Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Testele rapide pentru detectarea gripei aviare - in toate judetele

In ultima sedinta a Comandamentului Central Antiepizootic, membrii acestuia au dispus analiza foarte atenta a pasarilor din gospodariile populatiei din judetele: Tulcea, Braila si Buzau, dar si Botosani, Vaslui, Galati, Ialomita si Calarasi. Masura a fost luata ca urmare a trei noi focare de gripa aviara, din care unul in judetul Braila, localitatea Tataru si doua in Buzau, in localitatile Padina si Braiesti. Totodata, pasarile migratoare si rutele acestora sint atent monitorizate. Desi numarul focarelor confirmate la nivel national in ultimele zile a crescut, masurile de stingere a lor nu mai sint atit de drastice, respectiv nu se mai recurge la decimarea intregului efectiv din localitate. Autoritatile sanitare veterinare vor ucide doar pasarile din gospodariile unde exista suspiciunea prezentei virusului gripei aviare, precum si din cele invecinate, daca in localitatile respective se inregistreaza numai citeva astfel de cazuri.
"Decizia a fost luata dupa ce prezenta virusului a fost semnalata doar in citeva gospodarii in focarele depistate in ultima perioada", a declarat, Gabriel Predoi, director general in cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). El a precizat ca in aceste localitati se poate face o supraveghere atenta a starii de sanatate a pasarilor din restul gospodariilor, prin teste rapide direct in curtile satenilor.
"In prezent, se pot face teste rapide, care dureaza circa o jumatate de ora, atit la pasarile moarte, cit si la cele sanatoase", a precizat Predoi.
El a firmat ca, in prezent, la nivelul tuturor Directiilor Sanitare Veterinare din tara exista truse cu ajutorul carora se pot realiza astfel de teste, acestea fiind achizitionate recent de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala.
Primul focar in care s-a trecut la sacrificarea pasarilor doar din gospodariile in care a fost semnalat virusul gripei aviare si din cele invecinate a fost localitatea Zavoaia.
Oficialul ANSVSA a mai afirmat ca, in perioada urmatoare, in care migratia pasarilor se intensifica, exista posibilitatea aparitiei de noi focare de gripa aviara in zonele din estul si sudul tarii, in special de-a lungul Dunarii, dar si in jurul baltilor, piriurilor si lacurilor. In plus, conditiile climaterice actuale, cu temperaturi relativ ridicate, maresc riscul raspindirii bolii. Masura uciderii pasarilor doar in zonele in care a fost depistat focarul a fost aplicata si la Tataru, dar si la Padina si Braiesti, intrucit boala nu s-a extins si la restul pasarilor din localitate.
Pina in prezent, au fost semnalate focare de gripa aviara in mai multe localitati din judetele Tulcea, Braila si Buzau.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii