Skip to main content

Timbrul literar se plateste dupa noi proceduri

Editorii si importatorii de carte, care sint obligati sa vireze Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) valoarea timbrului literar pentru cartile de beletristrica vindute, adica 2% din pretul fiecarui volum, vor trebui sa parcurga citeva formalitati noi incepind de anul acesta.
Masurile sint prevazute intr-un ordin recent al ministrului Culturii si Cultelor, care completeaza normele de aplicare a legii timbrului literar, si au rolul de a asigura o mai buna colectare a acestor bani. Uniunea Scriitorilor a pierdut in ultimii trei ani circa un milion de euro din necolectarea timbrului literar, potrivit vicepresedintelui organizatiei, Varujan Vosganian.
Editorii de beletristica vor trebui sa mentioneze intr-o situatie anexa la ordinul de plata titlul lucrarii, numarul de exemplare vindute, pretul de vinzare si suma incasata reprezentind valoarea timbrului literar. De asemenea, ei vor transmite trimestrial Uniunii Scriitorilor o situatie cu toate titlurile publicate, in care vor evidentia distinct cartile de beletristica vindute cu amanuntul, precum si sumele reprezentind timbrul literar virate in contul uniunii.
"Pina la 1 ianuarie 2004 distribuitorii de carte erau cei care trebuiau sa plateasca timbrul literar. Apoi s-a dat un ordin ca editorii sa il plateasca. Numai ca formularea era de asa natura ca editurile s-au eschivat, spunind ca e doar pentru cele care au librarii proprii. Ca sa nu mai fie nici o neclaritate am facut aceste completari", a declarat pentru MEDIAFAX Varujan Vosganian, initiatorul masurilor.
Presedintele filialei din Bucuresti a uniunii, Horia Girbea, estimeaza ca bugetul anual al USR s-ar putea mari cu cel putin 20% daca timbrul literar ar fi incasat cum trebuie. Banii ar putea fi folositi pentru programe culturale.
Vosganian spune ca datoriile de dinainte de 1 ianuarie 2003 s-au prescris, dar ca incearca sa recupereze banii de dupa acea data, incheind o serie de protocoale cu editurile.
"Incerc sa construiesc si un sistem de administrare a timbrului literar", a adaugat vicepresedintele uniunii. Acesta a inventariat mii de edituri din intreaga tara, urmeaza sa vada care sint functionale si le va aronda filialelor USR. "Am vorbit la Ministerul Finantelor ca in bilantul pe care il depun editurile sa fie inclus un capitol separat pentru carte beletristica, pentru a putea urmari mai bine situatia", a spus el.
Timbrul literar ar trebui sa fie una dintre sursele importante de venit ale USR, alaturi de chiria pe Casa Vernescu. La acestea se va adauga din februarie o suma lunara de 8500 euro pe luna din hotelul pe care uniunea l-a ridicat linga Piata Romana si pentru care a incheiat un nou contract de administrare cu o firma din Constanta.
Potrivit legii, la fel ca timbrul teatral, cinematografic, muzical, folcloric, al artelor plastice, timbrul literar revine uniunilor si asociatiilor de creatori pentru sustinerea unor proiecte culturale si a tinerilor creatori, sprijinirea revistelor de specialitate apartinind uniunilor de creatie etc. In domeniul literaturii, Uniunea Scriitorilor este in prezent singurul beneficiar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu