Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) si ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) s-au deplasat in aceasta saptamina la Centrul Social de Primire in Regim de Urgenta pentru a verifica situatia tinerilor gazduiti. Coordonatorii centrului au adus la cunostinta presei faptul ca intimpina greutati din partea celor 30 de asistati, cu virste cuprinse intre 20 si 30 de ani deoarece acestia nu au ocupatii. De la cadrele medicale am aflat ca tinerii proveniti din centrele de plasament au probleme, dar se poate colabora cu ei. Nu au ocupatii, dar nici curaj sa-si asume responsabilitatile vietii. Hrana trebuie sa si-o procure singuri. Isi cunosc drepturile, mai putin, insa, obligatiile. Unii dintre ei se automutileaza daca nu obtin ceea ce solicita. In general, nu au deprinderi de a trai in colectivitate. Beneficiaza de indemnizatii de aproximativ 1,5 milioane lei, dar banii nu le ajung pentru hrana de zi cu zi. De multe ori, ei pot fi vazuti pregatindu-si o supa din doi cartofi si apa. Unii dintre ei lucreaza cu ziua, la diferiti angajatori si mai cistiga un ban, moment in care isi cumpara diferite alimente. Acest lucru stirneste gelozia colegilor de camere si, de aici potentialele conflicte. "Vom prezenta serviciile pe care le avem tuturor tinerilor. O parte dintre ei sint in evidenta noastra inca din anii trecuti. Unii au primit repartitii si isi desfasoara activitatea fara probleme, altii nu au putut respecta programul de lucru", ne-a declarat Laurentia Vasilescu, purtator de cuvint al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila.
Fata de situatia din centru, Simona Cimpoaie, director adjunct al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a precizat: "Am discutat mai multe detalii cu asistenta medicala si cu persoana care supravegheaza tinerii. Am identificat 12 persoane cu handicap care vor intra in programe de consiliere in vederea angajarii. La centru nu exista conditii pentru desfasurarea acestei activitati si, prin urmare, cursurile se vor desfasura la sediul nostru din strada Iezerului nr. 1. Vom discuta cu fiecare in parte"
Statul ofera bani celor care angajeaza persoane cu handicap si tineri proveniti din centrele de plasament
Angajatorii care incadreaza in munca tineri cu virsta cuprinsa intre 16 si 25 ani, proveniti din centrele de plasament si din centrele de primire a copilului pot beneficia, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma lunara reprezentind salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, dar nu mai mult de 75 % din cistigul salarial mediu net pe economie, comunicat de Institutul National de Statistica. Aceasta suma lunara se acorda pina la implinirea de catre salariat a virstei de 25 ani.
Agentii economici care incadreaza in munca persoane cu handicap pe durata nedeterminata si le mentin raporturile de munca cel putin 2 ani, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Dr. Elena Vasiliu va elibera edeverinte tinerilor apti de munca din centru si incepind de saptamina viitoare, ei vor participa la programele de consiliere de la AJOFM si DGASPC.