Mergi la conţinutul principal
Reglări de conturi în plină stradă

Teroare la Însurăţei

• în ultima lună, în oraş au avut loc nu mai puţin de trei bătăi în plină stradă, cu arme albe şi maşini distruse • de fiecare dată, protagonist ar fi fost un bărbat de 37 de ani, cu antecedente penale, din Zăvoaia • potrivit sesizărilor primite de la mai mulţi localnici, acesta ar fi agresat mai multe persoane, cu ajutorul unor complici, însă de fiecare dată a rămas în libertate • aceiaşi localnici spun că individul agresiv ar avea o relaţie cu o poliţistă din localitate

 

Oraşul brăilean Însurăţei pare că a devenit, în ultima perioadă, câmpul de luptă al unor indivizi cu antecedente penale. Într-un interval de 30 de zile, au avut loc nu mai puţin de trei bătăi în plină stradă, cu arme albe, urmăriri cu maşini, autoturisme distruse, iar “protagonistul” este acelaşi de fiecare dată: Sorin Tatu din comuna Zăvoaia. Răfuielile s-au terminat, pentru victime, cu internarea în spital, în timp ce Tatu, un recidivist în vârstă de 37 de ani, “colecţionează” dosare penale şi cam atât. Mai mulţi localnici, disperaţi de bătăile tot mai dese din oraş, ne-au contactat la redacţie pentru a ne spune că nu vor altceva decât siguranţă pe stradă pentru ei şi copiii lor.

Ultimul scandal sângeros a avut loc chiar în ziua de Florii, în jurul orei 18.30. Sorin Tatu, însoţit de doi apropiaţi ai săi, l-ar fi căutat prin oraş pe un alt tânăr, cu intenţia de a-i aplica o “corecţie”, pe fondul unui conflict mai vechi. L-au găsit în curtea unei case, numai că cel care avea să le devină victimă a reuşit, în primă fază, să se urce într-o altă maşină şi să fugă. Recidivistul şi ai lui l-au prins, însă, câteva minute mai târziu, în trafic, tot pe raza oraşului Însurăţei, l-au blocat cu autoturismele, i-au distrus maşina cu topoarele, după care l-au bătut până l-au băgat în spital. Unii localnici ne-au spus că victima ar fi primit o lovitură de topor în zona capului. O ambulanţă l-a preluat pe tânărul agresat şi l-a transportat, mai întâi, la Centrul de Permanenţă din oraş, după care l-a adus la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila. Poliţiştii au fost sesizaţi prin 112. Ajunşi la faţa locului, au constatat că cele sesizate se confirmă şi au întocmit dosar penal pentru lovire sau alte violenţe, distrugere, tulburarea liniştii şi ordinii publice şi violare de domiciliu. “Se continuă cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a situaţiei de fapt şi urmează a fi luate măsurile legale în consecinţă”, ne-a precizat insp. Laura Belciugan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

 

Bătăi ca-n Vestul Sălbatic, sub ochii copiilor

 

Pe 25 martie, acelaşi Sorin Tatu, împreună cu alţi cunoscuţi de-ai săi, l-au bătut pe un alt tânăr din Însurăţei, după urmăriri ca-n filme pe străzile din localitate. Imediat după acest episod violent, localnicii au început să ne sesizeze în legătură cu acest recidivist care le tulbură liniştea. “Fac un apel la dumneavoastră, în speranţa că veţi fi de ajutor tuturor locuitorilor şi copiilor. Azi noapte (25 martie - n.r.), o altă mare lăsare de sânge a fost făcută de Tatu Sorinel, de interlopul Ciupercă Viorel zis «Băţel» din Brăila şi Adrian Brânză. L-au lăsat aproape inconştient pe (...) din Însurăţei. Totul s-a întâmplat pe stradă, în văzul tuturor, în faţa copiilor. L-au pândit cu două maşini, erau mascaţi cu cagule pe faţă. I-au spart maşina lui (...) cu bâtele şi cu săbiile. Tatu Sorinel este o teroare pentru noi, locuitorii. Ameninţă pe toată lumea, se ia de fete minore, iar poliţia nu îi face nimic. Nici cea din Zăvoaia, nici cea din Însurăţei. Ne-am săturat, nu mai suntem în siguranţă pe stradă. Vrem siguranţă pentru copiii noştri şi pentru noi!”, ne-a scris o persoană, povestindu-ne şi despre o altă altercaţie ce ar fi avut loc pe la începutul lunii martie, în centrul Însurăţeiului. “A avut loc o bătaie ca în filme, în centrul oraşului. Oameni mascaţi l-au îngenuncheat pe Tatu Sorin, din comuna Zăvoaia, un fost condamnat la închisoare, ieşit din puşcărie de curând, care a terorizat ambele localităţi - Zăvoaia şi Însurăţei”, potrivit aceleiaşi sesizări.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila ne-a confirmat evenimentul de pe 25 martie, iar urmarea a fost deschiderea unui dosar penal pentru lovire sau alte violenţe, distrugere şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, dosar care se află încă în lucru.

Persoana care ne-a contactat ne-a mai povestit că Sorin Tatu ar avea o relaţie cu o lucrătoare din cadrul Postului de Poliţie Însurăţei. “Acesta are o relaţie cu o domnişoară poliţist din Însurăţei, şi crede că va fi apărat şi iertat întotdeauna”, se arată în sesizare. Culmea, după ultimul scandal petrecut în ziua de Florii, un alt localnic ne-a contactat pentru a ne spune fix acelaşi lucru: “Toată lumea ştie că el (Sorin Tatu - n.r.) are o relaţie cu o poliţistă de la Însurăţei”. Se pare totuşi că la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, această informaţie nu este cunoscută, neexistând nicio sesizare în acest sens.

Revenind la metehnele lui Tatu, acesta a stat în spatele gratiilor timp de câţiva ani, după ce a fost condamnat de judecătorii Judecătoriei Însurăţei pe vremea când această instanţă încă funcţiona. Potrivit site-ului portal.just.ro, bărbatul a încercat să iasă din închisoare în decembrie 2016, numai că judecătorii Judecătoriei Brăila i-au respins cererea de liberare condiţionată, urmând ca actul să fie reanalizat după data de 4 martie 2017. Pe 20 martie 2017, cererea i-a fost admisă, însă se pare că procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila au contestat decizia. Cazul a ajuns la Tribunalul Brăila, unde Tatu a avut câştig de cauză. “d.p.54/19.05.2017. În baza art. 425/1 alin 7 pct.1 lit. b Cod procedură penală respinge ca nefondată contestaţia formulată de contestatorul Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila împotriva sentinţei penale nr. 508/20.03.2017 a Judecătoriei Brăila pronunţată în dosarul penal nr. 4525/196/2017. Menţine ca fiind legală şi temeinică hotărârea instanţei de fond. Dispune punerea în libertate, de îndată, la data pronunţării prezentei decizii, a condamnatului Tatu Sorin, de sub puterea mandatului de executare a pedepsei nr. 143/2016 emis de Judecătoria Însurăţei (sentinţa penală nr. 94/2015 a Judecătoriei Însurăţei), dacă nu este arestat sau deţinut în alte cauze. (...) Definitivă”, se arată pe site-ul Tribunalului Brăila.

 

Caziere încărcate

 

Sorin Tatu a ajuns în atenţia oamenilor legii încă din 2010, când, în perioada Sărbătorilor Pascale, l-a bătut pe un alt consătean. “Un alt caz care a intrat în scriptele medicilor şi alte poliţiştilor s-a consumat luni dimineaţă, în jurul orelor 8.00, când ambulanţa şi duba Poliţiei au pornit cu sirenele în funcţiune spre Zăvoaia, acolo unde doi indivizi s-au luat la bătaie. Lui Sorin Tatu, de 29 de ani, i s-a «căşunat» pe consăteanul Gheorghe Grigore, de 28 de ani, şi l-a snopit în bătaie. S-a întocmit dosar penal pentru lovire”, scria publicaţia adevarul.ro pe 5 aprilie 2010.

În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi doi amici ai lui Sorin Tatu, Viorel Ciupercă zis “Băţel” şi Adrian Vlăduţ Brânză, despre care localnicii ne-au spus că ar fi implicaţi în bătăile din ultima vreme din Însurăţei, se pare că doar Brânză a fost prezent la scandalul din ziua de Florii. Individul se afla chiar în maşina condusă de recidivistul Tatu, în momentul în care au oprit în faţa casei în care se afla, la momentul respectiv, victima lor. Acelaşi Brânză l-ar fi însoţit şi în urmărirea cu autoturisme pe străzile localităţii pentru a-l prinde pe tânărul care fugise de ei pentru a-şi salva viaţa.

Totuşi, informaţiile primite prin intermediul sesizării descrise la începutul acestui material, care-i plasează pe Brânză şi pe Viorel Ciupercă alături de Tatu în scandalurile produse s-ar infirma parţial. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, Ciupercă nu ar apărea printre agresori, la ultimele evenimente. În schimb, pe internet afişează o legătură strânsă de prietenie cu Brânză. Însă, trecutul acestuia nu-l recomandă ca fiind un tip liniştit, ba din contră, ar avea în spate câţiva ani de puşcărie. «Analele» internetului arată că în iulie 2011, acesta a fost arestat preventiv, alături de alţi patru indivizi, acuzaţi fiind de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, violare de domiciliu, distrugere, ameninţare, vătămare corporală şi port ilegal de arme albe. “După cum au stabilit judiciariştii, indivizii în cauză, împreună cu alte două persoane, au agresat, în seara zilei de 16 iulie, doi tineri care mergeau la discoteca din Cuza Vodă, a doua zi luând la bătaie o rudă de-a victimelor, în faţa barului din localitatea Berteştii de Sus, punându-i pe fugă pe consumatori şi distrugând două maşini de-ale rudelor victimei”, potrivit unui articol publicat de cotidianul “Obiectiv-Vocea Brăilei” pe data de 17 august 2011. În cadrul aceluiaşi material de presă, se menţionează că “Băţel” ar fi fost apropiat al interlopului Nicu Ţăranu, dar şi faptul că înainte de anul 2011, bărbatul a fost condamnat pentru tentativă de omor. Acum, alte surse de încredere ne-au spus că Viorel Ciupercă este un apropiat de-al lui Daniel Gabriel Husein, cunoscut în lumea interlopă drept “Dasaev”, aflat în spatele gratiilor şi trimis în judecată după ce a înjunghiat doi baschetbalişti americani, într-un club din Brăila, în septembrie anul trecut.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro