Brăilenii au posibilitatea să îşi verifice aluniţele gratuit, în cadrul campaniei naţionale "Zilele Protecţiei Solare", ce are ca scop depistarea melanomului, un tip de cancer de piele tot mai des întâlnit, cauzat în principal de expunerea neprotejată la soare.
Din Brăila, trei medici s-au înscris în acest program şi dau consultaţii gratuite, în limita locurilor disponibile. Consultaţiile au loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, secţia dermatologie, la dr. Alina Vărzaru şi dr. Gavrilă Magda. Un cabinet medicat individual vă stă şi el la dispoziţie cu consultaţii gratuite, iar programările le puteţi face la dr. Gabriela Ichim. Numerele de telefon şi programul de consultaţii pentru cei trei medici le găsiţi pe site-ul www.protectiasolara.ro, selectând judeţul Brăila.
De la începutul campaniei, 50 de brăileni au venit la dr. Alina Vărzaru să verifice dacă aluniţele lor reprezintă un pericol. Testarea se face printr-un procedeu simplu şi total neinvaziv numit dermatoscopie, prin care se examinează leziunile pielii şi se face diferenţa între aluniţele şi semnele inofensive şi cele care pot pune viaţa în pericol. Pe scurt, dermatoscopia contribuie la identificarea timpurie a cancerului de piele.
"Pacienţii vin, iar eu le urmăresc aluniţele, ce tip sunt, dacă sunt aluniţe sau alte leziuni şi aflu cât timp s-au expus la soare. Dacă e nevoie de o intervenţie sau de o leziune suspectă le recomand intervenţii chirurgicale". ne-a declarat dr. Alina Vărzaru.
Obiectivul consultaţiilor îl reprezintă descoperirea melanomului malign, unul dintre cele mai grave tipuri de cancer de piele. Melanomul se formează din înmulţirea dezorganizată a celulelor care produc pigment în piele. Boala se dezvoltă iniţial doar pe piele, dar are o mare capacitate de metastazare. De aceea, tratamentul chirurgical de îndepărtare a leziunii trebuie făcut cât mai repede. Când tumora este depistată precoce, operaţia asigură vindecarea. Cu cât tumora este mai avansată cu atât şansele de supravieţuire sunt mai mici, melanomul malign fiind o boală letală.
Până acum, în rândul brăilenilor care au venit la consultaţii nu s-a descoperit acest tip de cancer de piele. "Nu am descoperit până acum melanom dar am descoperit leziuni displastice, care trebuiesc scoase şi date la laborator să vedem dacă sunt cu probleme" ne-a declarat dr. Alina Vărzaru.
În programul "Zilele Protecţiei Solare" participă peste 250 de medici dermatologi din peste 40 de oraşe, evenimentul având ca scop educarea privind riscurile expunerii neprotejate la soare.
Date îngrijorătoare privind expunerea la soare
Conform studiilor din ultimii ani realizate de specialişti în dermatologie, 35% dintre cazurile de melanom incurabil din Europa sunt în Europa Centrala şi de Est. Mai mult, 30% dintre români nu folosesc niciodată protecţie solară. Îngrijorător este faptul că 70% dintre adolescenţi nu folosesc protecţie solară. Doar 10% dintre români folosesc protecţie solară pe toată durata verii, iar 5% zilnic.
Ce trebuie să ştii când te expui la soare
Cum sezonul estival a debutat, brăilenii trebuie să ştie cum se face corect expunerea la soare şi cum pot preîntâmpina eventuale probleme de sănătate.
"Nu este de joacă cu protecţia soalară. Trebuie neapărat să ne protejăm pentru că în ultimii ani soarele e din ce mai agresiv. Să stăm la soare la orele dinimeţii între 8.00 - 11.00, şi după ora 17.00 şi tot timpul cu protecţie. Iar protecţia, multă lume nu ştie, trebuie reaplicată la 2 ore ca să fie eficientă".