Fără să aibă nicio vină, masa de aer cald care a circulat duminică seară prin Brăila a purtat cu ea o mare doză de stimuli olfactivi proveniţi din dejecţiile suinelor crescute în halele unui prosper om de afaceri. Mai pe şleau spus: a puţit iar a bălegar de la Complexul de Porci al lui Gheorghe Caruz de le-a mutat nasul din loc brăilenilor ce încercau să se bucure de răcoarea serii. Duhoarea s-a insinuat fără jenă şi în casele celor care nu şi-au dat seama să închidă ferestrele la timp. Chercea, Vidin, Lacu Dulce, Obor s-au aflat în epicentrul terorii urât mirositoare, dar n-au scăpat de aerul îmbâcsit nici locatarii unor zone mai centrale, cum ar fi cei de pe Calea Galaţi. Chiar şi brăilenii ieşiţi la promenadă, pe Faleză sau pe Esplanadă au fost izbiţi în nări de miasmă. În concluzie, de ceea ce ne era teamă, n-am scăpat, în sensul că, odată cu încălzirea vremii, ne-a ajuns iar din urmă eterna problemă a crescătoriei lui Caruz şi a mirosurilor răspândite de aceasta.
Din câte se ştie, Complexul de Porci Baldovineşti a primit dispensă de la Uniunea Europeană să îşi rezolve problemele de mediu până în 2011. Aşadar, abia peste doi ani firma va putea fi închisă dacă va continua să-i terorizeze pe brăileni cu emanaţiile bălegarului porcin. Nu e mai puţin adevărat, însă, că investiţiile au demarat din 2004, iar până în prezent ar fi trebuit ca problema să fie rezolvată măcar parţial. Din câte s-a simţit duminică noaptea, însă, măsurile realizate până în prezent întârzie să-şi arate efectul benefic. Anul trecut, de exemplu, Complexul de Porci Baldovineşti ar fi trebuit să investească 250.000 euro pe latura protecţiei mediului, în conformitate cu eşalonarea în baza căreia se permite funcţionarea crescătoriei. A verificat Garda de Mediu Brăila dacă s-au făcut respectivele investiţii? Marian Dragomir, noul comisar şef, numit în funcţie în urmă cu doar trei săptămâni, spune că încă nu s-a verificat acest aspect. "Am constatat că nici până la ora actuală nu s-a efectuat un control pentru stabilirea situaţiei investiţiilor ce trebuia realizate până în decembrie 2008. De ce nu s-a făcut, nu pot să spun. Ce vă pot spune cu certitudine este că, în următoarele două săptămâni, firma în cauză va fi verificată de comisarii de mediu brăileni, pentru a se stabili cu exactitate stadiul investiţiilor. Eventualele abateri vor fi sancţionate", ne-a asigurat comisarul şef Dragomir. Atitudinea acestuia faţă de problema mirosului generat de ferma în cauză pare destul de intransigentă. "Unii vor să câştige bani cu orice preţ, poluând olfactiv atmosfera municipiului", ne-a spus şeful Gărzii de Mediu, dând de înţeles că nu va tolera această situaţie.
O primă măsură luată de Dragomir în problema Complexului de Porci a fost legată de un studiu de impact întocmit de un institut gălăţean. "Institutul «Uzinsider» Galaţi a făcut un studiu privind mirosurile generate de crescătoria de porci de la marginea municipiului. Studiul este gata, însă l-am considerat neconcludent şi le-am cerut să-l refacă. Practic, în loc să se analizeze emisiile de la sursă, adică ce iese pe gurile de ventilaţie, s-au analizat emisiile, deci probe prelevate la limita de proprietate, la gardul unităţii", ne-a explicat comisarul şef al Gărzii de Mediu Brăila.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.