Consilierii municipali au ales să meargă pe varianta delegării gestiunii serviciului de termoficare în municipiu. Cu alte cuvinte, serviciul va fi scos la licitaţie în vederea concesionării, cel mai probabil către un alt operator de termoficare, în contextul în care SC "CET" SA - actualul operator, este într-o situaţie economico-financiară deplorabilă. În această etapă, consilierii municipali l-au mandatat pe primarul Aurel Simionescu să perfecteze documentaţia aferentă achiziţiei publice pe parte de întocmire a caietului de sarcini, a proiectului de contract pentru viitorul concesionar al serviciului, precum şi întocmirea anunţului pentru viitoarea licitaţie de concesionare a serviciului. Aşadar, acesta ar putea fi considerat primul pas hotărât spre renunţarea la serviciile prestate acum de SC CET, companie la care municipalitatea este acţionar majoritar. Şi există motive întemeiate: compania a pierdut în ultimii ani mai mult de 60% din clienţi, are creanţe foarte mari de recuperat de la asociaţiile de proprietari şi a acumulat datorii peste datorii. De altfel, chiar pe finalul anului trecut, furnizorul de gaz metan a întrerupt livrarea combustibilului pe fondul acumulării de datorii, context în care cele aproximativ 10.000 de familii încă racordate la reţea au stat fără căldură şi apă caldă timp de aproape două săptămâni. Aceasta a fost picătura care a umplut paharul, astfel încât municipalitatea a solicitat companiei identificarea unui plan de bătaie pentru salvarea sistemului de termoficare a oraşului, chiar dacă asta înseamnă, de fapt, moartea SC "CET" SA Brăila. Soluţia indicată a fost continuarea investiţiilor în reţeaua de termoficare din oraş şi realizarea unei investiţii de circa 29 milioane de euro în realizarea unei noi surse de producere a energiei termice, undeva cât mai aproape de oraş. Cum era clar că municipalitatea nu ar avea disponibile fonduri pentru a susţine singură efortul investiţional cu realizarea noii surse de producere, s-a luat în calcul realizarea investiţiei integral din fonduri private, prin concesionarea în întreg a serviciului de termoficare către un alt operator decât SC CET. Iar a doua variantă identificată a fost realizarea investiţiei în parteneriat public-privat, adică municipalitatea să vină cu terenul şi infrastructura, iar partenerul privat cu banii pentru sursa nouă.
CET a mers din rău în mai rău
"Deocamdată nu poate fi deschisă în SEAP procedura pe parteneriatul public-privat, or situaţia de la CET necesită o intervenţie rapidă, în sensul realizării investiţiei despre care se vorbeşte de mai multă vreme. Cu cât vor fi mai mulţi interesaţi cu atât mai bine, pentru că vom avea de unde să alegem", ne-a declarat recent pe această temă Aurel Simionescu, primarul municipiului. În completare, viceprimarul Alexandru Dănăilă, cel care are în atribuţii sistemul de termoficare, a punctat: "există o problemă la acest moment cu lansarea procedurii pe partea de parteneriat public-privat. Nu a fost creată pagina de web pe portalul SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice - n.r.) aşa că nu poate fi postat anunţul. Între timp, se merge pe varianta concesionării, ocazie cu care sperăm să avem un semnal clar privind potenţialii investitori interesaţi de proiectul nostru cu realizarea unei centrale noi", a spus Dănăilă, adăugând că municipalitatea a luat în calcul o serie de măsuri de protejare a actualilor salariaţi ai SC "CET", în sensul de a fi preluaţi de viitorul operator de termoficare care va concesiona sistemul.
La acest moment, sistemul de termoficare cuprinde sursa CET de producere amplasată pe platforma industrială de la Km 10, un CAF (cazan de abur fierbinte) cu o capacitate de 15 Gcal/oră, 11 centrale de cvartal, 48 km de reţea primară, 58 de puncte termice şi 58 de km de reţele termice secundare. Sursa de producere funcţionează pe principiul cogenerării, adică produce simultan energie termică şi electrică, pe care o distribuie în Sistemul Naţional, în timp ce căldura o distribuie în oraş.
După cum se arată în informarea depusă pentru analiză în şedinţa Consiliului Local Municipal din 11 ianuarie, SC "CET" SA Brăila a înregistrat la decembrie 2011 o pierdere de peste 10 milioane de lei.