Toate-s bune şi frumoase la Spitalul Judeţean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Subiectul «fierbinte» dezbătut la CJ Brăila: pandemia de coronavirus

Toate-s bune şi frumoase la Spitalul Judeţean

• consilierii judeţeni au fost convocaţi, ieri, în premieră, la o şedinţă ordinară prin videoconferinţă, în contextul pandemiei de coronavirus • membrii CJ l-au întrebat pe preşedintele Francisk Chiriac despre lipsurile de materiale de protecţie pentru medicii şi personalul din anumite secţii ale spitalului • Chiriac a dat asigurări că stocurile există, însă se distribuie cu precădere celor din „prima linie”: Boli Infecţioase, ATI şi UPU

 

Membrii CJ Brăila au participat, ieri, în premieră, la o şedinţă ordinară prin sistem videoconferinţă, în contextul pandemiei de coronavirus. Ei bine, tocmai acest subiect a stârnit interesul consilierilor judeţeni. Pe scurt, 16 proiecte de pe ordinea de zi au fost aprobate, fără probleme, în aproximativ 20 de minute, după care, la rubrica “Alte probleme”, au urmat discuţiile pe tema COVID-19. Ședinţa a fost postată integral pe pagina de Facebook a Consiliului Judeţean.

Interesant de precizat este faptul că foarte mulţi dintre membrii CJ Brăila au solicitat lămuriri de la preşedintele Francisk Chiriac, privind gestionarea situaţiei legată de coronavirus de către Spitalul Judeţean, solicitând în primul rând să explice dacă medicii şi personalul medical se confruntă cu lipsuri privind echipamentele de protecţie şi dezinfectanţi.

Liberalii Dănuţ Lungu, Marian Sârbu şi Vasile Constantin Varga au solicitat informaţii suplimentare legate de echipamentul de testare a pacienţilor suspecţi de coronavirus, pentru care CJ Brăila a alocat recent, 2,5 milioane lei. Mai exact, stadiul achiziţiei. Chiriac a explicat că există deja un aparat la Direcţia Sanitar Veterinară, de asemenea, a subliniat că grupul Al Dahra - “Agricost” s-a oferit să achiziţioneze şi să doneze un astfel de aparat spitalului judeţean, iar CJ Brăila merge mai departe în privinţa achiziţiei. Chiar şi aşa, acesta a precizat că se analizează foarte atent situaţia, deoarece este foarte importantă şi cumpărarea a cât mai multe teste, avizate de minister. Chiriac nu a dat un termen legat de momentul în care aparatul va sosi şi ar putea fi folosit de spital, spre nemulţumirea liberalilor. De asemenea, atât Varga, cât şi consilierul judeţean PND Cătălin Iordache au solicitat lămuriri de la Chiriac privind informaţiile vehiculate în spaţiul public, legate de faptul că personalul medical nu are suficiente materiale şi echipamente de protecţie, iar şeful CJ Brăila a precizat că avem de-a face cu fake news-uri.

“Fake News! Toate informările referitoare la stocurile de materiale, la dezinfectanţi. Le am şi eu în faţa mea acum, le am de la spital, dar nu pot să vi le dau pentru că nu am voie. Sunt materiale în momentul de faţă. Măştile sunt de ordinul sutelor de mii, ochelarii de protecţie la nivelul sutelor. Mănuşile sunt la ordinul sutelor de mii. Dezinfectanţii sunt la nivelul miilor de litri. Combinezoane sunt la ordinul miilor”, a declarat Chiriac.

 

Iordache i-a sugerat lui Chiriac să preia parţial managementul SJU

 

Consilierul judeţean Cătălin Iordache s-a arătat neîncrezător în legătură cu afirmaţiile preşedintelui privind faptul că nu există probleme la nivelul echipamentelor de protecţie pentru medici şi personalul medical. Acesta a apreciat că dacă afirmaţiile lui Chiriac sunt corecte, înseamnă că managementul spitalului este unul defectuos, deoarece nu toţi medicii, asistentele şi infirmierii primesc astfel de materiale. Ba mai mult, că şi aceia care primesc, semnează pentru o mască pe zi, care are termen de valabilitate 3 ore, deşi programul de lucru este mult mai lung. Mască pe care, deşi folosită, trebuie să o predea la final, tot pe semnătură. Iordache i-a sugerat lui Chiriac că nu ar fi rău să ia în calcul să preia parţial conducerea Spitalului Judeţean în aceste momente de criză, având în vedere experienţa pe care a dobândit-o pe vremea când era secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

“ Aţi fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi sunteţi mai bărbat decât doamna manager, ca să zic aşa. Poate că pe dânsa, perioada asta, o depăşeşte. Eu vă cred pe cuvânt că sunt milioane euro în cont şi că sunt materiale. Dar nu se distribuie! După cum bine-ştiţi, personalul medical primeşte pe semnătură în fiecare zi o singură mască. Ea este valabilă doar trei ore, dar programul de lucru este mai mare. Iar gărzile sunt şi mai mari. Rugămintea mea este să luaţi legătura cu doamna manager şi să îi spuneţi să îşi facă treaba. Este inadmisibil ca dumneavoastră să ne spuneţi că sunt şi bani, şi materiale, iar în spital ele să nu fie folosite”, a declarat Iordache.

Consilierul judeţean PND a mai adăugat şi că testele din China despre care a vorbit primarul Marian Dragomir ar trebui acceptate şi folosite pentru testarea medicilor şi personalului medical, deoarece ele nu sunt pentru coronavirus, însă pot ajuta, deoarece depistează dacă există anticorpi produşi de o infecţie acută sau ca urmare a unei astfel de infecţii. Mai mult, acesta i-a sugerat lui Chiriac să meargă să le vorbească medicilor şi angajaţilor spitalului pentru a-i linişti în contextul actual în care mulţi sunt speriaţi şi neîncrezători. Chiriac a afirmat că merge în spital aproape zilnic şi vorbeşte cu cei din conducere.

Cât despre propunerea lui Iordache privind preluarea managementului, acesta a apreciat că este un om de echipă şi că i se pare că varianta ideală este aceea în care fiecare individ îşi face cât mai bine treaba. Trebuie totuşi punctat că şeful CJ Brăila a recunoscut în timpul dezbaterilor că foarte multe temeri legate de lipsurile de echipamente şi dezinfectanţi au venit de la celelalte secţii decât acelea din “prima linie”: Boli infecţioase, ATI şi UPU.

 

Lipsurile de materiale sunt fake news, dar se solicită donaţii

 

După şedinţă, cosilierul judeţean Cătălin Iordache a dorit să precizeze că declaraţiile preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, care a asigurat că spitalul are tot ce îi trebuie, sunt cel puţin suspecte, în condiţiile în care autorităţile locale au solicitat donaţii din partea cetăţenilor.

“Deci au tot ce le trebuie, au 21 de milioane euro în cont, dar cer pijamale pe site-uri. Înţelege fiecare ce vrea de aici”, a mai adăugat Iordache.

De cealaltă parte, Chiriac a precizat că aceste două subiecte nu au niciun fel de legătură şi a subliniat că Spitalul are stocurile pline privind echipamentele de protecţie şi dezinfectanţii, însă ele se distribuie în primul rând secţiilor care se confruntă direct cu pacienţii care au sau sunt suspecţi de coronavirus.

“Această iniţiativă privind donaţiile, a venit la iniţiativa societăţii civile. Și atunci, împreună cu conducerea spitalului am făcut o listă, de materiale care ar fi folositoare în spital. A fost publicată. Iar brăilenii au sunat şi au donat acele materiale. Vreau să le mulţumesc şi firmelor care s-au implicat. În primul rând celor de la Agricost - Al Dahra, care cumpără şi donează spitalului un aparat de depistare COVID-19. Mai sunt şi alte firme, gen Șantierul Naval Brăila, Vard, cei de la Astaldi.”, a conchis Chiriac, făcând apel la calmul medicilor şi personalului medical şi asigurându-i că vor avea prioritate la testările de coronavirus.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro