• miercuri, poliţiştii şi procurorii DIICOT Suceava au efectuat 9 percheziţii domiciliare în judeţul Constanţa, pentru destructurarea unei grupări de traficanţi de persoane • membrii grupului racolau tinere şi le transportau în alte localităţi din ţară, inclusiv la Brăila, unde erau cazate în apartamente închiriate în regim hotelier sau hoteluri, pentru a întreţine acte sexuale contra cost
Tinere racolate de o grupare de traficanţi de persoane din Mangalia, cazate în apartamente în regim hotelier sau hoteluri din Brăila şi obligate să întreţină relaţii sexuale cu diverşi clienţi, contra cost. Miercuri, poliţiştii şi procurorii DIICOT Suceava au efectuat 9 percheziţii domiciliare în judeţul Constanţa, pentru destructurarea unei grupări specializate în săvârşrea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism. Fetele care proveneau din familii fără posibilităţi materiale erau din judeţul Constanţa, însă ajungeau la Brăila şi făceau bani din partidele de amor cu diverşi clienţi, preţurile fiind impuse de traficanţi.
“Cei 9 suspecţi, toţi din municipiul Mangalia, judeţul Constanţa, au constituit în 2017 un grup infracţional organizat şi, în perioada august 2017 - martie 2018, au acţionat în mod coordonat în scopul comiterii infracţiunilor de proxenetism, trafic de persoane şi trafic de minori. Membrii grupului au obţinut foloase patrimoniale importante în urma determinării şi/sau înlesnirii practicării prostituţiei, precum şi în urma exploatării sexuale a mai multor tinere, unele minore. Membrii grupului racolau persoane tinere din zona rurală a judeţului Constanţa, care, în principal, proveneau din familii dezorganizate cu o situaţie materială precară. Acestea erau transportate pe raza altor localităţi din ţară (Suceava, Botoşani, Brăila, Buzău, Bistriţa, Cluj-Napoca, Sibiu, Zalău, Arad, Baia Mare, Oradea, Târgu-Jiu, etc.) unde erau cazate în apartamente închiriate în regim hotelier sau chiar în unităţi hoteliere, unde întreţineau raporturi şi acte sexuale contra cost cu diverşi «clienţi», banii astfel obţinuţi revenind membrilor grupului”, au stabilit procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Potrivit procurorilor, în realizarea activităţii infracţionale membrii grupului, sau chiar tinerele care practicau prostituţia, instruite de aceştia, au postat anunţuri în mediul online. Membrii grupului le instruiau pe tinere cu privire la modul gestionării anunţurilor postate, astfel încât acestea să fie primele în lista de căutări afişată de site, urmărindu-se racolarea unui număr mai mare de “clienţi” şi, în final, obţinerea unor sume mai mari. Tinerele erau instruite cu privire la tarifele practicate, precum şi cu privire la modul de abordare a “clienţilor”. De exemplu, după cum arată procurorii DIICOT, pe raza municipiului Suceava, membrii grupului impuneau practicarea unor tarife mai mari, respectiv 150 de lei pentru un singur act sexual normal sau oral (cu finalizare), 250 de lei pentru o oră şi 400 de lei pentru sex anal, în timp ce pe raza altor localităţi s-au practicat tarife mai mici. În cazul închirierii de apartamente nu se întocmeau contracte în formă scrisă, deşi membrii grupului erau cei care căutau astfel de locaţii şi, uneori, îl contactau pe proprietar în vederea încheierii contractului. În general, tinerele care practicau prostituţia erau folosite la activitatea de închiriere a apartamentelor sau a camerelor de hotel/pensiune.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava au fost aduse, în vederea audierii, cele 9 persoane suspecte.