Mergi la conţinutul principal

Testamentul de ciocolata - o exceptionala provocare

Scriitorul brailean Marian Coman, redactor-sef al cotidianului "Obiectiv - Vocea Brailei", a reusit sa ofere cititorilor sai cel de-al doilea volum, "Testamentul de ciocolata", despre care criticii au spus ca este mult mai spectaculos si mai profund decit primul volum, "Nopti albe, zile negre", publicat in urma doi ani. Lansarea de joi seara, de la Biblioteca Judeteana "Panait Istrati", a adus la Braila reprezentantii editurii "Tritonic" si alti scriitori apreciati si publicati la editura, Zully Mustafa si Mihai Galatanu.
Despre protagonistul evenimentului, Marian Coman, reprezentantul bibliotecii, Dan Bistricean, a spus ca este un scriitor de valoare si un gazetar de forta, iar ca argumente a adus editorialele scrise in "Obiectiv" si premiile adunate de autorul brailean. Redactorul-sef al editurii "Tritonic", scriitorul Michael Haulica, moderatorul intilnirii, a precizat ca a venit impreuna cu ceilalti scriitori pentru a-l sustine pe Marian Coman, dar a prezentat brailenilor si doua dintre volumele sale, "Asteptind-o pe Sara" si "Nu sint guru". Tinara scriitoare Zully Mustafa a prezentat, de asemenea, romanul sau "Strugurii s-au copt in lipsa ei".
Despre scriitorul Mihai Galatanu, Michael Haulica a spus ca este nu numai un poet extraordinar, ci si un prozator plin de farmec, "Strada plantelor si alte povestiri", venind sa argumenteze conceptia autorului despre scriitura. A fost prezentata apoi cartea directorului editurii "Tritonic", Bogdan Hrib, "Filiera greceasca", o carte politista pe care Michael Haulica a apreciat-o drept "roman mitraliera pe care nu poti sa-l lasi din mina". In calitate de director de editura, Bogdan Hrib a mai atras atentia asupra faptului ca in Braila se vind foarte greu cartile prin librarii si a recomandat celor interesati sa achizitioneze o carte sa acceseze site-ul editurii, www.tritonic.ro, unde exista o librarie virtuala.

Foarte subtil, acest puzzle al naratiunii care provoaca imaginatia


Mihai Galatanu a spus despre cartea lansata joi seara, "Testamentul de ciocolata", ca primul lucru pe care-l vor remarca cititorii va fi excelenta scriitura. "Marian Coman este un foarte bun stilist. Acum ramine sa umple cu forta ceea ce va spune. Cred ca lumea a uitat ce e mai important, idealul. Fara ideal sintem pierduti, iar eu cred ca Marian Coman il are deopotriva in minte, in suflet si in carte". La rindul sau, Michael Haulica a spus ca cea de-a doua carte a lui Marian Coman, "Testamentul de ciocolata", este pasul urmator in cariera lui ca scriitor, ca este o carte mai coerenta, mai bine lucrata. Profesorul Viorel Mortu a atras atentia ca "Testamentul de ciocolata" nu e un roman provincial, ci o carte excelenta care, daca ar beneficia de un marketing eficient, ar putea ajunge un foarte bun roman al anului 2007. "Ma asteptam sa fie ceva in genul cartii de acum doi ani. Este altceva, mult mai spectaculos si mult mai profund. E o exceptionala provocare. Stilistic vorbind, naratologic, este un roman exceptional de bine lucrat, aproape filigranat in niste chestiuni de o subtilitate cum rareori la tinerii prozatori gasim. Sint evocate excelent medii sociale, iar marea este prezenta in pagini exceptionale. Zona de interpretare este foarte lunecoasa. E o carte de citit cu condeiul in mina, nu poti sa o intelegi decit daca patrunzi in aceasta zona a faliilor structurilor epice care se compun altfel in final. Foarte subtil, acest puzzel al naratiunii care provoaca imaginatia. Cititorul este provocat sa se implice si sa mediteze fie asupra unei virste revolute, fie asupra unui adolescent rebel, fie asupra unui destin de tinar sagetat de absolutul in iubire. Un roman extrem de pretentios la lectura", a spus profesorul si publicistul Viorel Mortu.
Dupa alte citeva discutii pe marginea volumului lansat, autorii volumelor de la "Tritonic" au dat numeroase autografe.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro