Tomografele din Brăila, în moarte clinică! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Tomografele din Brăila, în moarte clinică!

Computerele tomograf de peste un milion de euro din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila, cu care ex-preşedintele CJ Gheorghe Bunea Stancu se mândrea ori de câte ori se ivea ocazia, fiind investiţii din fonduri europene REGIO, au murit rând pe rând! Primul s-a dus tomograful de la etaj, în urmă cu vreo două săptămâni, iar mai apoi s-a stricat şi CT-ul de bază al Unităţii de Primire a Urgenţelor (UPU), acela de la parter. S-a ars un tub! Tubul care reprezintă de fapt creierul aparatului şi costă nu mai puţin de 2,7 miliarde de lei vechi.
În aceste condiţii, pacienţii care intră în unitatea medicală în regim de urgenţă, dar şi aceia care aveau nevoie de diagnostice periodice de rutină - fiind cronici pe care medicii clinicieni îi au internaţi în secţii, sunt plimbaţi pe drumuri, între unităţi spitaliceşti din ţară, fie la Galaţi, fie la Bucureşti.
"Da, este greu fără computer tomograf. Cel de la etaj are o piesă stricată şi sperăm că cel mai târziu luni vom primi ajutor din partea firmei care asigură mentenanţa, iar în cazul celui de la UPU... am făcut anunţ de licitaţie fiindcă s-a ars tubul, din cauza zecilor de mii de expuneri. Tubul costă peste 2,7 miliarde de lei vechi şi durează până îl luăm", ne-a explicat dr. Mihail Iugulescu, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.

Lungul drum spre sănătate

Situaţia s-a acutizat de mai bine de o săptămână, de când zeci de pacienţi cu simptome de accident cerebral, hemoragie internă, traumatism cranio-cerebral şi alte leziuni ce pun viaţa în pericol au fost aglomeraţi în secţia de Imagistică, unde este RMN-ul, sau au luat de îndată drumul Bucureştiului, către unităţi spitaliceşti din capitală. Vorbim aici doar despre urgenţele de gradul zero.
Ceilalţi bolnavi, cronicii, aproximativ 1000, care aşteptau investigarea cu tomograful pentru noi tratamente de rutină, au fost pur şi simplu traşi pe dreapta sau trimişi să se caute la Galaţi, pe banii lor. Şi asta fiindcă SJU Brăila nu are niciun protocol cu vreo unitate spitalicească din ţară pentru compensarea costurilor privind investigaţiile CT.
"Nu am încheiat protocol pentru că avem deja CT-uri şi încercăm să le reparăm. Tomografele nu mai sunt în garanţie, aceasta a expirat acum doi ani, dar mentenanţa lor o plătim noi şi e foarte scumpă. Lucrăm cu firmele producătoare, Siemens şi Philips. Doar urgenţele merg la Spitalul de Neurochirurgie din Galaţi, o zi da, o zi nu, atunci când şi acolo este neurochirurg de gardă, sau la Bucureşti, în cazuri extreme: AVC (n.r. accident vascular cerebral), TCC (n.r. traumatism cranio-cerebral), traumatism toraco-abdominal...", a mai spus dr. Iugulescu.
Nemulţumirea este atât de partea pacienţilor şi a rudelor acestora - care fie scot din buzunar între 150 şi 400 de lei pentru o investigaţie de specialitate, fie stau cu inima la gât timp de cel puţin două ore cât pacientul face cu salvarea până la Bucureşti - dar şi de partea medicilor care se văd în imposibilitatea de a interveni aplicat într-un caz de urgenţă majoră.
"Noi suntem în linia întâi şi în noi se trage prima dată. Noi nu refuzăm niciun caz, suntem oameni. Îi internăm pe toţi, iar pe aceia în stare gravă îi ducem la RMN sau la Bucureşti la CT. Nu ne este uşor, nici nu ne plângem, dar trebuie să ştiţi că noi le încasăm pe toate!", ne-a spus dr. Mihaela Roadevin, şef UPU Brăila.

"Doamne fereşte de un accident colectiv!"

Activitatea Ambulanţei s-a aglomerat în această perioadă mai ales din cauza nefuncţionării CT-urilor. Zilnic, urgentiştii ambulanţieri fac două, chiar trei drumuri în capitală, la Centrul Naţional de Imagistică. Asta înseamnă costuri, dar şi eforturi susţinute din partea medicilor şi a asistenţilor pentru a răspunde la urgenţele unui judeţ cu peste 180.000 de locuitori şi cu un rulaj mediu de 40.000 de bolnavi pe an.
"Dacă nu e CT, e Bucureşti, asta e clar! Până acolo facem cel puţin două ore şi pot spune că reuşim să ţinem un pacient în parametrii vitali până în Bucureşti, dar, într-adevăr, când nu ştii la ce să te aştepţi, nu e deloc simplu! Nu ştii cu exactitate ce leziuni are acel pacient şi...Începem deja să vorbim despre hazard. În cazul unui TCC (n.r. traumatism cranio-cerebral) sau al unui AVC (nr. accident vascular cerebral), accident ischemic sau hemoragic nu se poate interveni chirurgical fără un CT. (...) Poate că a fost şi norocul până acum, dar vă spun aşa: Doamne fereşte de un accident colectiv, de un accident cu multe victime! Dacă ar fi un accident cu 8 victime am pleca toţi din judeţ, la CT, practic ar rămâne judeţul fără medici de urgenţă pe ambulanţe. Nici nu vreau să mă gândesc!", ne-a declarat dr. Dorin Giol, medic specialist de urgenţă în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Brăila.
Atunci când vorbea despre singurele opt echipaje de urgenţă, dr. Giol se referea la numărul total de urgentişti specializaţi din Brăila, singurii care pot ţine un pacient în viaţă până la Centrul Naţional de Gestionare a Urgenţelor Bucureşti.
După această experienţă, dr. Iugulescu, managerul spitalului, se aşteaptă ca luna februarie să fi încărcat costurile serviciilor medicale pe care Casa Judeţeană de Asigurări le decontează spitalului. "Da, ne aşteptăm la o factură mare, mai ales că şi piesele folosite pentru reparaţii, dar şi mentenanţa tomografului sunt plătite de spital, iar despre amortizarea cheltuielilor încă nu se poate vorbi", a mai spus dr. Mihail Iugulescu, managerul SJU Brăila.
Rămâne de văzut cum au obosit atât de tare CT-urile de peste un milion de euro în nici doi ani de la instalare. Dr. Iugulescu a susţinut că va face o verificare în acest sens.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro