Mergi la conţinutul principal

Timpi de așteptare mai mici pentru dreptul la pensie al românilor care au muncit în Italia

* colaborarea a fost inițiată de ministrul Muncii, Marius Budăi * Casa Județeană de Pensii Brăila este un pol de competență pentru solicitanții din Italia

 

“România va colabora cu Italia pentru certificarea și confirmarea stagiilor de cotizare a cetățenilor români care lucrează în această țară, cu scopul de a scurta timpul de așteptare pentru cei care au dreptul la pensie”, a declarat, pe 4 mai, ministrul Muncii, Marius Budăi, la Palatul Victoria.

"Ceea ce noi am stabilit astăzi împreună este foarte important pentru cetățenii ambelor țări. Pe lângă prietenia deja cunoscută dintre Italia și România astăzi ne-am împrietenit și mai mult la nivel de ministere ale Muncii și Solidarității Sociale și a Politicilor Sociale din Italia și am stabilit foarte clar o colaborare intensă și apropiată pentru a rezolva în primul și în primul rând câteva lucruri extrem de importante. (...) Am stabilit foarte clar o cooperare în ceea ce înseamnă certificarea și confirmarea stagiilor de cotizare a cetățenilor români care lucrează în Italia și să lucrăm împreună pentru a scurta cât mai mult acest timp de așteptare pentru că cetățenii au dreptul la pensie și noi trebuie să ne ocupăm cât mai rapid pentru a le deschide acest drept ", a precizat Budăi. 

 

Echipe mixte de inspectori din Italia și din România vor participa la grupurile de lucru

 Sursa citată a vorbit și despre înființarea Autorității Europene a Muncii, un dosar extrem de important pentru Uniunea Europeană finalizat pe perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în anul 2019.

"Pe lângă acest lucru, vreau cu mândrie dar și cu modestie să vă aduc aminte de un aspect. Atunci când am avut onoarea să fiu ministru pentru prima oară, în 2019, pe perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene am finalizat un dosar extrem de important pentru Uniunea Europeană și anume înființarea Autorității Europene a Muncii.

Am stabilit împreună cu domnul ministru că prin această autoritate echipele noastre mixte de inspectori din Italia și din România vor participa la grupuri de lucru și de profesionalizare și de armonizare a condițiilor de lucru și a legilor din Italia și România, astfel încât la controalele ulterioare mixte care se vor desfășura bineînțeles și în România și în Italia să ne fie mult mai ușor să facem acest lucru", a mai subliniat ministrul. Cum

Casa Județeană de Pensii Brăila este un pol de competență pentru solicitanții  în regiunile Umbria (Terni și Perugia) și Molise (Campobasso și Isernia) Italia, i-am cerut un punct de vedere pe această temă directorului  Adrian Marius Rîndunică.

“Sunt multe situații neplăcute pentru cetățenii noștri care așteaptă luni în șir intrarea în plată a pensiei comunitare. Mă refer la românii care au stagii de cotizare în Italia. În acest context, colaborarea inițiată de ministrul Budăi va rezolva multe din probleme spre beneficiul celor care au dreptul la pensie”, ne-a declarat directorul Rîndunică.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro