Terenurile intravilane, puţin mai scumpe | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Terenurile intravilane, puţin mai scumpe

 

Continuăm seria materialelor privind preţurile de listă ale proprietăţilor de pe raza municipiului şi judeţului nostru. În primele episoade au fost prezentate preţurile informative minime în funcţie de care se fac actele notariale pentru apartamente, case şi spaţii comerciale atât în municipiu, cât şi judeţ. În ediţia de astăzi vă prezentăm tabelele cuprinzând cotaţiile pentru terenurile intravilane din municipiul Brăila, oraşul Ianca, plus satele arondate Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (BCPI) Brăila, urmând ca într-o ediţie viitoare să publicăm şi tabelele cu cotaţiile aferente terenurilor intravilane arondate oficiilor de cadastru Însurăţei şi Făurei, plus cotaţiile pentru terenurile extravilane din judeţ.
Potrivit Codului Fiscal, Camerele Notarilor Publici îşi actualizează anual, de obicei chiar la început de an, expertizele privind valoarea de circulaţie a bunurilor imobile care vor fi comunicate la direcţiile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice. Astfel, la solicitarea Camerei Notarilor Publici, Corpul Experţilor Tehnici din România a reactualizat preţurile de referinţă pentru imobile ce pot face obiectul unor contracte de vânzare-cumpărare, preţuri în funcţie de care vor fi încasate taxele notariale de timbru. Listele cu noile preţuri vor intra în vigoare din 9 februarie.
Revenind la cotaţiile valabile pe anul în curs, metrul pătrat de teren în zona 0 a municipiului este evaluat la 700 lei/mp, în creştere cu 100 lei/mp faţă de anul trecut, în timp ce la zona 1 cotaţia urcă la 550 lei/mp (500 lei/mp cotaţia de anul trecut) şi se menţine la 400 lei/mp în cazul terenurilor intravilane din zona 2 a municipiului. Dacă discutăm de zona periurbană, un metru pătrat de teren situat, de exemplu, în Chiscani sau Lacu Sărat rămâne la 30 lei, iar în Vărsatura la 50 lei. O altă zonă interesantă pentru brăileni, unde s-au dezvoltat în ultimii ani mai multe cartiere rezidenţiale, este cea de la Cazasu. Aici cotaţia este de 50 lei/mp, la fel ca şi anul trecut.
Important de precizat este că, indiferent dacă cetăţenii vor tranzacţiona bunurile cu preţuri ce se vor situa, din diverse motive, sub limitele prevăzute în aceste tabele, ei vor fi taxaţi, la notariat, când vor înregistra tranzacţia, în funcţie de preţurile informative conţinute în documentul puse la dispoziţia notarilor. Cu alte cuvinte, dacă un cetăţean a vândut un imobil la un preţ sub cel din listă, el va trebui să plătească taxele notariale aferente indicilor din documentele publicate de "Obiectiv Vocea Brăilei". În cazul tranzacţiilor la valori mai mari decât preţul de referinţă, în mod evident, taxarea se va face la valoarea cu care se declară încheiată tranzacţia. (Vom reveni)

• Tabelele complete cu preţurile de tranzacţionare le găsiţi în ediţia print de astăzi a cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro