Campania se înscrie în cadrul platformei Împreună pentru viaţă - Sănătate prin cunoaştere, prin care MSD România, alături de laboratoarele Bioclinica şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, demarează iniţiativa de conştientizare asupra pericolelor îmbolnăvirii cu Virusul Hepatitei C (VHC). Testele vor fi realizate prin prelucrarea sângelui venos şi vor arăta dacă pe parcursul vieţii persoana a venit în contact cu virsulul Hepatitei C şi a dezvoltat anticorpi pentru acestă boală. Sensibilitatea testelor este de 100%, iar pacienţii vor primi rezultatele în 48 ore de la testare, în cadrul clinicii unde s-a făcut recoltarea. Dacă rezultatul va fi unul pozitiv, pacienţii vor primi consiliere gratuită din partea unor medici specialişti.
Hepatita cu Virus C este o problemă globală de sănătate publică, care nu poate fi prevenită prin vaccinare, iar testarea contribuie la nevoia de a reduce ratele mari ale mortalităţii. O caracteristică majoră a Hepatitei acute C este tendinţa de a se transforma în boală hepatică cronică, aproximativ 80% dintre bolnavii de Hepatita acută C dezvoltând infecţia cronică, în continuare boala putând evolua spre ciroză hepatică, insuficienţă hepatică şi cancer hepatic.
Virusul hepatic C se transmite în primul rând prin expunerea la sânge infectat, care poate avea loc în cazul consumatorilor de droguri intravenoase, transfuziilor cu sânge sau produse din sânge, tatuajelor cu ace/tuş contaminate, echipamentului de hemodializa infectat, rănirilor cu obiecte ascuţite, comportamentului sexual cu risc crescut, sau pe alte căi. Aproximativ 10% din persoanele infectate cu Hepatita C nu cunosc modul în care au contactat boala.
În prezent, în România, rata totală a bolnavilor de Hepatita C a ajuns la aproximativ 3,23%, iar conform studiilor, în perioada 2010-2030, se va putea observa o creştere a deceselor provocate de VHC. Numărul celor infectaţi ar putea fi mai mare, singura modalitate de depistare fiind testarea în clinicile de specialitate. Cele mai dese cazuri de infectare cu VHC au fost descoperite la adulţii cu vârste cuprinse între 40 si 60 de ani.
Pentru a evita transmiterea Hepatitei C, specialiştii recomandă să vă expuneţi cât mai puţin la urmatoarele situaţii: nu folosiţi în comun obiecte care pot avea urme de sânge, precum periuţe de dinţi, clestişoare de unghii, aparate de ras etc. Dacă aveţi tăieturi sau răni deschise, îngrijiţi-le imediat şi bandajaţi-le corespunzător. Dacă vă tăiaţi cu obiecte de uz casnic, precum cuţite sau deschizătoare de conserve, îngrijiţi tăietura şi sterilizaţi instrumentul prin fierbere, înainte de a-l folosi din nou.