Tineri brăileni la Pelerinajul de la Mănăstirea Buciumeni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
De Sfânta Treime

Tineri brăileni la Pelerinajul de la Mănăstirea Buciumeni

• la cea de-a XXVIII-a ediție a pelerinajului au participat peste 1.000 de tineri din cele două județe ale Eparhiei • au fost prezente, de asemenea, patru echipe de robotică din Brăila și Galați, care, în ultimii ani, au reușit să obțină premii naționale și internaționale Centrul Eparhial și protoieriile au oferit premii în bani în cuantum de 40.000 de lei, precum și daruri de 15.000 de lei

 

Sute de tineri din Brăila și Galați se adună, an de an, la sărbătoarea Sfintei Treimi, în codrii de la Mănăstirea Buciumeni, pentru a se ruga Domnului și pentru a primi binecuvântarea ierarhului Dunării de Jos.

„An de an, Praznicul Sfintei Treimi adună la Sfânta Liturghie și la convorbirile duhovnicești care se desfășoară în pădurea ce înconjoară Mănăstirea Buciumeni, din nordul județului Galați, mulți tineri de la școlile din județele Brăila și Galați. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită luni, 5 iunie, de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Altarul de vară din mijlocul pădurii, în prezența celor peste 1.000 de tineri și a numeroși credincioși veniți din multe zone ale Eparhiei pentru a participa la această mare sărbătoare. Anul acesta, pelerinajul tinerilor la Mănăstirea Buciumeni a ajuns la cea de a XXVIII-a ediție, iar tema generală a manifestării a fost dedicată pastorației persoanelor vârstnice și imnografilor și cântăreților bisericești”, precizează pr. Rareș Bucur, purtătorul de cuvânt al Eparhiei Dunării de Jos.

În afară de copii și tineri, la Buciumeni au mai fost prezenți preoți și cântăreți bisericești din cele opt protopopiate ale Eparhiei. Grupul de bătrâni „Zestrea”, din comuna Barcea, precum și copiii participanți la pelerinaj, îmbrăcați în frumosul port popular românesc, au interpretat pricesne și cântece patriotice.

Potrivit pr. Rareș Bucur, în cuvântul de învățătură adresat tinerilor, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre „iubirea lui Dumnezeu revărsată în lume prin Fiul și desăvârșită de Duhul Sfânt, arătând că modelul de iubire din sânul Sfintei Treimi trebuie să fie model pentru iubirea din familie și dintre semeni”.

Printre pelerinii prezenți la hramul Buciumenilor au fost și tinerii din grupele catehetice care au participat la Concursul Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude pe Domnul”, desfășurat în Patriarhia Română în contextul anului 2023. La acest concurs, au participat, la nivelul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, nu mai puțin de 1.650 de elevi din 96 de grupuri catehetice parohiale. Acestora li s-au adăugat numeroși elevi olimpici și liceeni, voluntari, profesori de religie, părinți ai elevilor.

La evenimentul de la Buciumeni au fost prezente, de asemenea, patru echipe de robotică din județele Galați și Brăila, care, în ultimii ani, au reușit să obțină numeroase premii naționale și internaționale.

În semn de apreciere pentru educația din școală și pentru participarea la concursurile școlare și parohiale, prin contribuția Centrului Eparhial și al protoieriilor, tot luni, au fost oferite premii în bani în cuantum de 40.000 de lei, diplome și daruri în valoare de 15.000 de lei. Transportul tinerilor și agapa oferită particpanților la pelerinaj au fost asigurate, de asemenea, de Centrul Eparhial și de către cele opt protoierii.

„Tinerii au avut posibilitatea de a asculta mărturiile emoționante ale unor venerabili vârstnici, în care au fost relatate întâmplări pline de lumină și bucurie, dar și momente grele pe care le-au întâmpinat de-a lungul timpului și prin care au reușit să treacă, cu ajutorul Milostivului Dumnezeu. După tradiționala agapă din mijlocul pădurii, au fost formate grupe pentru convorbirile duhovnicești cu tinerii. Dialogurile s-au axat pe abordarea unor aspecte ce îi frământă pe tineri și pentru care doresc să afle soluții. Înaltpreasfinția Sa a trecut pe la fiecare cerc de dialog, provocând tinerii la dezbateri punctuale și de interes. Coordonatorii acestor grupe au fost preacucernicii părinți slujitori și profesorii de religie”, a mai precizat pr. Rareș Bucur.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro