Mergi la conţinutul principal

Termen prelungit pentru vizarea carnetelor de rentier

• 29 septembrie este noua scadenţă pentru obţinerea vizei anuale • a crescut şi vârsta celor care pot primi rentă viageră agricolă, la 62 ani, faţă de 55 cât era în 2011 • până acum au venit la viză peste 4.000 de brăileni

 

Termenul pentru vizarea carnetelor de rentier a fost prelungit până spre finele acestei luni, mai precis până pe 29 septembrie, potrivit unui comunicat al celor de la APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură). Deşi iniţial data până la care se puteau viza acestea era 31 august, până în prezent, la nivelul judeţului nostru s-au prezentat aproape 4.100 de rentieri din cei 4.557, care au venit anul trecut pentru viza anuală.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Brăila informează că au survenit schimbări în condiţiile de acordare a rentei viagere agricole. Primul şi cel mai important, a fost modificat termenul limită de vizare a carnetelor de rentier, acesta prelungindu-se de la 31 august, la 29 septembrie. „Pentru a intra în posesia rentei viagere cuvenite pentru anul 2016, adresăm rugămintea rentierilor să îşi vizeze carnetele de rentier agricol până la 29 septembrie 2017”, se arată în comunicatul APIA.

Prezenţa anuală a rentierilor la sediul centrelor judeţene ale APIA pentru vizarea carnetelor de rentier agricol este o condiţie esenţială pentru a beneficia de renta cuvenită aferentă anului 2016.

 

Cine beneficiază de renta agricolă viageră

Potrivit Ordinului nr. 296/2.327/2017, beneficiază de renta viageră agricolă persoanele fizice în vârstă de peste 62 de ani care deţin în proprietate până la 10 ha teren cu destinaţie agricolă situat în extravilan, pe care le înstrăinează prin acte între vii sau arendează aceste terenuri cu destinaţie agricolă ori încheie acord cu investitorul. Pot beneficia de rentă viageră agricolă şi persoanele pensionate pe caz de boală, gradele I şi II, care, chiar dacă nu au împlinit 62 de ani, îşi dovedesc incapacitatea de a munci cu decizie de la comisia de expertiză medicală, pe care o vor prezenta în fiecare an la vizarea carnetului de rentier, cu excepţia celei ce aparţine categoriei persoanelor care nu mai sunt supuse examenului anual, iar în decizie se consemnează „nerevizuibil”, şi care înstrăinează prin acte între vii, arendează terenuri agricole extravilane aflate în proprietate sau încheie acord cu investitorul.

Potrivit aceluiaşi act normativ, beneficiază de rentă viageră agricolă şi persoanele care au fost pensionate pe caz de boală, gradele I şi II, ale căror pensii de invaliditate devin pensie pentru limita de vârstă, indiferent de vârsta de pensionare. Rentierului aflat în această situaţie i se recunoaşte dreptul la rentă viageră agricolă ca urmare a verificării deciziei emise de comisia de expertiză medicală, care atestă pensia de invaliditate, şi deciziei pentru pensia pentru limita de vârstă.

În cazul contractelor de arendare, proprietarii beneficiază de rentă viageră agricolă de 50 euro/ha/an, dacă aceste contracte sunt încă în vigoare la sfârşitul anului calendaristic pentru care se plăteşte renta.

În situaţia în care terenul ce face obiectul contractului de arendare este înstrăinat în perioada de valabilitate a contractului de arendare, renta de 50 euro/ha/an se calculează şi se datorează de la data încheierii, respectiv a intrării în vigoare a contractului de arendare, urmând ca de la data înstrăinării terenului rentierul să beneficieze de rentă viageră agricolă de 100 euro/ha/an. Plata acesteia se face într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro