Mergi la conţinutul principal
“Meatatelli”, pastele din carne inventate de doi tineri din Brăila

Tineri și inventatori

• Beatrice Angela Gheorghe (21 ani) și Răzvan Andrei Calcan (22 ani) sunt studenți la Universitatea de Științele Vieții “Ion Ionescu de la Brad” din Iași și împreună cu alți trei colegi de facultate au creat un produs revoluționar: pastele din carne • inovația le-a adus un premiu la cel mai important concurs dedicat invențiilor pentru produse alimentare ecologice - Ecotrophelia Europe, desfășurat luna aceasta în Germania • Beatrice și Răzvan sunt cei mai buni studenți din grupa lor și ne-au declarat că vor continua să țintească spre performanță

 

V-ați gândit vreodată că puteți mânca paste din carne, nu paste cu carne? Ați citit bine! Produsul se numește “Meatatelli” (“meat” - carne și “tagliatelle” - paste) și a fost inventat de o echipă de studenți a Universității de Științele Vieții “Ion Ionescu de la Brad” din Iași, echipă din care au făcut parte și doi tineri din Brăila: Beatrice Angela Gheorghe (21 ani) și Răzvan Andrei Calcan (22 ani). Alimentul inovator a fost apreciat de juriul concursului internațional Ecotrophelia Europe, numit și “Eurovisionul mâncărurilor”, care a acordat echipei din România premiul special pentru “Spirit Antreprenorial”. Beatrice și Angela se declară onorați de faptul că au putut reprezenta țara la acest concurs, iar în viitor vor să creeze și alte produse cu care să inoveze piața culinară.

 

A fost odată ca niciodată un copil care refuza să mănânce carne

Cam așa a început povestea “Meatatelli”, după cum ne-au declarat doi dintre autorii acesteia: Beatrice și Răzvan. Cei doi au fost colegi de liceu, la Colegiul “Murgoci”, iar acum sunt colegi la Iași, la Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare, Specializarea Controlul și Expertiza Produselor Alimentare. Sunt chiar cei mai buni studenți din grupa lor.

“În luna februarie a acestui an am inițiat proiectul de creare a pastelor noastre ca răspuns la o nevoie specifică. Am primit solicitarea unei mame care avea un copil în vârstă de 2 ani care manifesta un refuz constant al consumului de carne, dar manifesta o preferință deosebită pentru pastele făinoase. Istoria «Meatatelli» a început în luna februarie, când am fost informați despre organizarea concursului Ecotrophelia. Așadar, originea acestei idei de paste izvorăște din experiența acelei mame”, ne-a povestit Răzvan.

“Conștienți de importanța aportului de proteine animale în dieta copiilor în perioada lor de dezvoltare, ne-am angajat să dezvoltăm produse alimentare inovatoare care să permită integrarea cărnii în pastele făinoase, astfel încât să răspundem nevoilor specifice ale acestui grup de consumatori”, a completat și Beatrice.

Astfel, împreună cu alți trei colegi, Cosmina-Liliana Ghetla, Teodora Elena Acsinte, Elena Iuliana Flocea, alături de coordonatorul lor, Marius Ciobanu, șef de lucrări, doctor la Facultatea de Agricultură din Iași, s-au apucat să perfecționeze rețeta și astfel a ieșit “Meatatalli”. Așa cum afirmam anterior, pastele sunt compuse din 65% carne la care se adaugă griș, supă de oase și condimente, plus pudră de sfeclă roșie pentru culoare. Un aspect interesant este acela că pastele sunt făcute din resturile rămase în urma procesării cărnii în abatoare sau carmangerii, resturi care în mod normal ajung la groapa de gunoi sau care sunt distruse în incineratoare. Inventiv, nu? Tocmai de aceea, la competiția Ecotrophelia Europe, care a reunit echipe din mai multe țări, studenții din Iași au primit “Premiul pentru spirit antreprenorial”.

“Participarea noastră la competiția Ecotrophelia Europe 2023 a reprezentat o experiență excepțională, care a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării profilului nostru academic. Această experiență a fost marcată de intensitatea emoțiilor, de momente de bucurie profundă, iar câștigarea unui premiu a constituit o sursă de mândrie pentru noi. Ne-am remarcat și ca o echipă cu o unitate remarcabilă, ceea ce a reprezentat un avantaj semnificativ în timpul participării noastre la competiție.  Această solidaritate a fost de o valoare inestimabilă în procesul nostru de implicare în concurs. Participarea noastră la acest concurs și formarea acestei echipe frumoase au fost posibile datorită sprijinului și îndrumării oferite de către domnul profesor Marius-Mihai Ciobanu. De asemenea, acesta este și coordonatorul proiectelor noastre de licență. Cu această ocazie, îi suntem recunoscători pentru sprijinul continuu și încrederea acordată, fiind un mentor valoros pe parcursul anilor de studenție”, ne-a spus Beatrice.

Și pentru Răzvan experiența Ecotrophelia a fost una de neuitat. “Am fost martorii unui cumul de emoții pe parcursul competiției. De la emoția de a fi selectați pentru a reprezenta România, la bucuria de a finaliza cu succes etapele competiției, fiecare moment a fost intens și memorabil. Astfel de experiențe contribuie la dezvoltarea noastră personală și profesională, consolidându-ne abilitățile de lucru în echipă, creativitatea și capacitatea de a face față provocărilor. Și a fi delegația României la un eveniment atât de important este o realizare deosebită. Ne simțim cu adevărat mândri să reprezentăm țara noastră și să aducem recunoaștere talentului și eforturilor noastre. Premiul pentru «Spirit Antreprenorial» ne inspiră și mai mult să continuăm pe acest drum al inovației alimentare și să contribuim la viitorul industriei. Cu siguranță, această experiență va rămâne un punct de referință în cariera noastră și va influența deciziile și direcția pe care le vom urma în viitor”, susține tânărul.


Campioană în liceu, campioană și la facultate

Performanța este un cuvânt pe care Beatrice îl cunoaște de mulți ani. În liceu a jucat volei la echipa CSM Brăila, dar și în echipa liceului, cu care a și participat la Olimpiada Națională a Sportului Școlar. Pe plan academic, a participat la olimpiadele de matematică și biologie, iar la facultate a continuat seria reușitelor:

Concursul profesional științific și sportiv “Agronomiada”, unde a obținut o mențiune la disciplina “Tehnologia Cărnii și Preparatelor din Carne”. Beatrice ia bursă de merit pentru rezultate deosebite la învățătură și este pasionată de citit și călătorii.

“Încă din copilărie, am fost atrasă de ideea de a urma ceea ce mă pasionează cu adevărat în viață. Convingerea mea personală este că atunci când faci ceva cu plăcere, învățarea devine mult mai facilă și eficientă. Mă preocupă explorarea unor domenii diverse de cunoaștere, de la știință la artă, și de la tehnologie la cultură. Consider că fiecare experiență și cunoaștere nouă aduce o perspectivă unică asupra lumii. Însă, cel mai important, am avut mereu dorința de a evolua ca persoană. Consider că dezvoltarea personală este un proces continuu, care implică învățarea din experiențe, depășirea obstacolelor și menținerea unei atitudini pozitive”, ne-a spus tânăra.

După succesul concursului european, Beatrice are planuri ambițioase pentru viitor și intenționează să se implice activ în competițiile ulterioare.

“Experiența de a reprezenta România la acest concurs a fost extrem de valoroasă pentru noi și ne propunem să o ducem la un nivel superior în viitoarele participări, sperând săștigăm premii și să aducem onoare țării noastre într-un mod și mai impresionant decât am reușit până acum”, susține aceasta.

 

Răzvan: “Mi-am propus să învăț, să cresc și să aduc contribuții semnificative în industria alimentară

Răzvan este student în anul IV, iar dacă îl întrebi ce pasiuni are va răspunde simplu: călătoriile, fotografia, cercetarea și inovarea. Student în anul IV, s-a remarcat prin rezultatele deosebite la învățătură, motiv pentru care a preluat “Cheia succesului” de la generația anterioară. Bineînțeles, tânărul primește și el bursă de merit și ne-a spus că va continua să exploreze și să descopere noi invenții.
“Suntem hot
ăți să ne implicăm în alte activități similare celei de la Ecotrophelia Europe. Industria alimentară este un teren care ne stârnește un interes profund și pe care ne propunem să îl explorăm în continuare, extinzându-ne cunoștințele și experiența în acest domeniu. Ne propunem să căutăm oportunități de a colabora cu profesioniști din acest domeniu, să participăm la competiții și proiecte de cercetare similare și să dezvoltăm relații în cadrul comunității alimentare. Prin aceste acțiuni, ne dorim să ne consolidăm expertiza și să contribuim la evoluția acestui sector vital”, ne-a spus acesta.
În ceea ce prive
ște planurile de viitor, sunt legate, cum altfel, tot de industria alimentară.
“Înc
ă din copilărie, am avut o dorință puternică de a-mi urma pasiunile și de a evolua în direcția care mă interesa cel mai mult. Industria alimentară mi-a atras atenția încă din anii de liceu, și de atunci mi-am propus să-mi dezvolt cunoștințele în acest domeniu. În mod constant, mi-am urmat interesul și mi-am propus să învăț, să cresc și să aduc contribuții semnificative în industria alimentară, în căutarea inovației și a îmbunătățirii acestui sector vital. Este o cale care îmi stârnește pasiunea și mă motivează să mă dezvolt continuu în acest domeniu fascinant”, susține Răzvan.

 

Planuri de viitor pentru “Meatatelli”

Concursul Ecotrophelia Europe s-a derulat în luna octombrie, în Germania, iar după succesul înregistrat cu rețeta “trăsnită” de paste, echipa de studenți din Iași intenționează să lanseze “Meatatelli” în magazinul specializat al universității în 2024, unde o caserolă de 250 de grame de paste din carne va fi disponibilă la prețul de 20 de lei. Iar planurile de viitor sunt și mai ambițioase: până în 2027 urmează să realizeze expansiunea către firme din HoReCa și către producția de masă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro