• la fel cum se întâmpla înaintea pandemiei, unii brăileni continuă să petreacă şi să le facă nopţi albe altor persoane, ba chiar îi sfidează pe poliţiştii care dau amenzi şi sfaturi degeaba • un brăilean reclamă că a avut parte de o noapte de coşmar, la sfârşitul săptămânii trecute, din cauza unei petreceri organizate la o terasă de pe Centură, de lângă Yazaki, unde au urlat manelele • brăileanul deranjat de petrecerea mult prea gălăgioasă a cerut ajutorul poliţiştilor • reclamantul a făcut sesizare la 112, poliţiştii au venit şi au dat o amendă de... 200 lei, însă apoi petrecerea a continuat fără jenă • de la 1 ianuarie a.c. sunt în vigoare unele modificări legislative care le permit poliţiştilor să acţioneze mult mai prompt, atunci când oamenii reclamă că sunt deranjaţi de petreceri zgomotoase • amenzile pentru muzica dată la maxim care deranjează oamenii sunt cuprinse între 2.000 - 3.000 lei
“Dă muzica mai tare!”. Cam aşa au strigat petrecăreţii aflaţi la un botez desfăşurat pe terasa unui local în zona Şoselei de Centură a municipiului, fără a-i interesa că îi deranjează pe cei care locuiesc în zonă. Nici măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii COVID nu au contat pentru cei prinşi în febra manelelor care urlau. Un brăilean care nu a mai suportat hărmălaia a sunat la Poliţie, însă chiar şi după intervenţia poliţiştilor la faţa locului şi o amendă aplicată, în valoare de 200 lei, petrecăreţii au continuat la acelaşi nivel. În zadar a sunat reclamantul, din nou, la Poliţie, pentru a cere ajutor.
Astfel de incidente sunt destul de frecvente, chiar dacă, de la 1 ianuarie a.c., au intrat în vigoare unele modificări legislative care le permit poliţiştilor să acţioneze mult mai prompt, atunci când oamenii reclamă că sunt deranjaţi de petreceri zgomotoase. Se pot aplica amenzi de până la 3.000 lei pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, fiind vorba în special despre petrecăreţii care dau muzica la maximum, fără a se mai gândi la cei din jur. Chiar şi şoferii autoturismelor sau motocicletelor care turează motoarele la maxim şi îi deranjează pe oameni, mai ales la anumite ore nepotrivite, ar trebui să fie “arşi” la buzunar.
Potrivit noilor reglementări, s-a mărit cuantumul amenzilor pentru unele contravenţii prevăzute de Legea 61/1991. Petrecăreţii şi persoanele care refuză să se legitimeze în faţa organului de poliţie sunt primii care au de suferit. Astfel, contravenţia prevăzută pentru “organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban”, creşte de la 500 -1.500 lei, cât era prevăzut în vechea legislaţie, la 2.000-3.000 lei. Legat de nivelul de zgomot, s-a stabilit că acesta nu trebuie stabilit cu un mijloc tehnic certificat, ci astfel de situaţii se probează prin orice mijloace, inclusiv declaraţiile martorilor şi percepţia nemijlocită a organului de constatare.
Este clar că lege avem, însă poliţiştii tot nu pot face linişte în anumite situaţii, cum a fost şi cea reclamată de brăileanul deranjat de petrecerea din localul de pe şoseaua de Centură. Acesta a ţinut să facă sesizare către redacţia cotidianul nostru, în speranţa că prin articolul prezentat se va trage un semnal de alarmă şi, cu altă ocazie, poliţiştii vor acţiona aşa cum trebuie. “Azi-noapte (n.r. - vineri spre sâmbătă), la locaţia de evenimente de lângă Yazaki au urlat manelele cântate de lăutari până la ora 3:00 am. În urma sesizării făcute la poliţia judeţeană s-au deplasat la faţa locului două echipaje de poliţie. Aşa cum s-au dus, aşa s-au întors. Nici măcar nu au redus volumul. După un nou apel, mi s-a comunicat că la acea locaţie avea loc un botez şi că poliţia le-a cerut să dea muzică mai încet. Totuşi acea Hotărâre a Comitetului Naţional de Urgenţă, precum că după ora 23.00 nu mai sunt permise petrecerile, nu este de fapt aplicabilă în toată ţara şi de fapt fiecare judeţ alege dacă să respecte sau nu”, ne-a transmis brăileanul Adrian D.
Proprietarul societăţii a fost amendat cu... 200 lei
În urma sesizării transmise de cititorul nostru, redactorii au cerut un punct de vedere de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, tocmai pentru a vedea dacă cele sesizate se confirmă. Am aflat că reclamantul a sunat la Poliţie şi un echipaj s-a deplasat la localul respectiv, unde i-a cerut administratorului să ia măsuri pentru reducerea volumului muzicii, ba chiar acestuia i s-a aplicat şi amendă. Toate acestea se pare că nu au avut niciun efect, după cum ne-a explicat chiar şi reclamantul. Prezentăm în continuare răspunsul transmis de agent Niculae Geanina, din cadrul Biroului de Presă al IPJ Brăila: „În noaptea de 7 spre 8 august a.c., poliţiştii au fost sesizaţi de către un bărbat, cu privire la faptul că, din incinta unui local, situat pe şoseaua de Centură a municipiului, se aude muzică la intensitate ridicată. La faţa locului, s-a constatat că pe terasa localului se desfăşura un eveniment privat, la care participau aproximativ 40 de persoane, nefiind identificate nerespectări ale prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID - 19. Cu această ocazie, a fost identificat proprietarul societăţii, căruia i s-a pus în vedere să reducă volumul muzicii. De asemenea, acesta a fost sancţionat contravenţional cu amendă, în valoare de 200 de lei conform Legii 61/1991 pentru încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice”.
După ce oamenii legii au bifat intervenţia la faţa locului, petrecăreţii şi-au văzut în continuare de ale lor, iar brăileanul Adrian D. şi ceilalţi locatari din zonă nu au putut decât să se împace cu gândul că vor avea o noapte albă şi nu pot face nimic în această privinţă.
Trebuie menţionat faptul că, în această perioadă în care noul coronavirus loveşte cu forţă, în unele judeţe s-a decis ca petrecerile să se încheie la ora 23.00, însă situaţia nu este valabilă la nivelul întregii ţări. De la începutul lunii august, Guvernul a anunţat adoptarea unei măsuri de protecţie: terasele, cluburile, cafenelele, toate locurile în care se servesc băuturi alcoolice sau nealcoolice în aer liber din şapte judeţe şi Bucureşti se închid la ora 23.00. Măsura a intrat în vigoare pe 2 august.
Decizia a fost luată de către Comitetul Naţional pentru Situaţia de Urgenţă. Astfel, activitatea cu publicul la terasele din Bucureşti, Argeş, Braşov, Constanţa, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Galaţi nu se poate prelungi după orele 23.00. Decizia autorităţilor a avut la origine aglomeraţia şi lipsa de precauţie în privinţa distanţării sociale care s-au observat în perioada vacanţei. De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că noul coronavirus a devenit mai contagios pe timpul verii din cauză că oamenii s-au relaxat prea mult în vacanţă şi nu au mai respectat distanţarea socială şi purtatul măştilor.