Pe de alta parte, presedintele "Romalimenta", Sorin Minea, spune ca s-ar impune reducerea TVA in acest domeniu, in contextul in care exista posibilitatea ca importurile de materie prima si de produse alimentare sa creasca in perioada imediat urmatoare. "Sigur ca vor exista profitori care, argumentind ca este seceta, vor creste preturile", a spus Minea adaugind ca principalul risc al Romaniei nu este reprezentat de scumpiri, ci de cresterea importurilor.
O alta potentiala sursa de scumpiri o constituie si prognoza sumbra in ceea ce priveste tarifele la energia electrica, in contextul in care seceta este, din nou, un factor determinant, la care se adauga solicitarea de majorare a tarifelor venita din partea citorva producatori in domeniu. Singurul domeniu in care, din primele semnale, cel putin in viitorul apropiat, nu se preconizeaza scumpiri este cel al carnii si produselor derivate.
Laptele si derivatele sale se vor scumpi cu cel putin 10%
Un prim exemplu in ceea ce priveste scumpirile vine din domeniul sectorului lapte si produse derivate. De mai mult timp producatorii in domeniu se pling de faptul ca, din cauza secetei, productia de lapte a scazut, la fel ca si calitatea acestuia. Explicatia este relativ simpla: din cauza caniculei, taranii nu mai au cu ce sa-si hraneasca vacile. In aceste conditii, procesatorii au estimat deja scumpiri cu 10% pina 15% la majoritatea categoriilor de produse. "Noi avem contracte ferme pentru colectare de lapte pentru perioada urmatoare cind, in mod traditional, cererea consumatorilor de lapte si produse derivate creste. Astfel, in ceea ce priveste cantitatea de materie prima nu este de asteptat sa avem probleme. In contextul cresterii consumului la aceasta categorie de produse, este de asteptat ca, din a doua jumatate a lunii viitoare sau, cel mai tirziu din octombrie, sa apara scumpiri de cel putin 10 procente mergind si pina la 15%", ne-a declarat Doru Resmerita, administrator in cadrul grupului de firme care detin dreptul de proprietate asupra marcii "Galacta". Pina una alta, in cea mai mare piata din oras, pretul brinzeturilor, de exemplu, a crescut deja in medie cu 3 lei/kg. Astfel, casul de oaie poate fi cumparat in prezent cu 12 lei/kg, comparativ cu 10 lei, cit era in urma cu citeva luni.
Scumpirea piinii cu 40% se va face gradual pina in 2008
Si pentru piine si produsele de panificatie prognoza la capitolul preturi este ingrijoratoare. Aceasta in contextul in care brutarii au anuntat si ei ca vor opera noi modificari de pret, procentul estimat fiind de pina la 40% pe intreg anul agricol, adica pina in iunie 2008. De altfel, seria scumpirilor a fost inceputa inca din aceasta luna, majoritatea producatorilor aplicind majorari, in medie, de 10%. "Cu siguranta in cursul acestei luni noi nu vom opera modificari de pret. Asteptam reactia Ministerului Agriculturii si celui al Finantelor cu privire la propunerea patronatului de reducere a cotei de TVA la piine. De aceea, nu vrem sa majoram pretul pentru ca apoi sa ieftenim si astfel sa ne confuzam clientii. Preferam sa avem un cistig mic si sa se lamureasca problema legata de reducerea cotei de TVA", ne-a explicat Doru Resmerita, administratorul unic al "Galmopan", cel mai mare producator de piine din zona. In plus, sursa citata a explicat ca politica de preturi va fi stabilita tot in luna septembrie.
Seceta scumpeste conservele din legume si fructe
Fabricile de conserve de legume si fructe lucreaza la 20-30% din capacitate, intrucit materia prima disponibila este redusa si scumpa, ca urmare a efectelor secetei. Astfel ca produse precum bulionul se vor scumpi, cel mai probabil, de luna viitoare. "Productia de legume va fi la circa 40% din nivelul programat, iar la fructe de 10-15%. Efectele secetei se resimt nu numai la nivel de cantitati recoltate, dar si la calitatea produselor", a declarat presedintele patronatului "Romconserv", Aurel Tanase, citat de Mediafax. Culturile neirigate de legume si fructe au fost afectate semnificativ de seceta, insa citeva zone au fost ferite de calamitare, fie pentru ca seceta a fost mai putin aspra, fie pentru ca fermierii au gasit solutii de irigare. "Situatia e mai buna in citeva zone unde exista irigatii, precum Braila, Galati, Tecuci, Alexandria, Turnu Magurele. In rest, la suprafete intinse, problemele sint foarte mari", a spus Tanase. Lipsa materiei prime nu este insa singura dificultate din domeniul producerii de conserve, segment in care activeaza mai ales mici producatori. "Materia prima este putina si scumpa, astfel ca producatorii de conserve vor scumpi si ei produsele cu pina la 50%", a mai spus Tanase.
Carnea de porc nu se scumpeste, promit crescatorii
De mentionat este ca, in domeniul carnii si produselor derivate, deocamdata, nu se anunta scumpiri. Informatia a fost confirmata chiar de catre Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc. Acesta a respins din start ideea unei majorari de preturi explicind ca, din cauza secetei, crescatorii vind animalele la preturi mici astfel incit piata este, practic, saturata. "Din aceasta cauza, preturile au scazut la jumatate din nivelul anului 2004, de exemplu. Este loc de scumpiri insa nu la acest moment sau din toamna ci, cel mai probabil, de anul viitor", a punctat Caruz.
De altfel si procesatorii de carne cu reprezentante in Braila au spus la rindu-le ca, pina la acest moment, evolutia costurilor proprii nu a impus o modificare substantiala la capitolul pret de vinzare. La magazinul "Aldis", de exemplu, pretul preparatelor s-a mentinut in timp, variatiile fiind influentate doar de evolutia paritatii leu/euro.
Factura la curent electric ar putea creste din toamna
Din aceasta toamna, vor aparea modificari in ceea ce priveste nivelul tarifelor de facturare. Aceasta, daca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va considera justificate solicitarile unor producatori de energie electrica de majorare a tarifelor. Presedintele ANRE a declarat ca va analiza cererile, iar in citeva zile va da un raspuns. Pe de alta parte insa, ministrul economiei Varujan Vosganian a declarat presei centrale ca nu se pune problema unei scumpiri la energia electrica si nici la gaze in acest trimestru, ci abia din trimestrul 4, cind vor fi luate in calcul efectele secetei din acest an. Mai mult, chiar si asa, oficialul ministerial a subliniat ca o eventuala scumpire nu ar putea depasi citeva procente.
"Preturile sint de-a dreptul astronomice!"
Brailenii se pling ca si asa preturile la alimente sint exagerate, situatie in care cu greu reusesc sa-si mai faca aprovizionarea. Un nou val de scumpiri, sint de parere cei intervievati, le-ar da cu totul peste cap socotelile.
"Financiar o ducem foarte rau, pentru a putea face fata scumpirilor, lucrez cu ziua, nu se mai poate face nimic pentru a schimba situatia", ne-a declarat un vinzator ambulant din zona Pietei Halelor.
Marioara Paghici este o pensionara de 55 ani, s-a nascut in Braila, dar este stabilita de mai multi ani in Arad. Intoarsa in orasul natal, a gasit un dezastru total: "Preturile sint de-a dreptul astronomice, este o mare diferenta la acest capitol intre Arad si Braila, am o parere foarte proasta si despre cei care ne conduc, atitudinea primarului lasa de dorit, peste tot numai gunoaie."
Nici opinia celor mai tineri nu e diferita: "E foarte scump comparativ cu anii trecuti, de abia ne mai descurcam de pe o zi pe alta", ne-a spus Alina Mihai, de 21 ani. Gabriel Hodor, un tinar de 22 ani, ne-a povestit ca munceste pentru a se putea descurca si a punctat ca "desi cei tineri au poate salarii mai mari in comparatie cu ale celor mai in virsta, cheltuielile sint pe masura. O gramada de bani se duc pe mincare!".