Parcarea tir-urilor pe domeniul public, în alte locuri decât cele special amenajate în acest scop, este interzisă prin lege. Cu toate acestea, mulţi dintre şoferii angajaţi ai unor firme de transport continuă să-şi lase maşinile cu gabarit depăşit cât mai aproape de casă, seara sau în week-end. Unii opresc chiar lângă intersecţii, fapt ce le îngreunează altor şoferi posibilitatea de a se asigura atunci când vor să se încadreze în trafic, de pe străzile secundare pe cele principale.
În conformitate cu Hotărârea Consiliului Local Municipal nr. 103/2008, "parcarea vehiculelor cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone este permisă pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al municipiului Brăila numai în locuri special amenajate şi semnalizate corespunzător, precum şi pe terenuri aparţinând unor persoane fizice sau juridice private care au acest obiect de activitate".
Potrivit lui Georgică Tănase, şeful Compartimentului Ordine Publică din cadrul Poliţiei Comunitare Brăila, în municipiul nostru singurele locuri unde se pot parca maşinile agabaritice sunt incintele societăţilor de transport "Start" SA, "Sitas" SA şi "Atlas" SA. Acestea se află la periferie şi închiriază locuri de parcare tuturor posesorilor de maşini de mare tonaj.
De la începutul anului în curs, Poliţia Comunitară a aplicat 18 amenzi, în valoare totală de 18.000 lei (180 milioane de lei vechi) pentru parcarea TIR-urilor pe domeniul public din municipiu. Sancţiunile stabilite de HCLM 103/2008 pentru acest tip de contravenţie merg de la 1.000 până la 2.500 lei.
"S-au făcut mai multe controale pe această temă. După ce primesc avertismente sau amenzi, şoferii respectă legea şi parchează în locurile autorizate. După o perioadă, încep iar să îşi ţină TIR-urile pe străzi, în aproprierea locuinţelor personale. O să continuăm campaniile de control, iar cei care nu se conformează vor fi sancţionaţi până când vor înţelege să procedeze aşa cum cer reglementările în vigoare", ne-a declarat reprezentantul Poliţiei Comunitare.