Mergi la conţinutul principal

Testele Nationale au luat sfirsit

Elevii de clasa a VIII-a au sustinut, ieri, ultima proba a Testelor Nationale. Elevii au dat examen fie la istoria romanilor, fie la geografia Romaniei. Din numarul total al candidatilor asteptati sa sustina cea de-a treia proba scrisa obligatorie, respectiv 2.507 elevi, pentru georgrafie au optat 2.054 elevi, iar pentru istorie, numai 453 elevi. Aflati in fata scolii inca de la ora 7.00, acestia abia asteptau sa scape si de ultimul examen. Reprezentantii Ministerului Educatiei au extras, de data aceasta, varianta cu numarul 58. Daca in primele doua zile, examenul s-a desfasurat fara situatii deosebite, de aceasta data, chiar la ultima proba, doi copii, unul din judet si unul din municipiu au intirziat la examen, acestia primind spre rezolvare varianta de rezerva. Mai exact, este vorba despre un elev din Baraganu care a pierdut microbuzul cu care se indrepta catre centrul de examen de la Insuratei, iar un altul, de la o scoala din oras, care s-a simtit rau in noaptea de dinaintea examenului prezentindu-se la centru dupa ce subiectele fusesera deja distribuite in sali.
Si de aceasta data, subiectele au fost accesibile, fapt care i-a bucurat nespuns de mult pe elevi. Inspectorul de specialitate, prof. Catalin Canciu, a spus ca variantele au avut itemi clari, fara ambiguitati, si ca nu pot crea probleme elevilor bine pregatiti, si nici celor care lupta pentru obtinerea notei 5. De altfel, la geografie, numai rezolvind primii doi itemi: unul cu alegerea raspunsului, din patru variante posibile, celalalt cu raspuns scurt, elevii isi puteau asigura lejer nota de trecere. La istorie, a fost si mai simplu. Astfel, daca elevii gaseau raspunsurile corecte la toate cele opt subpuncte de la primul item, obtinteau din start 40 de puncte. Daca se mai adauga si cele 10 din oficiu, lucrarea este deja de nota 5.
Nici la istoria romanilor nu au fost subiecte dificile. Prof. Carmen Gusatu, metodist in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Braila pentru disciplina istorie, a precizat ca varianta extrasa strabate intreaga perioada istorica a Romaniei, atingind unele dintre cele mai importante evenimente din istoria tarii noastre. Prof. Carmen Gusatu a spus, insa, ca ultimul subiect poate ridica dificultati elevilor, fiind vorba de un eseu structurat. Aici, elevii au avut de prezentat lupta de independenta a Tarii Romanesti, pusa sub semnul domniei lui Mihai Viteazu. Cu toate acestea, multi elevi spun ca s-au descurcat bine.

"Am ales geografia, pentru ca mi se pare mai usoara decit istoria"

Si anul acesta, majoritar a fost procentul elevilor care au optat pentru geografie, adica 81,93%, spre deosebire de istorie, disciplina la care au sustinut examen 18,07% din candidati. Asta si pentru ca multi elevi considera geografia o materie mai usoara decit istoria.
"Am ales geografia, pentru ca mi se pare mai usoara decit istoria.
Subiectele au fost usoare, cel putin mie asa mi s-au parut. Ma
astept la o nota mare, 9.60 - 9.70", ne-a spus Catalin Bogdan, de la
Scoala "Mihai Eminescu". "Eu am dat tot la geografie, ma pricep mai bine decit la istorie. Am incercat sa rezolv toate subiectele, in mare am reusit. Cred ca o sa iau nota 8", a precizat Florin Enache, de la aceeasi scoala. "Am dat la geografie, mi se pare mult mai usor. Cred ca iau peste 9.50", a spus Ruxandra Toma, tot de la Scoala "Mihai Eminescu". "Eu am ales tot geografia, subiectele au fost usoare. Mai dificil mi s-a parut punctul 5", a spus eleva Nicoleta Bujoi.
Totusi, printre cei intervievati, la iesirea din examen, am gasit si iubitori de istorie, care au confirmat ca subiectele au fost la fel de usoare.
"Am dat la istorie, subiectele mi s-au parut usoare, mi-a picat ce am
invatat. Mi-a placut mai mult istoria decit geografia. Nu stiu ce nota
o sa iau, dar cred ca o sa fie mare", a spus Madalina Barbieru, de la
Scoala "Mihai Eminescu"
La Scoala "Al. I Cuza" atmosfera era aceeasi. Zeci de elevi si parinti
discutau de zor despre subiectele la geografie si istorie, care nu au
fost foarte dificile. Unii dintre ei se imbratisau chiar de bucurie ca au
trecut cu bine si de ultima proba a testelor nationale.
Rezultatele vor fi afisate duminica, pina la ora 16.00. Contestatii se depun, in aceeasi zi, pina la ora 20.00. Notele la toate cele trei probe reprezinta jumatate din media de admitere la liceu, la calculul careia conteaza si media multianuala din anii de gimnaziu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro