Mergi la conţinutul principal

Toate tunurile pe munca “la negru”

* pe parcursul lunii noiembrie, inspectorii ITM Brăila au făcut zeci de controale, fiind vizate firme din domeniul construcțiilor dar și  firme  care se ocupă cu fabricarea și vânzarea produselor de brutărie și patiserie * două firme din construcții au primit amenzi în valoare totală de 280.000 lei, iar în ceea ce privește patiseriile verificate, pentru deficiențele constatate, au fost aplicate sancțiuni în valoare totală de 11.600 lei  

 

Munca “la negru” a fost luată în colimator de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila, instituție care a aplicat zeci de amenzi pe această temă, în cea de-a doua jumătate a lunii noiembrie. Au fost făcute controale la firme din diverse domenii de activitate, cele mai mari sancțiuni fiind aplicate unor firme din sectorul construcții. Două astfel de firme au primit amenzi în valoare totală de 280.000 lei. "Cu ocazia controalelor efectuate în săptămâna 19-25 noiembrie 2021, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila au identificat doi angajatori care foloseau 19 persoane fără a avea încheiat contract individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activității, conform legii. Aceștia prestau activitate în domeniul construcțiilor. Ca urmare, au fost aplicate sancțiuni contraveneționale în valoare totală de 280.000 lei, dispunându-se, totodată, măsuri de intrare în legalitate", a precizat inspectorul șef al Inspectoratului Teriotrial de Muncă Brăila, Liviu Arhire, în cadrul unui comunicat.

Zeci de controale pentru identificarea cazurilor de muncă "la negru" și a neregulilor legate de securitatea și sănătatea în muncă au fost făcute și în brutăriile și patiseriile din Brăila, în a doua parte a lunii noiembrie.

Potrivit inspectorului șef al ITM Brăila, Liviu Arhire, în săptămâna 22-26 noiembrie a.c. s-a desfășurat Campania națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată ("la negru") și verificarea modului în care se respectă dispozițiile legale în domeniul securității și sănătății în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile: fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase și comerț al pâinii, produselor de patiserie și produselor zaharoase în magazine specializate .

Potrivit sursei citate, în perioada menționată, au fost efectuate un număr de 47 de controale (23 în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă - SSM și 24 pentru relațiile de muncă - RM). Cu ocazia controalelor efectuate de inspectorii ITM Brăila, au fost constatate neconformități atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și al securității și sănătății în muncă. Din prima categorie amintim: angajatorul nu a eliberat adeverințe care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate; angajatorul nu a respectat obligația de a ține la locul de muncă evidența zilnică a orelor de muncă efectuate de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și de sfârșit a programului de lucru; angajatorul nu a adaptat contractele individuale de muncă cu prevederi prin care să informeze angajatul cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat; angajatorul va face dovada evidenței orelor de muncă prestate de fiecare salariat, cu evidențierea distinctă a orelor suplimentare și a orelor de noapte. În ceea ce privește domeniul securității și sănătății în muncă, amintim: nu erau semnalizate corespunzător riscurile de natură electrică la punctele de lucru; angajatorul nu a făcut dovada acordării echipamentelor individuale de protecție lucrătorilor; fișa de instruire individuală nu era insoțită de o copie a fișei de aptitudine; neactualizarea evaluării riscurilor specifice condițiilor de contaminare epidemiologică în vederea luării măsurilor necesare pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

"Pentru deficiențele constate cu ocazia controalelor, au fost aplicate 50 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 11.600 lei dispunându-se, totodată, măsuri de intrare în legalitate, cu termene de raportare la ITM", a mai precizat inspectorul șef al ITM Brăila.

În altă ordine de idei, pe parcursul lunii noiembrie 2021, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila a continuat campania de informare "Viitorul tău începe azi. Meriți ca munca ta să fie recunoscută" - demarată la nivel național, sub îndrumarea Inspecției Muncii - prin care se urmărește creșterea gradului de conștientizare a lucrătorilor cu privire la consecințele sociale și economice negative pe care le produce munca nedeclarată ("la negru") și munca subdeclarată ("la gri"), la drepturile și obligațiile pe care le au aceștia. Lucrătorii au fost informați, de asemenea, cu privire la riscurile la care se expun atunci când acceptă să muncească "la negru" sau "la gri".

Au fost vizate societăți comerciale și angajatori din mai multe domenii de activitate. Cu ocazia campaniilor de informare dispuse de Inspecția Muncii, dar și pe parcursul controalelor planificate la nivel local, inspectorii ITM Brăila le-au distribuit pliante lucrătorilor, îndemnându-i, totodată, să-și cunoască drepturile.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro