Teorie fără practică. Adăposturile antiaeriene din Brăila, încremenite în proiect | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Teorie fără practică. Adăposturile antiaeriene din Brăila, încremenite în proiect

• în ultimii doi ani, autoritățile locale nu au făcut nimic în legătură cu adăposturile de protecție civilă • potrivit ISU Brăila, dintr-un număr de 157 de adăposturi au rămas operative tot 14 • dacă toate cele 157 ar fi reabilitate tot nu ar putea acoperi numărul de locuitori, deoarece acestea pot adăposti doar 13.313 persoane

 

La începutul săptămânii trecute, a avut loc o videoconferință care a reunit reprezentanții comitetelor pentru situații de urgență din patru județe și anume Tulcea, Galați, Constanța și Brăila, cu scopul de a verifica stadiul aplicării măsurilor privind protecția cetățenilor din județele aflate în apropierea graniței cu Ucraina. „Discuțiile purtate au vizat stadiul punerii în practică a aspectelor legate de protecția cetățenilor din județele aflate în proximitatea granițelor cu Ucraina, acțiuni de informare corectă și continuă, menite să diminueze riscurile la care sunt expuși aceștia ținând cont de evenimentele recente înregistrate”, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea”.
Raportându-ne la județul Brăila, de un an și opt luni nu s-a schimbat nimic în ceea ce privește protecția cetățenilor în caz de război. De la ultima verificare, din luna februarie a anului trecut, dintr-un număr de 157 de adăposturi antiaeriene au rămas operative tot 14. Dintre acestea, șapte sunt publice și șapte private. Pe raza municipiului Brăila există 154 de adăposturi de protecție civilă, dintre care 136 publice și 18 private, care, în teorie, pot adăposti un număr de 12.790 de persoane. Mai există două adăposturi la Ianca, unul privat și unul public, iar la Măxineni unul privat. În teorie, în cele 157 de adăposturi se pot ascunde 13.313 persoane, mult prea puține, raportat la populația municipiului, care se apropie de 180.000 locuitori, la care se adaugă cele câteva mii din cele două localități menționate.
Atât la nivel jude
țean, cât și la nivel național se stă bine doar la capitolul teorie. Când este vorba de practică se găsesc scuze și vinovați. Nu au fost de ajuns atâtea tragedii precum Colectiv, Caracal, Crevedia și multe altele, ca autoritățile statului să ia atitudine și să ia măsuri din timp pentru a evita, în caz de necesitate, pierderile de vieți omenești. ”Principalele deficiențe constatate pe timpul verificărilor executate de personalul de specialitate al inspectoratului la adăposturile de protecție civilă: garniturile de etanșare de la ușile metalice sunt îmbătrânite și necesită înlocuirea; instalațiile sunt într-o avansată stare de degradare și necesită lucrări de reparații, întreținere sau chiar înlocuire; adăposturi inundate din cauza defecțiunilor la instalațiile sanitare din subsolurile blocurilor sau se inundă după ploi datorită situării sub nivelul canalizării orașului. În timp de pace, adăposturile publice de protecție civilă, cu excepția spațiilor amenajate ca puncte de comandă, pot fi utilizate pentru alte destinații, cu respectarea normelor tehnice, cu obligația de a fi eliberate în situații de urgență în maximum 24 de ore și cu informarea prealabilă a centrelor operaționale din cadrul serviciilor de urgență profesioniste”, preciza ISU Brăila, într-un comunicat de presă trimis redacției noastre în februarie 2022. 

După aproape doi ani de zile, situația a rămas aceeași. Cotidianul nostru a cerut o situație la zi, de la ISU Brăila, și ni s-a transmis că nu sunt noutăți față de cele precizate la începutul anului 2022. Așadar, multe dintre aceste adăposturi au rămas în continuare spații de depozitare, în care locatarii își țin borcane cu murături, biciclete, cauciucuri și alte bunuri care ocupă loc în apartamente.

Semnul distinctiv național al protecției civile este identic celui prevăzut de Protocolul adițional nr. I din 10 iunie 1977 la convențiile de la Geneva din 12 august 1949 privind protecția victimelor conflictelor armate internaționale și constă într-un triunghi echilateral albastru pe fond portocaliu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro