Mergi la conţinutul principal

Tinerii liberali brăileni solicită demisia ministrului Sănătăţii după declaraţiile privind medicii rezidenţi

• preşedintele TNL Brăila, Mihai Pascale, susţine că este inadmisibil ca ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, să propună măsuri de genul celor prin care medicii rezidenţi să fie obligaţi să stea în ţară un anumit număr de ani • acesta a precizat în cadrul unui comunicat de presă că îi solicită ministrului retragerea declaraţiilor, la pachet cu demisia din funcţie

 

Tinerii liberali brăileni sunt extrem de supăraţi pe ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, după ce aceasta a declarat că are în plan o modalitate prin care să îi facă pe medicii rezidenţi să rămână în ţară un număr de ani. Mihai Pascale, preşedinte TNL Brăila, a emis, ieri, un comunicat de presă, pentru a-i solicita ministrului Sănătăţii retragerea urgentă a declaraţiilor făcute, la pachet cu demisia din funcţie. Acesta susţine că Pintea încalcă legislaţia muncii şi deciziile ICCJ, iar declaraţiile recente ale acesteia demonstrează nu doar o lipsă totală de respect pentru medicii tineri din România, dar şi grave carenţe în ceea ce priveşte cunoaşterea legislaţiei muncii, a liberei circulaţii a forţei de muncă pe teritoriul UE şi a situaţiei de fapt din sistemul de sănătate.

“O informăm pe doamna Pintea că propunerea încalcă Directiva 2004/38/CE şi art. 45 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene: «Orice cetăţean al Uniunii are dreptul de circulaţie şi de şedere liberă pe teritoriul statelor membre». Amintim ministrului Pintea că medicii rezidenţi primesc un salariu din bugetul Ministerului Sănătăţii, ca urmare a muncii pe care o depun în clinici şi spitale, în interesul bolnavilor şi această remuneraţie nu poate fi folosită ca o formă de şantaj ulterior, pentru a-i obliga pe medici să profeseze într-un anumit loc. De altfel, în decizia ICCJ nr. 5/2015 se arată că astfel de tentative de a obliga medicii rezidenţi să profeseze într-un anumit loc (rezidenţiatul pe post), este ilegală şi reprezintă o încălcare a dreptului la muncă şi o pretenţie abuzivă, în raport cu dispoziţiile Codului Muncii, care prevede, la art.159: «Salariaţii au dreptul la un salariu pentru munca prestată în baza unui contract de muncă». Mai exact, decizia Curţii precizează: «Nu se poate reţine că activitatea medicului rezident este numai o activitate didactică şi că remunerarea acestuia reprezintă cheltuieli de şcolarizare»“, se arată în comunicatul TNL-iştilor.

În plus, prin astfel de declaraţii ministrul Pintea dovedeşte că nu cunoaşte realităţile din sistem, a dorit să sublinieze Pascale. Numărul posturilor şi locurilor scoase la concursul de rezidenţiat nu este stabilit printr-o procedură transparentă, care să ţină cont de nevoile reale ale sistemului, iar specialităţile medicale pentru care sunt scoase la concurs locuri şi posturi cu pregătire în rezidenţiat nu sunt corelate cu nevoile reale ale pieţei muncii, consideră acesta.
“Condiţiile în care medicii tineri îşi pot desfăşura activitatea în România nu sunt corespunzătoare pregătirii lor profesionale, aceştia ajungând să lucreze în condiţii de epuizare extremă, fără aparatură şi materiale sanitare, fără medicamente de bază sau dezinfectanţi, fiind împinşi de multe ori să încalce protocoalele terapeutice. În consecinţă, Tineretul Naţional Liberal îi solicită de urgenţă ministrului Pintea retragerea declaraţiilor privind restrângerea drepturilor medicilor rezidenţi la mobilitate şi demisia din funcţie”, se mai arată în comunicat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro