Tinerii sint sceptici in legatura cu integrarea in UE | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Tinerii sint sceptici in legatura cu integrarea in UE

Asociatia Nationala Mutuala Romania-Franta (ANMRF) "Louis Pasteur" a gazduit, simbata si duminica, mai multe seminarii in legatura cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. La discutii au participat elevi si studenti ai institutiilor brailene de invatamint. Tinerii au fost dornici sa afle cit mai multe informatii in legatura cu UE. Astfel, ei au aflat ca aceasta s-a constituit in urma cu mai bine de 50 de ani si ca au existat 5 valuri de aderare. Astfel, UE a fost constituita in 1951 de Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, prima extindere efectuindu-se in 1973 cu Danemarca, Irlanda si Marea Britanie. Au urmat Grecia in 1981 si Portugalia si Spania in 1986. Extinderea a continuat cu Austria, Finlanda, Suedia in 1996. Cele mai multe tari au aderat in 2004. Este vorba despre Cipru, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria.
Tinerii au inteles organizarea UE, dar au fost sceptici in legatura cu avantajele noastre. "Ma intereseaza totul legat de Uniunea Europeana. Am aflat despre acest proiect din ziar. Eu fac parte dintr-o echipa de observatori din domeniul biologiei. M-am si implicat intr-un proiect, dar cu cit avem mai multe informatii e mai bine. Sint insa ingrijorat in legatura cu faptul ca vor disparea traditiile", a spus Gabriel Niculita, elev in clasa a X-a la Liceul "C.D. Nenitescu".
"Acceptarea greselilor gramaticale pentru care am luat atitea note de 2 pe spate nu e corecta. Bursele nu le putem obtine decit daca avem bani. Totul, absolut totul e legat de bani afara. Nu putem face nimic fara putere economica. Si pe vremea lui Cuza au plecat foarte multi romani afara, dar se intorceau. Exista constiinta valorii de sine. Nu stiu cit de multe avantaje vom avea odata cu aderarea la UE", a adaugat Raul Dumitrascu, elev in clasa a IX-a la Colegiul Economic "Ion Ghica".
Fatme Nistoroi, eleva in clasa a XI-a la Colegiul National "Gheorghe Munteanu Murgoci", a precizat ca actiunile de informare in legatura cu UE sint foarte bune pentru ca tinerii vor sa stie cit mai multe in legatura cu punctele tari si cu cele slabe ale aderarii.
Adriana Vadeanu, presedinta a ANMRF "Louis Pasteur", moderator al discutiilor, a explicat tinerilor ca Uniunea Europeana e o forma de progres, ca e mai bine sa apartinem acestui organism decit sa raminem izolati si ca sprijinul consta in proiectele de cofinantare si in libera circulatie a bunurilor, a serviciilor si a fortei de munca. "Nu poti construi ceva singur. Trebuie mereu sa colaboram si sa dovedim toleranta. Noi, ca popor, avem multe de invatat. Sa nu uitam ca sintem mai mult teoretici decit practici. Avem multe goluri in ceea ce priveste principiile economice.Trebuie sa va implicati si voi in diferite proiecte. Nu va scuzati inactivitatea spunind “e greu, strainii ne resping, e scump”", a precizat Adriana Vadeanu.
In urma voturilor referitoare la aderarea la UE, doar citiva elevi s-au dovedit a fi optimisti, altii au votat impotriva aderarii si cei mai multi s-au abtinut. Reamintim ca toate aceste actiuni de informare se desfasoara in cadrul proiectului "Tinerii in Uniunea Europeana" derulat de Clubul Voltin din cadrul ANMRF "Louis Pasteur" in colaborare cu Obiectiv-Vocea Brailei si cu Directia Judeteana pentru Tineret.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro