Veste şoc pentru pacienţii suspecţi de accident vascular cerebral, dar şi pentru aceia care ajung la spital cu lovituri la nivelul capului, politraumatisme toracice sau care sunt deja internaţi la Oncologie şi aşteaptă noi tratamente pentru formele grave de cancer de care suferă: tomografele Spitalului Judeţean de Urgenţă nu pot fi reparate, nici acela de la etaj, stricat de două săptămâni, nici acela de la Unitatea de Primire a Urgenţelor, stricat de mai bine de o lună.
Asta după ce săptămâna trecută conducerea unităţii avea speranţe că va fi funcţional în scurt timp, măcar computerul tomograf (CT) de la etajul I, din Secţia de Imagistică, acela achiziţionat printr-un proiect cu fonduri europene în cadrul REGIO în urmă cu doi ani. CT-ul de la etaj părea să aibă stricat doar un colimator, iar firma furnizoare, reprezentanta Philips, a trimis luni şi marţi oameni la spital pentru a înlocui piesa. Numai că la verificările de rutină, CT-ul s-a dovedit a fi mort cu acte în regulă, în ciuda colimatorului nou montat.
"E complicat tare! CT-ul nu avea colimatorul stricat, se pare că a făcut un scurt circuit şi i s-a ars tubul anod, ceea ce înseamnă o cheltuială foarte mare, poate cât aparatul. CT-ul respectiv este unul de mare fineţe, diferă de acela din UPU (n.r. unitatea de primire a urgenţelor) şi tubul e capsulat, costă mai mult decât cel din UPU. A rămas ca firma să trimită specialişti din Germania să-i facă o reverificare. Cert este că durează şi nu poate fi reparat acum", ne-a declarat dr. Mihail Iugulescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.
Apel către clinici din Galaţi
Nici CT-ul din UPU nu va putea fi reparat prea curând fiindcă are şi el tubul ars, iar SJU este abia în faza de procedură de cerere de ofertă pentru achiziţionarea tubului care costă 270.000 lei. În această situaţie, s-au decalat cu cel puţin două săptămâni examenele CT de la Oncologie şi Neurologie.
Dacă urgenţele de gradul zero au fost rezolvate prin transferuri la Bucureşti sau la Neurochirurgie Galaţi, pacienţii care suferă de diferite forme de cancer - şi necesită tratamente clinice pentru continuarea cărora sunt obligatorii examinările tomografice - sunt traşi pe dreapta. Într-o situaţie tot atât de dificilă sunt şi aceia internaţi ca fiind suspecţi de accident vascular cerebral.
"A venit azi la mine doctorul Cosmescu de la Neurologie şi mi-a spus că are câteva sute de pacienţi la care nu ştie dacă e accident cerebral vascular sau nu fiindcă nu are investigaţiile tomografice pentru ei. Am făcut cereri către două clinici din Galaţi să îi primească, aştept mâine (n.r. azi) răspunsul să încheiem contracte. Am vorbit la CJ şi vorbesc şi la Casă (n.r. Casa de Asigurări de Sănătate) să văd ce se poate deconta. Nu ştiu costurile, dar sunt enorme, nici nu vreau să mă gândesc acum. Cert este că tomografele nu pot fi reparate acum!", a adăugat dr. Mihail Iugulescu.
Practic, pacienţii suspecţi de accident vascular cerebral sunt internaţi şi supravegheaţi, însă în lipsa unor investigaţii CT, diagnosticul şi tratamentul sunt chestiuni de noroc şi ţin doar de flerul doctorilor. CT-urile din Judeţean sunt garantate pentru 100.000 secunde scan (unitate de măsură pentru secvenţele imagistice specifice radiologiei), iar tomograful din UPU avea deja 700.000 secunde scan efectuate în urmă cu un an şi jumătate, la ultima verificare, când a şi ieşit din garanţie. CT-ul de la etaj abia acum a ieşit din garanţie, însă dr. Iugulescu ne-a mărturisit că va responsabiliza firma care l-a furnizat fiindcă defectul nou apărut pare a fi unul din fabricaţie: "Ne îndreptăm împotriva lor, fiindcă e luat pe proiect de european şi trebuia să meargă măcar cinci ani. Ştiu că avea 128.000 secunde scan efectuate, dar acesta pare un defect din fabrică". De menţionat că investiţiile în CT-urile (un milion de euro) şi RMN-urile din spital făcute pe vremea lui Gheorghe Bunea Stancu, când era în fruntea CJ-ului, nu vor putea fi vreodată amortizate. Numai mentenanţa costă: 58.800 lei/ an- pentru CT-ul din UPU, 107.832 lei/an pentru CT-ul de la etaj, 318.264 lei/ an pentru RMN-ul de la Ambulator şi 478.840 lei/ an pentru RMN-ul din Radiologie, de la etaj.