Tesatoarele din Gemenele au primit diplomele | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Tesatoarele din Gemenele au primit diplomele

Ieri, noua absolvente din unsprezece ale cursului "Traditia si modernitatea satului european", din comuna Gemenele, au primit certificatele de calificare in meseria de tesator. Doua dintre tesatoare nu au avut posibilitatea de a veni sa-si ridice diplomele.
Acestea au fost inminate de catre directorul Centrului de Creatie, Maria Puscaciu. Aceasta a precizat ca tesatoarele cu diploma pot desfasura, de acum inainte, activitati artizanale si isi pot comercializa produsele la adevarata lor valoare. De asemenea, Maria Puscaciu a promis absolventelor ca se va ocupa indeaproape de activitatile pe care le vor desfasura, le va ajuta si indruma si chiar le va lua la tirguri pentru a-si vinde marfa.
Comana Chirita, una dintre absolventele cursului, intrebata la ce ii va folosi diploma de tesator, ne-a spus ca va continua sa teasa si spera ca intr-o buna zi va putea obtine bani pentru munca sa.
La eveniment au mai fost prezenti primarul comunei Gemenele, Petrica Calu si viceprimarul Neaga Voiculet. "Sint foarte mindru de ceea ce s-a realizat la noi in sat si imi doresc ca, si pe viitor sa mai desfasuram astfel de activitati benefice pentru comunitatea noastra", a declarat Petrica Calu.
Printre absolventele cursului s-au numarat si doua invatatoare de la Scoala din Gemenele, Valerica Mihoci si Zenovia Mocanu.
Cursul s-a desfasurat pe durata a trei luni si a avut ca obiectiv cunoasterea, valorificarea si insusirea mestesugului traditional al tesutului. De asemenea, s-a dorit formarea deprinderilor practice, a gustului pentru valoare si arta, stimularea creativitatii si a inovatiei, dar si recunoasterea, ocrotirea si punerea in valoare a patrimoniului etnografic.
In urma cu aproximativ o luna, a avut loc examenul final al cursului. Probele evaluarii au constat in proba scrisa din materia parcursa si proba practica. Cursul a pornit cu paisprezece femei, insa doar unsprezece dintre acestea au reusit sa-l duca la capat.
Cursul, numit sugestiv "Traditia si modernitatea satului european", face parte din cadrul proiectului "Ateliere de revitalizare a textilelor traditionale" si este organizat de Centrul de Creatie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro