se intreaba ce ar fi devenit ea daca tata nu era politician si ministru. Dar ca asemenea lucruri se petrec si in Statele Unite, acolo unde democratia, vrem sa credem, este o realitate si unde oamenii chiar cred ca sistemul functioneaza, ni se pare nefiresc.
Ei bine, lucrurile nu sint chiar atit de simple pe cit par la prima vedere. Ca democratia din Statele Unite nu prea functioneaza o demonstreaza pe deplin ultimele alegeri generale din patria lui Washington si Lincoln. Participarea la vot e limitata, iar cei care se prezinta cu constiinciozitate sint cei inregistrati drept democrati sau republicani in colegiile lor electorale. Ceva mai bine de treizeci la suta din populatia cu drept de vot nu voteaza aproape niciodata si nici macar nu arata vreun interes pentru viata politica. Majoritatea celor care voteaza nu oscileaza nici o singura data in viata: cei declarati democrati si membrii Partidului Democrat voteaza intotdeauna cu democratii, cei declarati republicani si membrii Partidului Republican voteaza intotdeauna cu republicanii. Structura politica americana e, prin urmare, foarte osificata. De aici si pina la crearea unor dinastii politice nu mai e decit un pas.
Ceea ce urmeaza, insa, e mult mai tragic. Societatea americana in sine s-a osificat enorm in ultimele decenii. Cu osificarea sociala si economica, de clasa, a venit si nepotismul. Pentru a intra intr-o slujba buna (administrativa, de exemplu) nu mai e intotdeauna de ajuns sa fii pregatit pentru acea slujba. Trebuie sa ai o cunostinta care sa iti sprijine candidatura. Nepotismul atrage dupa el coruptia. Washington Post publica in editia sa de joi, 27 iulie, comentarii pe marginea unui mare scandal de coruptie, deturnare de fonduri si acordare de contracte fara licitatie, toate petrecute la Department of Homeland Security, mastodontul creat de Presedintele Bush pentru a controla mai bine numarul exorbitant de agentii de securitate ale Guvernului Statelor Unite. Puterea politica enorma pe care acest departament a adunat-o prin unificarea fortelor intregului sistem de servicii secrete a dus, insa, la cazuri de coruptie flagranta, acoperind un spectru de la acordarea unor contracte strategice de miliarde de dolari unor firme care nu au participat niciodata la licitatii pentru acele contracte pina la mici gainarii de genul cheltuirii unor sume importante de bani pe hoteluri de lux, in care functionari mai mari sau mai mici ai departamentului si-au petrecut noptile. Ca banii aceia provin din taxele cetateanului american de rind pare a fi irelevant pentru acesti noi magnati ai vietii social-politice americane. Ca nivelul de saracie din anumite zone ale Statelor Unite e acelasi cu tari pe care unii inca le mai numesc ale "lumii a treia" nu pare sa preocupe pe nimeni. Ingrijorator ramine faptul ca modelul american este acum impus pe peste tot in lume. Iar daca se poate aici, in patria democratiei, ce asteptari sa mai aiba o tara ca Romania, in care democratia a fost mai mult o himera de-a lungul intregii sale istorii?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro