Mergi la conţinutul principal

Teroarea facturilor

* în contextul prețurilor tot mai mari la electricitate și gaze, președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, a avertizat că situația nu este problematică doar pentru utilizatorii casnici, ci și pentru instituții, în special pentru spitale și școli * acesta a vorbit despre pregătirea unor măsuri, astfel încât facturile să poată fi plătite în continuare și pacienții, dar și elevii să nu riște să stea în frig sau fără lumină * ieri, europarlamentarul Mihai Tudose, vicepreședinte al PSD, a susținut o conferință de presă la București, în care a anunțat planul social-democraților pentru a rezolva temporar criza facturilor umflate * abia acum a început să se miște și Cîțu

 

Nu doar utilizatorii casnici sunt afectați de creșterile provocate de liberalizarea pieței energetice din România, ci și agenții economici, dar și instituții importante precum spitalele și unitățile de învățământ. Acesta a fost mesajul transmis, recent, de către președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, la finele ședinței ordinare din 14 august. Acesta le-a vorbit consilierilor județeni despre necesitatea de a aproba eventuale rectificări bugetare, astfel încât Spitalul Județean de Urgență, dar și Spitalul de Pneumoftiziologie să își poată plăti facturile și să funcționeze în parametri normali. Chiriac a avertizat în plenul consiliului că urmează vremuri "foarte grele", astfel că reprezentanții administrației trebuie să fie pregătiți și să adopte măsuri ori de câte ori va fi necesar.

”Va veni o perioadă foarte grea. Împreună cu directorul economic și cu Spitalul va trebui să ne facem foarte bine calculele. Va veni iarna. Prețul la gaze s-a dublat, la energie s-a dublat! Și nu numai la Spitalul Județean, dar și la Spitalul TBC. Pentru că sunt cele două spitale pe care le păstorim împreună la Consiliul Județean. Și trebuie să vedem resursele financiare. De unde găsim, astfel încât să fim cu plata la zi a utilităților. Nu vrem ca pacienții, părinții noștri, rudele noastre să stea în frig sau să aibă un disconfort în ceea ce privește perioada de iarnă a spitalului. (...) Dacă va fi nevoie, apelăm la toată lumea, ședințe extraordinare pentru modificarea anumitor aspecte. Și aici mă refer la rectificarea bugetului pentru a trece mai departe. Pentru ca spitalul sau celelalte instituții care au nevoie de sprijinul nostru, pentru a trece cu bine, cu toții peste această perioadă, nu grea, foarte, foarte grea”, a declarat Chiriac.

Totodată, acesta a vorbit despre o serie de măsuri legate de pandemie pe care autoritățile brăilene trebuie să le ia în calcul, în paralel cu încercarea de a face față crizei facturilor pentru utilități. Și în aceeași situație se vor regăsi și școlile, a mai avertizat Chiriac, în cadrul unei conferințe de presă ulterioare ședinței. Acesta a precizat că va purta o discuție cu primarii din comunele și orașele din Județul Brăila, astfel încât să încerce să adopte strategia Consiliului și elevii să nu sufere pe parcursul iernii. 

”Nu știu dacă primarii au discutat la nivelul ISJ, dar o să trag eu un semnal de alarmă. L-am tras și pe partea de spital și același lucru se va întâmpla și la școli. Energia electrică, gazul, s-au dublat, s-au triplat! Oricum facturile s-au mărit. Toate aceste costuri vor pica pe autoritățile publice locale. Vedem de unde găsim resursele financiare pentru a plăti aceste cheltuieli. Nu cred că ne permitem să ținem copiii în frig sau fără lumină. Și același exemplu este și la spital. Gândiți-vă, dacă anul trecut în lunile de iarnă venea factura la energia electrică în jur de 2 miliarde lei pe lună, automat va veni 4 miliarde lei. Nu vreau să mă gândesc la gaz! Sunt bani pe care trebuie să îi plătești. Cu furnizorii nu discuți! Nu ai plătit o lună - două, a treia lună ți-au tăiat gazul! Toți banii aceștia vin de la autoritățile publice locale. Sperăm să se gândească domnul inspector școlar general și la aceste subiecte”, a mai avertizat Chiriac, solicitând o implicare mai mare și din partea conducerii Inspectoratului școlar Județean Brăila pe această temă.

 

Soluția pentru criza facturilor, oferită «pe tavă» de Mihai Tudose

Unul dintre performerii politici care a atras atenția încă de la liberalizarea pieței energetice, asupra faptului că fără anumite măsuri luate în paralel cu această decizie, nu doar utilizatorii casnici vor avea de suferit, ci și instituțiile și agenții economici, este europarlamentarul Mihai Tudose, fost premier al României. Acesta a susținut, ieri, o conferință de presă la nivel național, în calitate de vicepreședinte al PSD și a anunțat proiectul de lege pe care social-democrații intenționează să îl depună în Parlament, privind plafonarea prețurilor la energie în România. Soluția prezentată de Tudose este una temporară, menită să câștige timp Guvernului, pentru a pune la punct sistemul energetic din țara noastră prin investiții necesare în acest sens.

”Principiile de bază sunt următoarele: plafonarea pentru șase luni a prețului la o medie pe ultimele șase luni de la momentul intrării în vigoare a legii. Va fi creat un fond la Ministerul Energiei care să compenseze pierderile la furnizori, iar fondul acela va fi alimentat de către bugetul de stat, o parte și o altă parte de către sumele luate de la producătorii de energie: 50% din profitul fiscal declarat. Atragem atenția Guvernului că aceasta este o soluție temporară. O soluție la adăpostul căreia Guvernul trebuie să se apuce un pic de treabă. În fapt, au lăsat piața liberă exact în cel mai prost moment cu putință. În momentul în care producția națională este mult sub necesar. Și atunci, ca orice piață, a luat-o razna, fiind bătaia pe materia primă. Atragem atenția la modul cel mai serios că dacă în câteva luni Guvernul nu se va apuca de investiții, să redeschidă Complexul Energetic de la Mintia care produce 1.200 de MW, Iernutul să facă investiții în Tarnița-Lăpușeni cu stocarea de energie prin cădere liberă a apei... Atragem atenția, de asemenea, că la anul - din câte știm noi, deși nu știm ce politică are Guvernul în domeniu, dar -, ar trebui să intre în revizie cele două grupuri de la centrala nucleară. Deci deficitul de energie va fi cu atât mai mare. Nu există o soluție miraculoasă prin care, peste noapte, să se îndrepte aceste lucruri. Soluțiile trebuiau deja implementate de către Guvern. Începe să fie târziu, dar este al doisprezecelea ceas. Dacă și acum vor scăpa din mână lucrurile, ele vor avea efecte în economie pe ani de zile. Fiindcă toate produsele finite și subprodusele vor îngloba prețul acesta mărit al energiei și se va rostogoli, se va crea acel efect de bulgăre de zăpadă iar tot ceea ce înseamnă economie românească va ieși din orice zonă de competitivitate. Produsele de strictă necesitate vor nenoroci efectiv viața de zi cu zi a românilor. Și așa nivelul de trai scade, nu este nicidecum wow. Nu îl plimbă superman printre blocuri și viața e din ce în ce mai grea și mai scumpă, a declarat Tudose.

Potrivit europarlamentarului brăilean, membrii guvernului au la îndemână câteva luni pentru a regla această situație, altfel riscă un scenariu sumbru.

”Acum toată această povară este la populație și la agenții economici. 25% din consum este la populație. Haideți să salvăm întâi populația. Trebuie salvați și agenții economici fiindcă în final va provoca un lanț întreg de faliment, de retrageri de pe piață, relocări industriale și așa mai departe. Este evident că va fi un efort bugetar și un efort până la urmă și a celor care astăzi fac profituri de 200 - 400 - 500%. Ajunge! Nu merge. Deja am intrat în zona de speculă pe aceste creșteri de prețuri. Repet, de asta am spus că este o soluție temporară, pe șase luni. Ducându-se la nesfârșit este evident că perturbi piața și nu mai înțelege nimeni nimic”, a mai completat fostul premier.

Tudose a criticat abordarea prim-ministrului Florin Cîțu și a echipei acestuia, acuzând că liberalii sunt mai preocupați în prezent de alegerile interne de partid decât de a conduce țara. Europarlamentarul a afirmat că legislația europeană permite o asemenea plafonare a prețurilor, cu precizarea că trebuie să fie o soluție temporară și nu o intervenție brutală în piață.

”Dacă (n.r. prim-ministrul Florin Cîțu) ar face efortul să stea la birou, să cheme niște specialiști i-ar spune că se pot face două-trei companii românești mari. Cum ar fi Hidroelectrica și Nuclearelectrica market makeri. Adică «făcători de piață». Legislația permite. O să îmi spuneți iar că o să îmi spunățu că nu e... îi dau exemplu Germania lor mult iubită și respectată. În Germania există acești market makeri făcuți de către stat. Se modifică legea care să permită Consiliului de Administrație să țină prețul jos. Să influențeze cumva piața, adică să stea într-un profit normal. Dacă «Hidroelectrica» ar avea de mâine un profit de 50%, care este oricum un profit imens pentru orice industrie, ar fi ok. Ar vinde cu 150 nu cu 500 cât vinde acum. Și ar fi stabilit prin lege. Astăzi, pe cadrul legal actual intern, nu se poate și din cauza faptului că a doua zi vine Curtea de Conturi și îi bagă în pușcărie pe toți, fiindcă nu au făcut profitul maxim pe care îl puteau face pentru statul român, acesta fiind principalul acționar. Deci trebuie făcută o lege pentru acest lucru și atunci te joci cu piața. Dar la modul pozitiv, să nu interpreteze cineva că ne jucăm aiurea”, a mai precizat Tudose.

Social-democratul a ținut să sublinieze faptul că în perioada când era premierul României pregătise un proiect care viza retehnologizarea Centralei de la Mintia, care costa 200 milioane euro și care ar fi rezolvat astăzi problema, dacă nu ar fi fost blocat de cei din Guvernele care l-au urmat.

”Al doilea lucru pe care trebuie să îl facă (n.r. - Guvernul), este să asigure necesarul intern, chiar cu un plus de siguranță pentru consum. Azi se produc în România 6.000 MW și se consumă 7.000 MW. Este evident că e bătaia pe mia lipsă și crește prețul la licitație, că se joacă pe bursă. Dar 1.200 de MW era numai centrala de la Mintia. Deja eram peste. Gândiți-vă că vorbim despre consumul de astăzi și nu despre consumul de peste câteva luni, când se va da drumul la centralele termice, când până și iluminatul stradal va fi altfel. Că nu o să ne ducem acum după Ministerul Energiei și Economiei și pe unde o mai fi cu «mai strângeți din becuri»! Hai să ne întoarcem în peșteri. Stingem toate becurile, că așa a zis Guvernul. Sau celălalt sfat bun «Vă sfătuim să nu plătiți facturile», că iar ne ducem în cap cu totul. Trebuiesc făcute niște lucruri cu cap, repede, că se poate! Gândiți-vă că vine iarna! Cresc consumurile la toate. Și la gaze, și la electricitate. începe încălzirea. Cei 7.000 ceruți astăzi, vor fi vreo 9.000 - 9.200 de MW, cât consumă România în mod normal. Și noi producem tot 6.000. Vă dați seama, fără o intervenție rapidă a statului cam pe unde se duc facturile. Or să crească cu 50 - 60% peste ce e astăzi. Ceea ce înseamnă un dezastru. Mai ales, fiindcă dacă «sfatul» Guvernului este să mai stingem din becuri, aia cu «cel mai ieftin kW este cel neconsumat», adică «mai stingeți din lumini»... Cel care are o fabrică nu poate să scoată strungul din priză! Că tocmai a făcut economie de tot. Adică a închis fabrica! Iar omul acela căruia îi vine factura mărită acasă, se trezește că este și în șomaj. Statul în loc să încaseze impozite și profit de la agentul economic respectiv, trebuie să îi plătească cetățeanului și ajutor de șomaj. Adică dezastrul este complet. Repet, efectul bulgărelui de zăpadă, a mai explicat Tudose.

PSD-istul a precizat că aceasta este doar o soluție temporară, însă cu precizarea că social-democrații sunt deschiși la dialog pe această temă cu toate partidele, tocmai pentru a fi realizat un proiect cât se poate de bun, care să scoată România din situația problematică spre care se îndreaptă.

 

Premierul Florin Cîțu a anunțat că ia în calcul plafonarea prețului la gaze

Tot ieri, prim-ministrul Florin Cîțu, a declarat că Guvernul analizează plafonarea prețului la gaze. Șeful Executivului a precizat că Ministerul Energiei și Consiliul Concurenței vor avea discuții în acest sens cu Comisia Europeană. Acesta a punctat că se caută cea mai bună soluție, deoarece prețurile au crescut foarte mult, însă a făcut completarea că soluția nu trebuie să distorsioneze prea mult piața. Plecând de la ideea că în urmă cu două săptămâni premierul susținea că nu se vor plafona prețurile, Cîțu a fost întrebat de jurnaliștii de la Centru dacă a fost influențat de soluția oferită de PSD, însă acesta a precizat că nu are legătură, însă s-a uitat la acțiunile altor state din Uniunea Europeană.

”În UE sunt mai multe țări care plafonează prețurile. Dacă se plafonează prețurile în UE și rămâne România, ar fi ciudat să fim țara care are cel mai mare preț și să suportăm costurile”, a declarat țu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro