Simona Drăghincescu s-a arătat indignată de modul de tăiere a copacilor din municipiu şi îl aseamănă mai degrabă cu un "genocid" asupra naturii. Aceasta aruncă vina pe "lipsa specialiştilor" de la firma care se ocupă cu toaletarea copacilor şi spune că a făcut deja sesizări către Primărie şi Garda Naţională de Mediu, pentru stoparea acţiunii. "Ceea ce se întâmplă acum, cel puţin pe Bulevardul Independenţei - coroanele au fost tăiate aproape în întregime, a rămas doar trunchiul principal -, reprezintă lucrare făcută fără participarea efectivă a unuia sau a doi specialişti în ceea ce priveşte acest domeniu, adică în speţă un inginer silvic sau un inginer horticultor, pentru că eu nu am văzut niciunul. Văd o doamnă care lucrează la Seroplant, dar care ştiu că nu are studii superioare în această zonă. Vreau să atrag atenţia autorităţilor că este nevoie să oprească acest «genocid», asupra spaţiului verde... Nu au niciun Dumnezeu tăierile dumneavoastră!", a declarat Drăghincescu. Consilierul independent a ţinut să precizeze câteva metode corecte, din punctul său de vedere, în privinţa toaletării arborilor, după ce a consultat câteva site-uri de specialitate. Totodată, aceasta a făcut apel către colegii săi din CLM, rugându-i să se gândească la consecinţele acestei toaletări necorespunzătoare a copacilor: "Este o lucrare pe care o faceţi pentru viitor şi s-ar putea să ne trezim că rămânem şi fără copacii din Parcul Monument, s-ar putea să ne trezim că nu mai avem ce respira sau că vom avea un bulevard plin de soare, care nu mai are niciun farmec".
Întrebată cum va proceda în cazul în care "toaletarea necorespunzătoare" a copacilor nu va înceta, consilierul independent a replicat că va consulta legea şi, dacă va fi nevoie, va depune plângere penală împotriva celor care s-au ocupat de această activitate.
Chiru: "Parcă am fi în infernul lui Hades"
Subiectul toaletării copacilor a fost abordat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, şi de către prim-vicepreşedintele PNŢCD Brăila, Gheorghe Chiru, de asemenea extrem de nemulţumit de modalitatea în care au fost "ciopliţi" arborii. Din punctul său de vedere, toaletarea s-a făcut orbeşte, în funcţie de ordinele primite, fără să se ţină cont de speciile de arbori pentru care ar trebui o îngrijire diferită. "Este destul de jenant să te adresezi cuiva: «Băi, nu mai ciopli pomii din oraş!». Am ajuns să vedem nişte zone care efectiv te sperie, dacă mai vin şi nişte roiuri de corbi şi croncăne pe bulevard, avem senzaţia că suntem undeva în infernul lui Hades. Aşa o fi proiectul. Credeţi-mă că asta înseamnă defecţiune totală. Sunt arbori în lumea asta care pot fi tăiaţi, dar există reguli şi toaletarea se face de către oameni specializaţi. Dar ceea ce vedem acum parcă ar fi sperietori", a declarat Chiru. Totodată, consilierul judeţean a ţinut să condamne şi toaletările care s-au făcut în Parcul Monument, susţinând că sunt tăiaţi arbori care nu ar trebui să treacă printr-un asemenea tratament şi lăsaţi alţii fără nicio valoare estetică. "Nu îmi venea să cred că un arbore magnolia a fost tăiat. Nu ai voie să intri cu un fierăstrăul acolo, o crenguţă uscată da, dar nu să intri în el, să îl faci varză. Creşte destul de greu, se adaptează la clima noastră foarte greu şi se duc unii care execută ce li se spune de la etajul 2 de la Primărie. Îmi pare rău pentru Simionescu, dar în toată chestia asta el e vinovatul principal pentru că nu a oprit când a văzut tâmpenia aia că se întâmplă. Dar un pom din ăla ciopârţit seamănă cu Brăila noastră, din păcate", a conchis sursa citată.
Conducerea "Seroplant": "Se face ceea ce trebuie!"
Din punctul de vedere al conducerii Direcţiei "Seroplant" din cadrul Primăriei Brăila, acuzaţiile consilierului Drăghincescu sunt complet nefondate. "Toaletările sunt făcute sub supravegherea unor persoane de specialitate, în perioada optimă pentru astfel de lucrări. Arborii sunt toaletaţi în aşa fel încât, la primăvară, să îşi formeze coroana pe rotund. Acţiunea este supervizată inclusiv de specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului", ne-a declarat Mihaela Pitic, contabilul şef al "Seroplant". În ceea ce priveşte specialistul care urmăreşte în teren derularea lucrărilor, contabilul-şef recunoaşte că, în prezent, muncitorii sunt supravegheaţi doar de un tehnician din cadrul "Seroplant". "Persoana respectivă are suficientă experienţă şi ştie foarte bine ce are de făcut. Oricum, de la bun început lucrările au fost coordonate de directorul Ligia Drăgan, care are studii de specialitate în domeniu. De altfel, lucrări similare s-au derulat, în urmă cu 2-3 ani, şi pe Bulevardul Cuza. Şi atunci au fost persoane care reclamau faptul că arborii sunt toaletaţi necorespunzător, însă timpul a arătat că s-a lucrat foarte bine, dovadă stând felul cum arată acum copacii de pe respectivul bulevard", ne-a mai spus contabilul-şef. Reporterul nostru a încercat să obţină un punct de vedere şi de la directorul Ligia Drăgan, însă aceasta a intrat în concediu pentru câteva zile şi nu a putut fi contactată.
Reamintim că, în urmă cu câteva zile, cotidianul nostru a publicat un articol referitor la lucrările derulate pe Bulevardul Independenţei. La vremea respectivă, directorul Drăgan ne-a explicat că toaletarea copacilor era absolut necesară. "Din cauza umbrei lăsate de arborii mari, atât arbuştii mai mici cât şi florile din spaţiile verzi aveau probleme. Prin această toaletare le dăm posibilitatea copacilor să se regenereze şi oferim condiţii mai bune vegetaţiei de la sol. Cu ocazia asta, intenţionăm să înfiinţăm noi aranjamente florale şi chiar să plantăm mai multe specii de arbuşti. Practic, vom schimba complet înfăţişarea bulevardului", ne-a declarat, săptămâna trecută, Ligia Drăgan, directorul "Seroplant" Brăila.
Deocamdată, toaletările de copaci s-au făcut pe tronsonul cuprins între Calea Călăraşilor şi Str. Şcolilor şi pe o parte din tronsonul dintre Str. Şcolilor şi Str. 1 Decembrie 1918. Lucrările sunt programate să se deruleze pe toată lungimea Bulevardului Independenţei, până la intersecţia cu Str. Carantina. Depinde, însă, de condiţiile meteorologice dacă vor fi finalizate toate tronsoanele.