Terapia Intensivă de la Judeţean, "lovită" din nou de TBC | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Terapia Intensivă de la Judeţean, "lovită" din nou de TBC

La numai două luni de la declararea focarului de TBC la Secţia Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean Brăila, apariţia unui nou caz de îmbolnăvire cu tuberculoză a alarmat autorităţile sanitare. O asistentă în vârstă de 45 de ani a fost diagnosticată recent cu "boala sărăciei", astfel încât numărul angajaţilor ATI depistaţi cu TBC, din decembrie până în prezent, a crescut la patru.

Autorităţile sanitare, în alertă

Secţia ATI a Spitalului Judeţean a fost declarată focar de TBC în luna decembrie a anului trecut, după ce trei angajaţi, un medic, o asistentă şi o infirmieră, au fost diagnosticaţi cu tuberculoză. După declararea focarului, tot personalul Secţiei ATI a fost trimis să-şi facă radiografii pulmonare, la serviciul de radiologie din cadrul unităţii sanitare şi s-au luat măsuri de dezinfecţie a saloanelor. După nici două luni, o altă asistentă a fost lovită de crunta boală. Apariţia unui nou caz de TBC, în plină perioadă de monitorizare a secţiei unde exista focarul, i-a determinat pe medicii pneumoftiziologi să alerteze Direcţia de Sănătate Publică. Tot personalul secţiei ATI, care a făcut în decembrie radiografia pulmonară, a fost trimis la Spitalul de Pneumoftiziologie, pentru a fi reevaluat din punct de vedere al stării de sănătate, de către medicii specialişti. Mai mult, angajaţii secţiei ATI sunt supuşi zilnic, la intrarea în tură, unui triaj epidemiologic, de către asistentul şef şi medicul şef de secţie, care au obligaţia să facă un examen sumar al sănătăţii personalului din subordine. În condiţiile în care există cea mai mică suspiciune, angajaţii care prezintă tulburări respiratorii vor fi trimişi la Spitalul TBC pentru investigaţii complete. În tot acest timp, la secţia ATI, dar şi la Blocul Operator, care se află în imediata vecinătate, continuă dezinfecţiile efectuate ciclic, prin alternarea unor substanţe şi mutarea pacienţilor în saloane. Personalul a fost atenţionat să poarte echipamentul de protecţie complet, inclusiv masca, având în vedere riscul crescut la care este supus în permanenţă prin intrarea în contact cu diverse categorii de bolnavi.

Opinia specialiştilor: TBC recidivat pe fondul stresului

Deoarece perioada de incubaţie în cazul îmbolnăvirilor de tuberculoză durează până la 12 săptămâni, întreg colectivul de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean a rămas, din decembrie, în "vizorul" medicilor pneumoftiziologi, aceştia realizând monitorizarea situaţiei timp de 3 luni de la declararea focarului. În decursul perioadei de supraveghere, starea de sănătate a asistentei F.M., în vârstă de 45 de ani, s-a înrăutăţit. Femeia a mai fost bolnavă de tuberculoză în 2004, iar acum a început să acuze din nou probleme respiratorii. Din aceste motive, ea a fost trimisă la Spitalul TBC, pentru reevaluarea radiografiei pulmonare făcute în decembrie, dar şi pentru a-i fi făcute investigaţii amănunţite, printre care examenul clinic şi cel de spută. Rezultatul a arătat clar că asistenta este din nou "victimă" a bacilului Koch. Femeia se află acum în concediu medical, până la negativarea rezultatelor.

Prima întrebare care a pus pe jar autorităţile sanitare şi care se cerea lămurită urgent este aceea dacă noul caz este o îmbolnăvire secundară în contextul focarului de TBC sau este o reactivare a bolii. "Din consultările cu medicii pneumoftiziologi, cei care conduc ancheta în focarul de TBC, reiese că este o reactivare a bolii, pe fondul condiţiilor stresante de muncă. Nu are legătură cu focarul de TBC, este doar o coincidenţă. În fişa de semnalizare a cazului, medicii specialişti au făcut menţiunea că este o reactivare a bolii vechi", susţine dr. Andreia Gavrilescu, şeful Serviciului Supraveghere/Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Brăila. Dacă răspunsul medicilor pneumoftiziologi este acum fără echivoc, în cazul apariţiei focarului din luna decembrie, specialiştii nu au putut indica exact cauza îmbolnăvilor, avansând două ipoteze: fie sursa de infecţie a fost un bolnav cu TBC internat la ATI, fie posibile reactivări ale bolii, pe fondul condiţiilor de muncă stresante şi obositoare specifice secţiei.
Managerul spitalului, Rodica Sin, nu a comentat situaţia telefonic, dar a promis că va trimite redacţiei un punct de vedere al conducerii unităţii, în scris. În ciuda promisiunilor, răspunsul directorului Sin nu a ajuns la redacţie până la închiderea ediţiei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro