După ce în februarie a.c. Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila a trecut printr-o criză din cauza celor două computere tomograf care au picat în acelaşi timp - iar pacienţii cu afecţiuni neurologice, oncologice şi/sau traumatice erau duşi cu salvările fie la Galaţi, fie la Bucureşti - acum, unitatea înregistrează un galop prelungit în activitatea de imagistică. Şi asta pentru că doar unul dintre CT-uri a fost reparat şi e funcţional. Tubul său a costat nu mai puţin de 2,7 miliarde de lei vechi. Vorbim aici despre tomograful din Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU), suprasolicitat deja, care abia dacă mai face faţă zecilor de expuneri zilnice la care este supus. Pericolul ca şi acest aparat să cedeze din nou pare să plutească în aer, mai ales că în privinţa repunerii în funcţiune a CT-ului Philips de la primul etaj, din Imagistică, sunt slabe şanse să mai fie veşti bune pentru Spitalul Judeţean.
"Acest CT este achiziţionat din fonduri nerambursabile, prin REGIO, iar Ministerul Sănătăţii, prin care s-a derulat proiectul, a solicitat firmei producătoare să înlocuiască aparatul fiindcă în urma numeroaselor verificări s-a ajuns la concluzia că este vorba despre un defect din fabricaţie", ne-a declarat dr. Mihail Iugulescu, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.
Philips Germania, nu şi nu!
Nici Consiliul Judeţean, cofinanţator în proiectul privind achiziţionarea tomografului cu 1 milion de euro, nu a rămas indiferent la ceea ce s-a întâmplat cu aparatul cumpărat din fonduri europene, motiv pentru care a făcut demersuri pentru verificarea amănunţită a situaţiei în vederea responsabilizării firmei producătoare. La un moment dat, s-a vehiculat ideea că numai reparaţia acestui CT ar costa 220.000 euro.
De menţionat că CT-ul a fost reparat o dată, în sensul că i s-au înlocuit o serie de piese, însă n-a funcţionat tocmai fiindcă avea defecţiuni "interne", la nivelul ansamblului principal.
"Noi am înţeles că acel tomograf ar avea un defect din fabrică şi de aceea nu este exclus să cerem unul nou, mai ales că vorbim despre un obiect achiziţionat în cadrul unui proiect", spunea, recent, Viorel Mortu, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Brăila. Şi, da, firma producătoare, renumita multinaţională Philips, şi-a trimis oamenii în control să verifice starea aparatului.
"Se întâmpla în iunie, la început, când reprezentanţii din Germania ai firmei Philips au venit la noi şi au luat din aparat un card de memorie, pentru a vedea dacă există posibilitatea să schimbe din nou ansamblul respectiv", ne-a declarat Olguţa Crivăţ, directorul de îngrijiri medicale din SJU. Problema e că specialiştii de la Philips înclină să schimbe alte şi alte piese, nu întreg aparatul, aşa cum cer la unison Ministerul Sănătăţii, Consiliul Judeţean şi spitalul. Curios, CT-ul nu mai era în perioada de garanţie de 24 de luni, însă proiectul încă e în fază de sustenabilitate, motiv pentru care SJU e îndreptăţit să se prevaleze de investigaţiile ce reflectă faptul că CT-ul avea o problemă încă de la facere.