Tineri de elită | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Doi brăileni la cea mai mare competiție de Drept Internațional din lume

Tineri de elită

* Bogdan Gălățanu și Carol Țino sunt doi tineri din Brăila, studenți în anul III la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, care participă în aceste zile la cea mai mare competiție de procese simulate de pe mapamond, “Philip C. Jessup”, concurs ce reunește 3.000 studenți de top de la 700 de facultăți de Drept, din peste 100 de țări * Bogdan s-a remarcat încă din timpul liceului, când a participat la olimpiadele de istorie și dezbateri * Carol provine din celebra familie de avocați Țino, al cărei nume îl duce mai departe cu mândrie

 

 

 

 

Din Brăila la cea mai mare și prestigioasă competiție de Drept Internațional Public din lume! Vorbim despre Bogdan Gălățanu și Carol-Mihail Țino, doi tineri brăileni, studenți în anul III la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, care fac parte din echipa României ce participă la “Philip C. Jessup” International Moot Court Competition (8-15 aprilie, Washington, Statele Unite).

Philip C. Jessup” este cel mai mare concurs de procese simulate din lume, cu o tradiție de peste șase decenii, în care participă aproximativ 3.000 studenți de top de la 700 de facultăți de Drept, din peste 100 de țări. Echipa României s-a calificat la etapa internațională după ce, în luna martie, la Universitatea din Geneva, s-au desfășurat rundele naționale și europene ale concursului.

 

Bogdan Gălățanu, olimpic la istorie și dezbateri în liceu

Bogdan Gălățanu a urmat Colegiul Național “Gh. M. Murgoci”, liceul fiind și perioada în care a început să facă performanță. A participat la olimpiadele naționale de istorie, în clasa a X-a reușind să obțină un premiu special, dar și la Olimpiada Naționala “Tinerii Dezbat”. Pornind de la aceste două mari pasiuni, istoria și vorbitul în public, decizia de a urma Dreptul a venit cumva în mod firesc. De altfel, Bogdan ne-a mărturisit că încă din școala generală se gândea serios la o carieră în acest domeniu.

În școala generală am participat la un fel de carrer day (n.r. - ziua carierei) unde am ales, oarecum din inerție, instanța de judecată. Acolo, două domnișoare judecător stagiar și-au dedicat ziua prezentându-mi cum se desfășoară o zi din viața dumnealor în cadrul instanței. Atunci am știut ca zona aceasta este pentru mine”, ne-a povestit acesta.

După ce a fost un elev de top în liceu, Bogdan continuă să facă performanță și la facultate. Întrebat care sunt planurile lui de viitor, tânărul ne-a mărturisit că vrea să devină avocat.

Îmi doresc să devin avocat, deși recunosc că am o nesiguranță când spun acest lucru. Totuși, linia generală este stabilită, timpul ne va arăta cum se vor materializa acestea”, ne-a declarat Bogdan.

 

Carol Țino, avocat din tată-n fiu, vreme de 6 generații

Carol-Mihail Țino ne-a mărturisit că a știut dintotdeauna că vrea să urmeze acest drum, al domeniului juridic, deoarece ține la tradițiile de familie. Iar dacă vă sună cunoscut numele lui de familie, Țino, da, Carol provine din celebra familie de avocați care a înnobilat Brăila și a ales să studieze Dreptul pentru că îi place, dar și pentru a duce mai departe această tradiție, care a ajuns la a șasea generație. Carol ne-a oferit și o scurtă lecție de istorie a ilustrei familii de avocați brăileni.

Primul strămoș despre care știu că a fost jurist este Gheorghe Ținu. El a studiat Dreptul în Franța, unde, datorită obiceiului francezilor de a înlocui ultima vocală „u”, în „o”, a căpătat numele de Țino. Dintre copiii lui, am auzit de Nicolae Țino, avocat și Secretar General al Primăriei Brăila, și Constantin Țino, care a fost Președinte al Curții de Casație din Colonia Congo Belgian. Apoi a urmat Traian Țino, și el avocat al Baroului Brăila, specializat în Drept Comercial și în Drept Maritim și Fluvial, primar și prefect al Brăilei, Senator de Trei Scaune și Vicepreședinte al Camerei Deputaților. Fiul său și străbunicul meu, Nicolae Țino, a fost, de asemenea, avocat, specializarea sa fiind Dreptul Comercial. Pe el am avut plăcerea de a-l cunoaște personal. Este omul care mi-a insuflat dragostea față de domeniul dreptului, care m-a inspirat și m-a convins că nu există altă cale profesională mai potrivită pentru mine. Acum, deși nu mai este printre noi, îl simt alături în toate momentele importante ale parcursului meu academic. Tatăl meu este și el jurist iar fratele meu, Filip, urmează să susțină în vara aceasta examenul de admitere la Facultatea de Drept”, ne-a spus Carol Țino.

Tânărul va merge și el pe drumul avocaturii după terminarea facultății, însă nu știe sigur dacă va profesa în Brăila. “Știu sigur că la început va trebui să rămân în București, mai ales că voi vrea să parcurg și un program de Master”, ne-a mărturisit acesta.

În ceea ce privește viitorul îndepărtat, pe lângă cariera de avocat, Carol ia în considerare și o altă meseria onorabilă, cea de pedagog, el fiind absolvent al Colegiului Național Pedagogic „D. P. Perpessicius”, profilul învățător-educator.

Mi-ar plăcea să și predau! Cred că acest lucru se datorează și mamei mele, care este profesoară de pedagogie în Brăila, și care mi-a transmis din această capacitate, de a-i învăța pe alții”, susține tânărul.

 

Interviu cu cei doi tineri de elită

Bogdan și Carol nu sunt doar colegi de echipă, ci și prieteni și colegi de cameră la facultate. Înainte de a pleca în Statele Unite, la rundele internaționale ale concursului, cei doi au acordat un scurt interviu cotidianului nostru, în care ne-au povestit cum au ajuns în echipă și pentru finala competiției.

 

- Cum ați ajuns să participați la acest concurs și să faceți parte din echipa care acum va reprezenta România la concursul internațional?

- Bogdan: Participarea la acest concurs este strâns legată de seminarele din anul II de Drept Internațional Public. Dezbaterile pe marginea subiectelor de teorie, cu interesante valențe practice, m-au făcut să îmi doresc să descopăr mai mult. În al doilea rând, vreau să menționez că am încercat să ies din zona de confort. Pandemia și-a spus cuvântul reușind să ne închisteze într-o lume mai singuratică.

- Carol: La începutul acestui an universitar am aflat de Concursul «Jessup» de la Bogdan, care m-a îndemnat să mă înscriu la preselecții. Am învățat, m-am documentat și a venit apoi momentul interviului. Nu am vorbit foarte mult, am răspuns la câteva întrebări punctuale legate de reguli stabilite de Dreptul Internațional Public și am spus de ce doresc să particip la acest concurs. Tocmai din cauza timpului scurt petrecut la interviu, am crezut că nu voi fi admis în echipă. Realitatea a fost însă alta, astfel că în următoarea zi mi s-a comunicat rezultatul favorabil.

 

- Ce înseamnă pregătirea pentru o competiție de asemenea anvergură?

- Bogdan: Acest concurs înseamnă multă cercetare. Problemele abordate în speță sunt zone gri, unde nu există consimțământ general valabil pentru o soluție clară. Astfel, calea argumentelor este nelimitată. Aici trebuie să menționez o povestioară tare simpatică din cadrul rundelor europene. Unul dintre judecători, Marco Sassoli, profesor reputat al Universitătii din Geneva, reprezenta chiar unul dintre autorii citați de mine în cadrul memoriului scris. Nu mare mi-a fost mirarea când dumnealui îmi adresase o întrebare în legătură cu un subiect care încă nu avea un răspuns clar stabilit de doctrină sau jurisprudență. Atunci mi-am dat seama că dumnealui opinase în legătură cu acest subiect în cartea citită de mine. Vă dați seama că răspunsul meu la întrebare a fost pe măsură, chiar aveam notată ideea spusă de acesta în carte. Revenind la pregătirea pentru concurs, după perioada de cercetare și finalizarea memoriilor începe pregătirea pentru faza orală a concursului - pledoaria.

- Carol: Pregătirea constă în foarte multă muncă. Inițial a trebuit să redactăm două memorii, adică o cerere de chemare în judecată și o întâmpinare, argumentând din perspectiva ambelor state. În acest sens, am făcut mult research, am căutat reguli de drept aplicabile, doctrină și jurisprudență care să ne susțină argumentele și apoi a trebuit să încadrăm aceste informații în numărul de cuvinte maxim admis. După aproximativ trei luni în care am redactat memoriul, l-am trimis la corectat și am început să ne pregătim pentru pledoarii. Avem la dispoziție doar 20 de minute, de persoană, pentru a prezenta argumentele aduse și a răspunde la întrebările domnilor judecători, astfel că a trebuit să mai comprimăm câteva idei. Întâlnirile cu domnii profesori coordonatori au avut loc săptămânal, întâlniri la care noi pledam iar dumnealor jucau rolul judecătorilor, adresând întrebări peste întrebări și punând la îndoială orice cuvânt pe care îl spuneam. Acest lucru ne-a ajutat foarte mult deoarece am înțeles ce cuvinte trebuie să evităm, pentru a nu oferi posibilitatea adversarilor de le folosi împotriva noastră.

 

- Ce înseamnă această calificare pentru voi și cu ce gânduri mergeți la internațională?

- Bogdan: Calificarea la etapa internațională este un motiv de mare emoție și bucurie. Ne dorim un rezultat frumos care să răsplătească munca depusă în acest an universitar.

- Carol: În Geneva, unde s-au desfășurat atât rundele naționale, cât și două runde amicale, ne-am dat seama cât de mult ne place ceea ce facem și cât de mult ne dorim să ajungem la etapele internaționale de la Washington, D.C. Așa că am dat tot ceea ce a fost mai bun și am încercat să înlăturăm orice emoție sau să o folosim în favoarea noastră. Am reușit să câștigăm toate rundele la care am participat, cele naționale fiind împotriva Universității din Cluj, iar, celelalte două, împotriva Universităților din Iordania și Helsinki. Ne-am calificat, astfel, la rundele internaționale, unde vom concura inclusiv împotriva unor universități de top, precum Harvard sau Oxford. Pentru aceste runde internaționale nu ne-am setat un target precis, deoarece nu vrem nici să ne limităm, dar nici să ne pară rău dacă nu reușim să-l atingem.

 

Trebuie precizat că echipa Facultății de Drept a Universității din București care reprezintă România la Concursul “Philip C. Jessup” este formată din Maria Gheorghe și Răzvan Popescu (Agenți pentru Reclamant), Bogdan Gălățanu și Carol Țino (Agenți pentru Pârât) și Emilian Ivan (Cercetător). Antrenori au fost conf. univ. dr. Elena Lazăr, asist. univ. dr. Victor Stoica și masterand Maria Bodea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro