• poliţiştii au identificat alţi doi tineri care aveau asupra lor etnobotanice, dovadă că acest drog îi atrage pe mulţi • un buzoian a fost depistat pe strada Plevna cu 38 de pliculeţe, iar un brăilean fuma o ţigară confecţionată artizanal, pe Gării • totuşi, potrivit informaţiilor transmise de Centrul Antidrog, în ultima perioadă s-a redus numărulul consumatorilor de droguri care au ajuns la spital • există unele explicaţii: ori sunt mai puţini cei care se droghează cu etnobotanice, ori organismul s-a obişnuit deja cu drogul
Zilele trecute, poliţiştii brăileni au depistat încă doi tineri care aveau asupra lor pliculeţe cu etnobotanice. Asta după ce, săptămâna trecută, alţi doi au fost prinşi în aceeaşi situaţie. Astfel, în cursul zilei de 8 octombrie, ora 12.40, poliţişti din cadrul Biroului Ordine Publică i-au identificat, pe strada Plevna din municipiu, pe doi tineri cu vârste de 17 şi 20 de ani, din judeţul Buzău. Cu ocazia efectuării controlului corporal al acestora, poliţiştii au găsit asupra tânărului de 20 de ani 38 de pliculeţe ce conţineau substanţe vegetale mărunţite, de culoare verde, autosigilante transparente cu efect halucinogen.
Tot în aceeaşi zi, poliţiştii l-au depistat şi pe un brăilean de 32 de ani, în timp ce se afla pe o bancă de pe strada General Eremia Grigorescu şi fuma o ţigară confecţionată artizanal, care emana un miros puternic înţepător. Poliţiştii au găsit asupra sa două pachete de foiţe folosite la confecţionarea de ţigări.
Persoanele depistate au fost conduse la sediul Poliţiei, iar în cauză au fost întocmite lucrări generale pentru deţinerea de substanţe interzise. Verificările urmează să fie preluate şi continuate de către poliţişti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila, conform competenţelor. Săptămâna trecută, alţi doi tineri au fost prinşi cu plicuri de etnobotanice asupra lor, pe strada 1 Decembrie şi pe Aleea Micşunelelor.
Tineri drogaţi ajunşi în spital: 178 anul trecut, doar 60 anul acesta
Totuşi, anul acesta, mai puţini tineri au ajuns la spital cu probleme de sănătate cauzate de consumul de droguri. Specialiştii rămân însă în alertă, numărul mai mic de pacienţi putând fi determinat şi de simplul fapt că organismul celor care consumă etnobotanice se poate obişnui cu acest drog.
Conform ultimelor date oferite de Centrul Antidrog Brăila, un studiu comparativ pe luni a urgenţelor înregistrate şi a admiterilor la tratament ca urmare a consumului de droguri, arată pentru judeţul nostru o scădere a numărului pacienţilor. Astfel, la Spitalul de Psihiatrie “Sf. Pantelimon” Brăila au ajuns, în perioada ianuarie - septembrie din anul 2017, 178 de persoane. Anul acesta, în cele 9 luni, au necesitat ajutor medical la unitatea respectivă doar 60 de persoane.
De exemplu, luna trecută, doar 2 persoane consumatoare de droguri au ajuns la spital, în septembrie 2017 fiind vorba despre 18. În august 2018, au fost 4 persoane internate, în august 2017 numărul fiind de 24. Cei mai mulţi consumatori de droguri ajunşi la spitalul de Psihiatrie în acest an au fost în ianuarie - 12 persoane (faţă de 30 în 2017), alţii 10 fiind spitalizaţi în aprilie (faţă de 24 în 2017).
Şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila - Unitatea de Primire Urgenţe au fost duşi, în primele 9 luni ale acestui an, 33 consumatori de droguri, numărul fiind acelaşi ca şi în 2017.