Testarea elevilor, fâsâială românească | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Testarea elevilor, fâsâială românească

* săptămâna aceasta a început testarea elevilor cu teste rapide pentru salivă, însă procedura încă ridică multe semne de întrebare * spre exemplu, nimeni nu va verifica dacă testele au fost într-adevăr făcute * mai nou se pare că nu sunt suficiente teste pentru săptămâna care urmează * după prima testare a elevilor brăileni, făcută luni, nimeni nu a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus

 

Luni, 5 decembrie, elevii din Brăila și din toată țara și-au făcut pentru prima dată testele rapide antigen efectuate din probă de salivă. Deși se dorea a fi o modalitate prin care să se depisteze din timp posibilele infecții Covid-19 iar elevii să poată veni fizic la școală cât mai mult timp, încă de la început lucrurile au pornit cu stângul. Mai întâi, testele promise au ajuns cu mare întârziere în școli, mai exact pe 26 noiembrie. Apoi, testele au venit “dezmembrate” și nu în kituri individuale, angajații școlilor fiind nevoiți să le ansambleze în punguțe separate. Acest lucru a ridicat imediat semne de nemulțumire în rândul părinților și sindicatelor din Educației, care au acuzat că testele trec prin prea multe mâini până ajung la copii și astfel crește riscul de infectare. Până la urmă testele au ajuns la copii și părinți la finalul săptămânii trecute, moment în care a apărut o nouă problemă. Cum se face raportarea rezultatului? Se trimite o poză, se completează un formular semnat de părinți? Și una și alta. Fiecare școală a elaborat un mecanism propriu de a centraliza rezultatele testelor, cerând completarea unui formular prin care părintele transmite că a testat copilul și anunță rezultatul: pozitiv sau negativ. Însă cum nimeni nu verifică veridicitatea rezultatelor, nimeni nu garantează că testele s-au făcut corect și rezultatele sunt cele transmise. Practic se merge pe încrederea că toți părinții le vor face aceste teste copiilor. Și nu toți părinții sunt responsabili, dovadă că la scurt timp după ce au fost date testele copiilor, unii s-au pus să le vândă pe internet. Așadar, testarea elevilor se dovedește a fi departe de ceea ce s-a dorit inițial: o procedură clară, corectă, prin care elevii sunt testați pentru a fi în siguranță la școală. Iar necunoscute în jurul testării continuă să apară.

 

Niciun elev brăilean nu a fost depistat după prima zi de testare

Așa cum v-am mai informat, testele achiziționate și distribuite de Ministerul Educației vor fi făcute de două ori pe săptămână, lunea și joia, fie de către părinți, acasă, fie la școală, și numai celor care și-au dat acordul pentru a fi testați. Precizăm că atât în Brăila, cât și în toate celelalte județe, marea majoritate a școlilor au optat pentru testarea la domiciliu. Concret, din cele 98 de unități de învățământ cu personalitate juridică, în 94 s-a optat pentru testarea la domiciliu, iar în celelalte patru școli se face testare în sistem hibrid: unii copii se testează acasă, alții la școală (elevi care provin din sistemul de protecție a copilului). Inspectorul școlar general, prof. Cătălin Canciu, ne-a făcut și câteva precizări în legătură cu testarea de luni și organizarea întregului proces.

“Vreau să precizez un lucru. Kiturile au venit separat pentru că așa au fost ele  achiziționate. Dar în fiecare cutie se aflau 25 kituri iar noi am dat la școli numai multiplu de 25. De exemplu, au avut nevoie de 835 teste, conform numărului de copii, am dat 850 ca să nu desfacem și să începem să numărăm testele. Școlile s-au organizat și au împărțit aceste teste mai departe copiilor. Au achiziționat pungi din plastic, unele mai sofisticate, altele mai puțin sofisticate, și împreună cu cadrele medicale din școli sau cu personalul școlii au pus câte două teste în acele punguțe și le-au dat copiilor. Atât timp cât ele au fost manipulate cu respectarea măsurilor de protecție, adică mănuși și mască, nu cred că e undeva o problemă. Apoi, testarea au făcut-o părinții acasă pentru că au fost unii părinți care au refuzat. După ce au făcut testul au transmis către învățători și diriginți rezultatul. Părinții trebuie să fie responsabili. Acuma că nu suntem toți responsabili sunt de acord cu lucrul acesta. El dacă nu vrea să îl testeze, nu-l testează și declară că e negativ. Sau a fost depistat pozitiv dar declară că e negativ. Dar își asumă. Eu zic că nu trebuie să îi punem la zid pe părinți ci prin puterea exemplului să-i determinăm să înțeleagă că este spre binele copiilor. Această testare nu îi afectează nici din punct de vedere emoțional, nici din punct de vedere al sănătății, ci pur și simplu este o măsură de prevenție, făcută pentru siguranța elevilor”, ne-a declarat inspectorul școlar general.

Acesta ne-a mai precizat că în județul nostru au fost primite până acum de la Ministrul Educației peste 100.000 teste de salivă, iar după prima zi de testare, desfășurată luni, niciun elev nu a fost depistat pozitiv cu Covid-19, conform rezultatelor transmise de părinți către școli.

