Mergi la conţinutul principal
A încălcat de 5 ori ordinul de protecţie

Teroristul din familie

un brăilean de 33 de ani a ajuns să îşi terorizeze soţia care a refuzat să plece cu el peste hotare şi pe care o bănuia de infidelitate • în aprilie, tânăra a fost luată cu forţa de pe strada Plevna şi urcată în maşina bărbatului care a sechestrat-o în locuinţa lui • poliţiştii au emis ordin de protecţie faţă de Florin Daniel Moldoveanu, însă acesta tot nu s-a liniştit • individul a fost arestat preventiv, iar acum Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila a dispus trimiterea în judecată • violenţa în familie rămâne un fenomen larg răspândit în Brăila • de la începutul anului, poliţiştii brăileni  au emis 187 ordine de protecţie, dintre care 155 au fost în mediul urban şi 32 în mediul rural

 

Violenţa în familie rămâne o realitate cotidiană în Brăila, numeroase femei fiind agresate în mod repetat de partenerii de viaţă, chiar şi atunci când împotriva acestora se emit ordine de protecţie care ar trebui să îi ţină departe de victime. Recent, un brăilean a fost trimis în faţa instanţei după ce şi-a terorizat soţia care a refuzat să plece alături de el peste hotare şi pe care o bănuia de infidelitate. Tânăra care şi-a împărţit viaţa cu inculpatul Florin Daniel Moldoveanu a ajuns să fie luată cu forţa de pe stradă, sechestrată în locuinţă şi agresată de bărbatul de 33 de ani. Faţă de acesta s-a emis ordin de protecţie, însă individul l-a încălcat în repetate rânduri, astfel că a fost arestat preventiv.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila a definitivat ancheta în acest caz şi a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Moldoveanu pentru săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, încălcarea ordinului de protecţie emis conform legii pentru prevenirea  şi combaterea violenţei domestice (5 acte materiale), violenţă în familie în formă continuată (2 acte materiale), ameninţare în formă continuată (3 acte materiale).

După cum se arată în rechizitoriul Parchetului, coşmarul tinerei soţii s-a declanşat în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2019, în jurul orei 00.15, când Moldoveanu Florin a lipsit-o de libertate în mod ilegal pe persoana vătămată M.A. În timp ce aceasta se afla pe strada Plevna, inculpatul Moldoveanu a luat-o împotriva voinţei acesteia în autoturismul său, a dus-o apoi în locuinţa lui din municipiu şi nu a mai lăsat-o să plece. Audiată în cauză, persoana vătămată a spus că este căsătorită cu inculpatul din anul 2018, însă în luna martie 2019 ea a decis să părăsească domiciliul conjugal, ca urmare a atitudinii violente a bărbatului care era nemulţumit că soţia sa nu vrea să plece cu el în străinătate.

Tânăra s-a mutat la o cunoştinţă, iar în luna martie a solicitat emiterea unui ordin de protecţie faţă de bărbatul agresiv. Poliţiştii au emis un ordin de protecţie provizoriu valabil 5 zile, însă acesta nu l-a liniştit pe individ.

 

Tânăra a plecat de la serviciu şi a picat în mâna soţului

 

Persoana vătămată lucrează ca vânzătoare şi, în seara de 7 aprilie, în jurul orei 23.30, aceasta a plecat spre imobilul de pe strada Plevnei unde locuia. A auzit vocea soţului său care purta discuţii cu o persoana care o găzduia, iar când şi-a văzut soţia, bărbatul a mers spre ea şi “cu forţa braţelor” a luat-o şi a dus-o cu forţa în autoturismul tip taxi cu care venise. Persoana vătămată a fost iniţial urcată pe bancheta din spate şi a reuşit să fugă, însă bărbatul a prins-o şi a urcat-o din nou cu forţa în autoturism. Tânăra răpită de propriul soţ a arătat în faţa anchetatorilor că “fiind ameninţată cu acte de violenţă, mi-a fost teamă să mai cobor din autoturism”. Inculpatul Florin Daniel Moldoveanu a mers cu autoturismul pe Calea Galaţi unde cei doi soţi au locuit, apoi au intrat în casa unde se afla şi mama inculpatului Moldoveanu. Între timp, o tânără care a fost martora la ceea ce s-a întâmplat şi care a văzut că tânăra a fost luată cu forţa de soţul său a sunat la numărul de urgenţă 112 şi a cerut ajutorul poliţiştilor.

Echipaje de la Poliţia Brăila s-au deplasat la adresa indicată de reclamantă şi aici l-au depistat pe inculpatul Moldoveanu. Acesta le-a spus oamenilor legii că a recurs la acest gest deoarece era în divorţ cu soţia sa şi o bănuia că îi este infidelă. El vroia să poate o discuţie serioasă cu tânăra.

 

A încălcat de 5 ori ordinul de protecţie

 

Ordinul de protecţie l-a enervat la culme pe bărbatul care nu a mai ţinut cont că prin încălcarea acestuia există riscul să ajungă la închisoare.

Potrivit anchetatorilor, la data de 9 aprilie, în jurul orei 23.30, Florin Moldoveanu se afla în parcarea restaurantului McDonald's şi s-a apropiat la o distanţă de 200 de metri de soţia sa. El a încălcat astfel măsurile dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu, emis de către organele de poliţie.

Pe 22 aprilie, în jurul orei 13.50, în timp ce se afla pe Bulevardul Independenţei, persoana vătămată a fost agresată de către soţul său care a lovit-o cu piciorul. Bărbatul a încălcat din nou măsurile dispuse prin ordinul de protecţie.

La data de 16 mai, în jurul orei 17.20, tânăra se afla pe strada Şcolilor, iar în apropiere de strada Plevna a fost ameninţată cu acte de violenţă de către soţul său. Florin Daniel Moldoveanu nu a respectat obligaţia dispusă prin sentinţă a Judecătoriei Brăila de a nu se apropia de victimă la o distanţă mai mică de 200 metri. La data de 15 iunie, în jurul orei 2.25, inculpatul Moldoveanu a încălcat pentru a patra oară ordinul de protecţie dispus, asta după ce s-a deplasat la imobilul unde locuia persoana vătămată, respectiv pe strada Plevna.

Ultima încălcare a ordinului a avut loc la data de 29 iunie, în jurul orei 17.40, persoana vătămată, adică soţia cu care bărbatul era în divorţ, fiind agresată fizic în timp ce se afla în parcarea din spatele unui bloc de pe strada Şcolilor.

Oricum, după cum au stabilit anchetatorii, în perioada 27 - 31 mai, inculpatul Florin Daniel Moldoveanu a trimis soţiei şi nişte mesaje tip SMS prin care i-a adresat ameninţări cu acte de violenţă. În data de 14 iunie 2019, inculpatul Moldoveanu i-a adresat persoanei vătămate chiar ameninţări cu moartea.

La începutul lunii august, soţul agresiv a fost reţinut de poliţişti şi dus apoi în faţa instanţei care a dispus arestarea preventivă.

Dosarul a fost înregistrat acum spre competentă soluţionare la Judecătoria Brăila.

 

S-au emis 187 ordine de protecţie, de la începutul anului

 

De la sfârşitul anului trecut, poliţiştii emit ordine de protecţie provizorii faţă de persoanele violente. Din decembrie 2018  şi până în august 2019, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au emis 187 ordine de protecţie, dintre care 155 au fost în mediul urban şi 32 în mediul rural. Dintre acestea, 9 au fost emise pentru persoane agresoare de sex feminin.

Au fost înregistrate cazuri grave, într-unul dintre acestea survenind chiar decesul persoanei agresate după emiterea ordinului de protecţie faţă de un fiu bătăuş. În luna ianuarie, Marian Başa, din Chiscani, individ cu antecedente penale, şi-a lovit mama cu pumnii, picioarele şi chiar cu un scaun. Femeia a ajuns în stare gravă la spital, medicii fiind rezervaţi în privinţa şanselor de supravieţuire. La data de 13 ianuarie, bătrâna de 67 de ani şi-a dat sfârşitul în spital. S-a stabilit că loviturile aplicate de fiu au fost cele care i-au adus moartea.

În noaptea de 6 ianuarie 2019, în jurul orei 00.00, poliţiştii au fost sesizaţi de un bărbat din Chiscani despre faptul că fratele său de 42 de ani a agresat-o pe mama lor de 67 de ani. Poliţiştii s-au deplasat imediat la faţa locului, femeia bătută crunt fiind preluată de ambulanţă. La data de 6 ianuarie, poliţiştii au emis ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, faţă de fiul violent, el fiind obligat să stea la distanţă de mamă. Din păcate, femeia nu a mai scăpat.

În luna martie, un bărbat din Vişani şi-a luat tatăl la bătaie, deşi avea emis un ordin de protecţie şi nu trebuia să se apropie de casa părintească. La data de 3 martie, poliţiştii din Făurei au fost sesizaţi de către o femeie de 63 de ani, din localitatea Vişani, cu privire la o agresiune comisă chiar de fiul său. Pe fondul unor discuţii contradictorii şi al consumului de alcool, bărbatul l-a lovit pe tatăl său de 67 de ani, cu pumnii în zona capului. Victima a ajuns la spital, iar împotriva agresorului poliţiştii au emis un ordin de protecţie provizoriu.

Tot în luna martie, un alt brăilean a încălcat ordinul de protecţie de două ori în aceeaşi zi, astfel că s-a ales cu dosar penal. În seara de 9 martie, o femeie de 42 de ani din Brăila a sesizat faptul că soţul ei de 63 de ani a încălcat ordinul de protecţie emis la data de 11 octombrie 2018, pe o perioadă de 6 luni. Bărbatul a intrat în domiciliul comun. Au fost şi femei bătăuşe faţă de care s-au emis ordine de protecţie. Pe 17 ianuarie un bărbat din Muchea a sesizat poliţiştilor că fiica sa de 14 de ani a fost agresată de mama sa, în vârstă de 40 de ani. S-a emis ordin de protecţie şi s-a întocmit dosar penal. Un alt caz s-a petrecut pe 15 februarie, când o mamă s-a ales cu ordin de protecţie provizoriu pentru 5 zile, după ce şi-ar fi bătut fiica de 20 de ani cu coada măturii peste picioare. Şi exemplele de acest fel sunt mult mai multe.

Pe 28 decembrie 2018, a intrat în vigoare Ordinul Ministrului Afacerilor Interne nr. 146 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violenţă domestică de către poliţişti. Noul text de lege prevede că oamenii legii pot emite ordine de protecţie provizorii, pe loc, atunci când sunt solicitaţi la cazuri de violenţă în familie, după ce au completat, în prealabil, un formular care să ateste necesitatea ordinului. Agresorul este îndepărtat din locuinţă, chiar dacă proprietatea este pe numele lui, şi primeşte interdicţie de a se apropia de victimă pentru o anumită perioadă de timp.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro