Potrivit datelor centralizate de minister, Universitatea "Spiru Haret" a solicitat, în ultimii şapte ani, eliberarea a 147.000 de diplome, numărul documentelor cerute crescând în fiecare an, de la 5.700 în 2003, la nu mai puţin de 56.000 anul acesta. Numărul diplomelor ilegale, estimat de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) la peste 40.000, va fi stabilit cu exactitate la finalul controlului demarat de minister la "Spiru Haret".
Andronescu a precizat, în schimb, că Universitatea "Spiru Haret" a acordat ilegal 92 de titluri universitare de conferenţiar şi profesor, prin semnătura rectorului instituţiei, deşi era necesar avizul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor Universitare.
"Ministerul nu se implică în niciun fel de jocuri de interese. Ne uităm cu acelaşi interes şi la învăţământul de stat, şi la cel privat, pentru că vrem calitate de la amândouă", a mai spus ministrul Educaţiei, în replică la afirmaţiile de marţi ale preşedintelui Traian Băsescu.
Şeful statului a declarat marţi, în legătură cu situaţia Universităţii "Spiru Haret", că pare a se fi luat decizia de a se da dreptate sindicatelor în detrimentul sistemului privat, care este astfel discreditat, şi că şi sistemul de stat suferă cam de aceleaşi "hibe".
"În momentul de faţă este un blocaj pe două paliere, este o luptă între cei care vor să diminueze învăţământul privat pentru că pâinea şi cuţitul se află în mâna celor de la stat, sindicate şi oameni politici. Iar pe de altă parte, este o luptă pentru blocarea procesului de modernizare a sistemului de educaţie dusă în tandem de sindicate, lideri de sindicat şi Ministerul Educaţiei. Se pare că s-a luat decizia să se dea dreptate sindicatelor pentru discreditarea sistemului privat. Dar vreau să ştiţi că aceleaşi hibe pe care le are sistemul privat le are şi sistemul de stat, poate într-o măsură mai mică, dar la fel", a afirmat Băsescu.