La nivel național, după prima testare, 86 elevi din toată țara au fost depistați pozitiv, conform declarațiilor făcute de Ministerul Educației. Din totalul celor 86 teste de salivă, în urma testului PCR, 22 rezultate au fost infirmate.

 

Ce spun directorii de școli după prima rundă de testare?

Redactorii “Obiectiv” au stat de vorbă cu directori de școli din Brăila despre testerea elevilor și modul în care s-au organizat pentru a desfășura acest proces. Este vorba despre Școala Gimnazială “Mihai Eminescu”, una dintre cele mai mari unități de învățământ din municipiu, și Școala Gimnazială Salcia Tudor.

“Noi am optat pentru testarea elevilor acasă de către părinți pentru că nu avem spațiu de testare. Noi avem foarte mulți elevi și ne extindeam foarte mult în ore. În general am găsit deschidere și înțelegere la părinți. Am avut și părinți care au refuzat testarea și este dreptul lor. Din 817 copii 29 au refuzat testarea. Noi nu am forțat absolut nimic în direcția asta. Avem formulare Google Docs, părinții fac testele și se raportează lunea și joia, iar diriginții și învățătorii ne transmit mai departe situația centralizată. După testarea de luni nu a fost depistat niciun caz Covid-19. Da, mergem pe încrederea în părinți și noi ne-am înțeles întotdeauna cu părinții noștri și majoritatea au înțeles necesitatea încrederii reciproce. Poate că munca nostră ar fi fost mai ușoară și poate perceperea acestei testări de către părinți mult mai simplă dacă testele erau ambalate individual, dar noi am respectat absolut toate condițiile de protecție în distribuirea lor, deci din punctul acesta de vedere putem da o siguranță a pachetelor distribuite de școala noastră. Ne-am adaptat la situație și ne adaptăm în fiecare zi să facem lucrurile cât mai bine. Poate vin vremuri mai bune”, ne-a declarat prof. Victorina Ciomîrtan, directoarea Școlii “Mihai Eminescu”.

Directoarea Școlii Gimnaziale Salcia Tudor, prof. Gica Paraipan, ne-a declarat că părinții au fost la început reticenți în privința testării copiilor, însă până la urmă au înțeles că este o măsură prin care părinții pot veni în siguranță la școală. Din totalul celor 207 elevi ai școlii, doar pentru patru copii s-a refuzat testarea.

“În urma discuțiilor cu părinții aceștia au înțeles că nu îi afectează cu nimic pe copii. E ca un experiment pe care ei îl fac la științe. Nu este nicio traumă, testarea nu le face absolut niciun rău și trebuie să fim cu toții în siguranță. Părinții i-au testat pe copii acasă și ne-au comunicat rezultatul completând niște fluturași pe care noi i-am distribuit prin elevi. Nu cerem dovada testului, mergem pe încrederea în părinți. Se putea organiza mai bine întregul proces de testare dar lucrurile se vor îmbunătăți cu siguranță, ne-a declarat directoarea Școlii Gimnaziale Salcia Tudor.

 

Părinte: “Scopul testării este bun, dar modul cum autoritățile au implementat această măsură este foarte prost gândit și aplicat”

Asta ne-a declarat Andreea C., părintele unui elev de școală primară. Aceasta ne-a spus că a fost de la bun început de acord cu testarea, însă nu crede că toți părinții vor da dovadă de responsabilitate în efectuarea testelor.

“Sunt de acord cu testarea elevilor deoarece nu consider că îi traumatizează, așa cum spuneau alți părinți. Până la urmă este un test de salivă, a fost aleasă metoda cea mai ușoară. Scopul este unul bun, să încercăm să diminuăm infectările, dar modul cum autoritățile au implementat această măsură de a testa copiii este, cred eu, foarte prost gândit și aplicat. Mă gândesc și sunt sigură că nu toți părinții vor avea bunul simț civic și responsabilitatea de a-și testa copiii. Nici măcar nu este obligatoriu, deci foarte mulți vor încerca să ocolească măsura, e foarte simplu să spui că rezultatul este negativ, fără să faci testul. Deci ține de părinte pănă la urmă. Eu zic că era mai bine dacă aceste teste s-ar fi făcut în școală. Nu știu cum, dar poate așa eficiența testării ar fi fost ceva mai bună, mai realistă. Am văzut că luni au fost depistate cam 80 de teste pozitive, vă dați seama, doar de la părinții care au ales să-și testeze copiii și care au dat dovadă de responsabilitate transmițând corect rezultatele. Testarea elevilor este cam ca vaccinarea, 40% dintre părinți poate au testat și au trimis datele corect. Restul, cu siguranță nu au folosit testele ori, cine știe, chiar au mințit în legătură cu rezultatul acestora. De noi, ca oameni, ține tot… am văzut că le vând pe internet, mai nou. Ce poți să mai zici? Ăsta este românul. Așa că 80 de cazuri depistate luni, nu, sunt mai multe în realitate. Dacă se făcea testarea în școli, altul ar fi fost rezultatul.”, ne-a declarat Andreea C.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro