* se numesc Mario Alexandru Vlaviano, Andrei-Andy Iasar și Ștefan Ghețu, sunt colegi la “Murgoci” și împreună au reușit să organizeze primul maraton de programare din Brăila * evenimentul este dedicat tuturor adolescenților și tinerilor cu vârste între 13 și 20 ani, care pe parcursul a 24 ore trebuie să dezvolte și să prezinte proiecte inovative ce răspund unor nevoi ale comunității * în cadrul competiției se vor oferi premii în valoare totală de 6.000 lei
Liliana NISTOR
Trei elevi de liceu pasionați de programare au curajul să arate că “se poate și în Brăila”! Se numesc Mario Alexandru Vlaviano, Andrei-Andy Iașar și Ștefan Ghețu și împreună au reușit să organizeze în micul oraș de la Dunăre o competiție cum au avut până acum doar marile orașe universitare: Brăila Tech Sprint, primul hackathon de programare local, ce se va derula între 8 și 9 aprilie, la Biblioteca Județeană “Panait Istrati”. Vorbim despre un maraton de coding, destinat adolescenților și tinerilor cu vârste între 13 și 20 ani din Brăila, care pe parcursul a 24 ore trebuie să dezvolte și să prezinte proiecte inovative, ce au la bază aplicații și tehnologii de programare. Și nu vorbim despre proiecte oarecare, ci concurenții trebuie ca prin aplicațiile sau site-urile pe care le crează să găsească soluții sustenabile tehnic pentru diversele probleme ale comunității. Iar ceea ce astăzi este o simplă aplicație, mâine poate deveni un startup de succes.
O competiție creată de elevi pentru elevi
Mario Alexandru Vlaviano (clasa a XI-a), Andrei-Andy Iașar (clasa a X-a) și Ștefan Ghețu (clasa a X-a) sunt colegi la Colegiul Național “Gh. M. Murgoci”. Aceștia și-au dorit ca Brăila să aibă un astfel de eveniment, cum se întâmplă în multe orașe din țară. Și cum Biblioteca Județeană își dorea un hackathon de programare de ceva timp, astrele s-au aliniat și așa s-a născut Brăila Tech Sprint. Sprijiniți de Corina Ciuraru, sef de birou în cadrul Bibliotecii, s-au sfătuit, au planificat, au muncit și au reușit să își vadă visul împlinit.
Primul care s-a arătat interesat de ideea unui maraton de coding la Brăila a fost Mario. Este pasionat de programare de mic, însă spune că s-a “apucat mai serios de treabă în urmă cu trei ani”. Mare parte din ceea ce știe astăzi în materie de aplicații și site-uri a învățat singur, fiind un bun autodidact. Mario este genul de tânăr care nu poate să stea deoparte și vrea să se implice pentru a-i ajuta pe ceilalți. Anul trecut, la inițiativa sa, a ținut la Bibliotecă un curs de programare pentru elevi, împreună cu alți doi colegi, iar anul acesta “s-a zbătut” pentru ca elevii din Brăila să aibă un hackathon.
“Fac toată treaba asta pur și simplu din pasiune. Eu mi-aș fi dorit să fi avut oportunitatea această acum trei ani. Multă lume mă întreabă de ce fac asta, de ce nu îmi văd de treaba mea, de ce fac voluntariat? Încă nu am găsit un răspuns! Cred că îmi plac oamenii care fac ceva. Și când zic fac ceva vreau să văd că se zbat, că se implică! Poate oameni ca mine, care chiar luptă într-o anumită direcție, au un drum deja”, ne-a spus Mario, care face parte și din juriul competiției.
La scurt timp s-a alăturat și Andy proiectului, iar implicarea sa este cu atât mai interesantă cu cât acesta studiază la profil uman. Este pasionat de programare și asta face în timpul liber. Andy nu s-a dat nicio secundă la o parte când a fost vorba de muncă pentru organizarea hackathonului.
“Îmi doresc ca «Brăila Tech Sprint» să ajungă o competiție națională la care toată țara să participe, promovând astfel comunitatea și lansând o provocare pentru toți. Cei ce participă ar trebui să știe că «Brăila Tech Sprint» nu se rezumă doar la a scrie cod. E mai mult de atât! Poți să îți faci prieteni noi, poți să îți lansezi propriul proiect mai departe și poți primi o părere din partea unor oameni a căror experiență este de necontestat în domeniul IT”, ne-a spus acesta.
Ștefan Ghețu nu excelează doar pe partea de programare, ci este și bun om de echipă, abilitate pe care a dobândit-o în echipa de robotică “Helix” a Bibliotecii Județene, echipă din care a făcut parte sezonul trecut.
“«Brăila Tech Sprint» reprezintă un mod bun de a promova programarea în rândul tinerilor și de a-i pune în valoare. Sper să fie în esență un proiect care va face tinerii programatori să iasă din «cușca» lor și să realizeze că ei pot forma o comunitate puternică pentru că au potențial, Brăila fiind anual în topul rezultatelor la examene. Totodată, «Brăila Tech Sprint» sper că va fi și un proiect care va inspira tinerii să urmeze o carieră în IT, una foarte interesantă din punctul meu de vedere”, ne-a spus Ștefan. Tânărul este pasionat și de public speaking, ajungând anul acesta în etapa regională a concursului cu același nume. Din acest motiv, Ștefan va fi și amfitrionul ceremoniei de deschidere și de premiere din cadrul “Brăila Tech Sprint”.
Ce înseamnă Hackathon și cum se va derula competiția?
Hackathonul este o competiție în care participanții prezintă și dezvoltă proiecte inovative, ce au la bază aplicații și tehnologii de programare, și își propun să găsească soluții sustenabile tehnic pentru diversele probleme ale comunității.
La Hackathonul “Brăila Tech Sprint” se pot înscrie toți elevii și studenții cu vârste între 13 și 20 ani, fie singuri, fie în echipă formată din maxim 3 persoane, de preferat un programator, un grafician (designer) și comunicator/prezentator. Pe durata a 24 de ore, de sâmbătă, 8 aprilie, ora 09.00 și până duminică, 9 aprilie, ora 09.00, participanții vor încerca să aducă proiectele într-un stadiu cât mai avansat de dezvoltare. La final, proiectele vor fi prezentate în fața unui juriu format din profesori, programatori și antreprenori din zona IT, care le va evalua și va stabili câștigătorii.
Concursul are teme prestabilite de organizatorii hackathon-ului, pe care concurenții le vor afla la scurt timp înainte de începerea propriu-zisă a competiției, aceasta fiind și marea provocare a hackathonului.
“Toate soluțiile pe care echipele le vor dezvolta și prezenta trebuie să aibă o finalitate. Soluția, ideea respectivă, care se va concretiza într-o soluție informatică, trebuie să fie o chestie foarte aplicată. Și acea idee poate deveni la un moment dat și startup pentru un tânăr”, ne-a spus Corina Ciuraru.
Așadar, dacă știți copii talentați la programare care au “curajul” de a se alătura unei asemenea competiții nu ezitați să le dați de veste de Hackatonul local “Brăila Tech Sprint” care se întâmplă luna viitoare la Bibliotecă!
S-a dat startul înscrierilor! Se pun la “bătaie” premii de 6.000 lei!
“Brăila Tech Sprint” se dorește a fi o competiție de anvergură, motiv pentru care și premiile oferite sunt pe măsură: 3.000 lei pentru premiul I, 1.800 lei pentru premiul al doilea, 900 lei pentru locul III și 300 lei pentru mențiune. Însă nu suma de bani câștigată va fi cel mai mare premiu, ci “victoriile pe care tinerii le vor obține dacă urmează cariera IT-ului”, după cum susțin organizatorii.
Înscrierile sunt deschise până pe data de 2 aprilie, prin intermediul formularului disponibil pe site-ul hackathon.bjbraila.ro. Organizatorii precizează că este
obligatorie parcurgerea cu atenție a regulamentului competiției, precum și a metodologiei de înscriere și participare.
Cristian Soiu, olimpic la informatică și campion la robotică, primul participant la Hackathon
Cristian Ionuț Soiu este unul dintre cei mai premiați elevi ai Brăilei când vine vorba de competiții naționale de informatică și robotică. Elev în clasa a X-a, la Colegiul “Murgoci”, Cristi are experiența competițiilor de tip Hackathon, motiv pentru care s-a bucurat că are șansa de a-și dovedi abilitățile în domeniul IT și “la el acasă”. Așa că a făcut echipă împreună cu alți doi colegi, iar sâmbătă, 8 aprilie, vor fi în sala de concurs.
“Am vrut să îmi testez capabilitățile de a crea și alte tipuri de software, nu numai roboți, sisteme integrate etc. Pur și simplu să creezi aplicații pe care să poți folosi în viața de zi de zi. În plus, «Brăila Tech Sprint» este o inițiativă nouă pe plan local, nu mai trebuie să te mai duci la Galați sau la București ca să participi. Și premiile sunt motivante! Dar, pe lângă asta, îmi place ideea de hackathon pentru că poți să înveți multe lucruri din aria aceasta de programare chiar atunci, în timpul competiției. Acolo învăț efectiv ceva practic”, ne-a spus olimpicul.
“Brăila Tech Sprint” este organizat de Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila, Consiliul Județean Brăila, Primăria Brăila și Inspectoratul Școlar Județean Brăila.
Mai multe detalii despre competiție găsiți pe site-ul hackathon.bjbraila.ro.