Teroarea antreprenorilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Controale haotice la terasele şi cafenele din Brăila în pandemie

Teroarea antreprenorilor

• echipele de control ale IPJ, ISU, DSV, DSP şi ITM au luat “cu asalt” în ultima perioadă terasele şi cafenelele care funcţionează în Municipiul Brăila, scandalizându-i pe foarte mulţi dintre administratorii acestora, în urma mai multor decizii haotice • sub protecţia anonimatului, unii patroni s-au plâns că se iau decizii total aberante şi că efectiv nu mai înţeleg dacă au sau nu voie să servească în interior clienţii, pentru că ceea ce le spun instituţiile abilitate se cam bat cap în cap • Prefectura Brăila a prezentat încă o dată legile după care trebuie să se ghideze patronii de localuri • toate acestea, înaintea noilor măsuri restrictive care ameninţă acest sector dar şi alte afaceri

 

Autorităţile abilitate să urmărească modul în care operatorii economici respectă măsurile impuse de Guvern privind combaterea răspândirii noului coronavirus, au devenit spaima celor care deţin cafenele, pub-uri şi terase în Brăila. În ultima vreme, au fost efectuate controale intense, însă multe dintre acestea s-au încheiat cu decizii cât se poate de haotice şi neconcludente. Cel puţin aşa s-au plâns patronii de localuri din Brăila, care au fost verificaţi. Pe scurt: pe lângă speriatul clienţilor, s-ar fi dat amenzi în unele locaţii pentru situaţii care, deşi similare, la alte terase nu ar fi fost sancţionate, ar fi existat bâjbâieli în privinţa clienţilor serviţi în interior, propuneri privind divizarea clientelei între consumatorii de băuturi alcoolice şi cei care servesc doar cafea şi ceaiuri, iar nemulţumirile curg pe bandă rulantă. Principala nelămurire a patronilor rămâne următoarea: au sau nu voie să activeze în interior sau doar la terase? Şi asta, pentru că autorităţile le-ar fi dat răspunsuri diferite. Mai mult, oamenii s-au plâns că nu înţeleg cum fac cei care verifică distincţia între cafenele şi baruri, deoarece toate funcţionează după acelaşi cod CAEN şi nicio lege nu reglementează în România acest aspect.

“Codul CAEN 5630 include: birturi, bodegi, baruri, cafebaruri, discotecă fără ring de dans, cafenele şi tonetele care vând sucuri fresh, preparate pe loc. Cum decid ei cine greşeşte, pentru că lucrurile nu sunt deloc clare? Am vorbit şi cu alţi prieteni care au afaceri similare în alte oraşe: în Focşani, de exemplu. Mi-au spus: «La noi nu e nicio problemă, pe noi ne lasă să funcţionăm dacă respectăm Hotărârea 586». Şi în Galaţi îi lasă înăuntru. În Ploieşti, la fel. Numai în Brăila este nebunia asta şi fiecare hotărăşte pe moment. Dacă vin nervoşi că s-au certat cu altul înainte, îţi dau amendă. Îţi spun: «Nu ai voie înăuntru şi la revedere»! Dar nu îţi explică nimeni ce şi în ce fel. Ţi se dă amendă şi ţi se spune că dacă nu îţi convine, contest-o! Au fost situaţii când au amendat, în alte părţi au lăsat clienţii în interior, i-au pus să se distanţeze, apoi au revenit şi au dispus ca oamenii să stea doar la terase. Nu este normal!”, a declarat, dezamăgit, unul dintre proprietarii unei astfel de locaţii.

 

Prefectura Brăila a reiterat regulile de bază ce trebuie respectate

Plecând de la ideea că echipele care efectuează aceste controale sunt formate din reprezentanţi ai IPJ, ISU, DSV, DSP, ITM şi se află în subordonarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au luat legătura cu subprefectul Simona Drăghincescu (care are atribuţii de prefect), pentru a ne oferi un punct de vedere. Aceasta a anunţat că a primit la rândul său o serie de astfel de sesizări, aşa că a emis un comunicat de presă în care a încercat să explice prevederile de care ar trebui să ţină cont patronii de localuri.

“Având în vedere nemulţumirile unor agenţi economici faţă de controalele efectuate de echipele mixte constituite sub comanda IPJ Brăila, aduse la cunoştinţa Instituţiei Prefectului-Judeţul Brăila, I.P.J. Brăila, I.S.U. “Dunărea”- jud. Brăila şi unor publicaţii, Instituţia Prefectului- Judeţul Brăila, alături de celelalte instituţii amintite mai sus, face următoarele precizări: HGR nr 856/14.10.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 este aplicabila TUTUROR cetăţenilor, agenţilor economici sau instituţiilor publice aflate pe teritoriul României”, se arată în comunicatul Prefecturii Brăila.

Tot în acelaşi document, se precizează că cel mai des invocat articol al HGR 856, la nivelul nemulţumirilor agenţilor economici este ART. 6, din Anexa 3, privind MĂSURI pentru diminuarea tipului de risc. Sintetizând, până ieri, 8 noiembrie, activitatea operatorilor economici gen terase, baruri cafenele etc era permisă, în interior, fără a depăşi 50% din capacitatea maximă în judeţele /localităţile unde incidenţa cazurilor era mai mică sau egală cu 1,5/1000 locuitori, fără a depăşi 30%, în cazul  incidenţei cazurilor cuprinsă între 1,5/1000 locuitori şi 3/1000 locuitori, fiind total interzisă când se depăşeşte 3/1000 locuitori. Rămâne de văzut dacă aceste reglementări vor rămâne valabile în continuare în lumina noilor măsuri avute în vedere de Guvern.  

Totodată, prin intermediul acestui comunicat, autorităţile au mai precizat că în niciun caz nu au ca scop falimentarea firmelor sau aplicarea discreţionară a legii şi că se află în slujba cetăţenilor, că aplică legile în vigoare în mod unitar şi nediscreţionar, şi sancţionează neregulile atunci când este cazul, fără abuzuri sau parti-pris-uri.

Instituţia Prefectului-Judeţul Brăila veghează la respectarea prevederilor legale în vigoare. Cu această ocazie, rugăm şi operatorii economici din judeţul Brăila să acorde atenţie crescută textelor de lege, ad litteram, care li se aplică şi să se preocupe în a deţine toate autorizaţiile şi avizele necesare pentru desfăşurarea activităţii în toate spaţiile pe care le deţin, interioare sau exterioare. Pentru a informa corect, transparent şi eficient opinia publică, inclusiv agenţii economici, Instituţia Prefectului-Judeţul Brăila comunică, ori de câte ori este cazul, rata infectărilor cu COVID-19 în jud. Brăila, Hotărârile CJSU Brăila aplicabile sau orice alt document pentru informare publică, pe site-ul Instituţiei Prefectului judeţului Brăila  https://br.prefectura.mai.gov.ro/ - la rubrica «Situaţii de Urgenţă». La sfârşit readucem aminte cetăţenilor că autorităţile publice locale şi centrale, indiferent care sunt acestea, au ca responsabilitate prioritară sănătatea publică a populaţiei şi trebuie să se implice activ în PREVENIREA răspândirii bolilor, oricare ar fi acestea”, se mai subliniază în comunicatul Prefecturii.

 

Primarul şi preşedintele CJ Brăila, alături de agenţii economici

Contactat de către redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” în legătură cu această situaţie, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a precizat că toate problemele pornesc de sus în jos. Mai exact, de la gestionarea proastă a situaţiei de către Guvernul Ludovic Orban, ceea ce a condus la reglementări haotice cu o aplicabilitate pe măsură.

“Da, este o brambureală. Din punctul meu de vedere, totul porneşte de la Guvernul incompetent. Dacă erau nişte măsuri clare, ferme şi concise pentru fiecare funcţionar, astfel încât să le înţeleagă toată lumea la fel, atunci măsurile erau luate în consecinţă, la fel, pentru toată lumea. Atât timp cât măsurile sunt ambigue, idioate, cretinoide câteodată, lucrurile se duc spre astfel de fenomene. Presupun că din aceste echipe, unii funcţionari înţeleg legea într-un fel, şi alţii în alt fel. Unii o aplică într-un fel, alţii în alt fel. De asta îmi doresc, în decembrie, să plece incompetenţii ăştia acasă, să lase nişte oameni cu mintea întreagă să facă treabă şi să putem să rezolvăm problemele astea! Poate că şi CJSU, Prefectura Brăila trebuie să dea măsuri foarte clare privind ce se închide şi ce nu. Dar este anormal să te duci să închizi o terasă şi pe alta să o laşi deschisă după ochi frumoşi. Pe unii clienţi să îi dai afară şi pe alţii înăuntru. Sau pe anumiţi patroni să îi amendezi şi pe alţii nu. Este incorect şi inuman. Dar acest lucru denotă faptul că peştele se împute de la cap. Adică de la Guvernul Orban”, a declarat Chiriac.

La rândul său, primarul Marian Dragomir, s-a arătat total deranjat de faptul că agenţii economici, şi aşa afectaţi de situaţia problematică apărută ca urmare a pandemiei de coronavirus, sunt hărţuiţi fără un motiv real. Mai ales că, în opinia sa, legea actuală le permite cât se poate de limpede să servească oameni în interior celor care deţin cafenele. Edilul-şef chiar a ţinut să puncteze că nu Primăria Municipiului Brăila gestionează sau realizează aceste controale. Ba mai mult, a acuzat că aceasta este strategia Guvernului actual de a mai aduna bani la buget.

“Orice măsură de închidere este ilegală şi va fi câştigată în instanţă de societăţile respective. Din păcate, nu vor putea recupera niciodată timpul pierdut sau stresul. După ce la rectificarea de buget au dat 0 (ZERO) lei Primăriei Brăila, acum guvernul strânge bani din amenzi pentru a acoperi împrumuturile lui Cîţu. Atât ştiu cei din guvern - să amendeze, să închidă, să restricţioneze abuziv, să se împrumute şi să se răzbune. Dacă o să închidă iar toate micile afaceri cum o să mai funcţioneze economia? Noi trebuie să încurajăm producţia şi consumul nu împrumuturile lui Cîţu!!!”, a declarat Dragomir.

Mai mult, edilul-şef a atras atenţia că în Bacău, instanţa de judecată a dat dreptate HoReCa, astfel că restaurantele şi cafenelele de acolo au obţinut anularea unor interdicţii stabilite prin hotărâre de CJSU, care, potrivit presei locale de acolo, ar fi putut duce la falimentarea celor din această industrie.

 

Fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer: «Cred că asta este de fapt: haos»

Şi Ilan Laufer, candidat al Pro România Brăila pentru un fotoliu de deputat, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (iunie 2017 - ianuarie 2018), în Guvernul Mihai Tudose, s-a arătat complet deranjat de această situaţie reclamată de agenţii economici din Brăila.

“Cred că asta este de fapt: haos. Iar din punctul ăsta de vedere, oricum guvernanţii schimbă de la o zi la alta regulile. Le schimbă în timpul jocului. Anunţă de azi pe mâine că aia e bine, apoi că se închide, că se deschide. Ce să spun?! Că e o bătaie de joc generală? Că ceea ce se întâmplă nu e deloc bine?! Că nu există nişte reguli clare şi simple pe care ar trebui să le respecte cei care sunt agenţi economici. Şi aşa trec printr-o situaţie foarte complicată şi nu au niciun sprijin din partea Guvernului, mai vin şi aceste controale peste ei. Cu toate că dacă ne uităm la rata de infectare, cele mai multe provin din alte zone, nu dinspre agenţii economici. Tot din spitale, din transportul public în comun, nu dinspre agenţii economici. Dar cred că pur şi simplu stânga nu ştie ce face dreapta. Asta este tot. Şi fiecare vrea ca nu cumva să greşească şi să pice vina pe el. Şi atunci, cum este la noi în ţară, ca de obicei, vina pică pe agenţii economici. Ei sunt «de vină» că ţin angajaţii, că ţin spaţiile deschise, că încearcă să supravieţuiască într-o perioadă şi aşa foarte complicată. Eu consider că este o bătaie de joc la adresa celor care plătesc taxe şi impozite, care încearcă să supravieţuiască în acest moment şi să ţină angajaţii. Din păcate, asta este realitatea. O altă chestie care mi se pare similară: nu avem voie de Crăciun şi de Revelion să ne întâlnim cu familia acasă 10 persoane, în schimb, facem campanie electorală şi ne vedem câte 20 de oameni. Sunt nişte reguli care mi se pare că intră în contradictoriu. În loc să maximizeze în clipa asta modul de funcţionare, ca să încaseze mai mulţi bani la buget, statul şi autorităţile nu fac decât să dea amenzi şi până la urmă să împingă spre groapă companiile care sunt de bună-credinţă. Cred că este greşit!”, a declarat Laufer.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro