Mergi la conţinutul principal
Proiectul administrației Chiriac, motiv de contre în CLM

Teoria conspirației și Polivalenta nouă

* în cadrul celei mai recente ședințe a CLM Brăila a fost aprobat un proiect privind trecerea unui teren de 78.549 mp din domeniul public al Municipiului în cel al Județului * acesta este pe dig, între APAN și stația de epurare a apei, loc unde Consiliul Județean dorește să construiască o nouă Sală Polivalentă * consilierii municipali ai PNL au venit cu o serie de nemulțumiri în special privind suprafața prea mare * primarul Marian Dragomir și vicele Alexandru Jantea au venit cu explicații, însă nu fără a-i lua peste picior pe liberali * președintele CJ Francisk Chiriac a dat asigurări la rândul său că intenționează să se țină de cuvânt și să realizeze o sală polivalentă modernă între Brăila și Galați

 

S-a mai făcut un pas important în privința planului pe care Administrația Marian Dragomir îl are în parteneriat cu Consiliul Județean, privind realizarea unei Săli Polivalente moderne între Brăila și Galați. Însă nu toți aleșii locali au fost în totalitate de acord cu această abordare, ceea ce a condus la o serie de contre între consilierii municipali ai PNL și liderii PSD, ajungându-se chiar la avertismente, teorii ale conspirației și motive de suspiciune legate de destinația zonei respective.

Concret, în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CLM Brăila s-a votat transmiterea terenului în suprafață de 78.549 mp, situat în Municipiul Brăila, DN 22B, (km 4 plus 520 - între SC APAN și Stația de Epurare a apei, a CUP ”Dunărea” Brăila), din domeniul public al Municipiului și administrarea CLM Brăila, în domeniul public al Județului Brăila. Acest demers vine după ce, instituția Consiliului Județean Brăila a solicitat terenul prin adoptarea în unanimitate a unui proiect de hotărâre în acest sens, în luna octombrie. Predarea-preluarea imobilului se va face pe bază de protocol încheiat între reprezentanții Municipiului Brăila, desemnați prin Dispoziție a primarului și reprezentanții Județului, în termen de 30 de zile de la adoptarea hotărârii. Totodată, consilierii au aprobat și radierea acestuia din Inventarul Domeniului Public începând cu data semnării acestui protocol.

Terenul de aproape 8 ha are o valoare de inventar de 6.954.886 lei și potrivit datelor aflate la mapa consilierilor, este înscris momentan la capitolul ”Parcuri publice, zone de agrement”. Tot în raportul de specialitate se menționează că acest teren a fost scos la începutul anului la licitație publică, în vederea edificării unui obiectiv economic, însă nu au fost doritori, astfel că, în consecință, nu s-a desemnat vreun adjudecatar. De altfel, primarul Marian Dragomir a explicat cu altă ocazie că terenul a fost solicitat de constructorul podului suspendat peste Dunăre, însă ulterior s-a găsit o altă soluție tehnică pentru organizarea de șantier.

”Având în vedere lipsa de interes în ceea ce privește folosința terenului și pentru o mai bună valorificare a acestuia, pentru o dezvoltare durabilă a zonei, apreciem oportună trecerea bunului din domeniul public al Municipiului Brăila în domeniul public al Consiliului Județean, în vederea realizării unei investiții de uz public”, se specifică în raportul proiectului, fără a se aminti despre construcția propriu-zisă a unei săli polivalente, cu excepția anexelor atașate. Ei bine, tocmai această situație a fost reclamată de consilierii municipali ai PNL, ceea ce a stârnit minute bune de discuții și contre în ședință.

 

Ce au criticat consilierii PNL

Consilierii PNL Brăila Laurențiu Coman, Florin Gheorghiță și Petrică Popa au semnalat o serie de chestiuni pe care le consideră problematice, în legătură cu acest transfer al suprafeței mari de teren de la Primărie către Consiliul Județean. Coman a intervenit pentru a atrage atenția asupra faptului că în raportul proiectului nu scrie negru pe alb că cele 8 ha se transmit pentru construcția unei săli polivalente, ci doar pentru ”realizarea unei investiții de uz public”. La rândul său, Gheorghiță a dorit să atragă atenția că nu are nimic împotriva construirii unei săli polivalente noi, însă cu precizarea că a analizat alte situații similare din țară și a constatat că terenul solicitat de CJ Brăila este uriaș, comparativ cu alte asemenea săli. Acesta a subliniat că Sala Polivalentă actuală din Brăila are 2.965 mp, că în Cluj există o astfel de sală modernă cu o suprafață construită de 9.872 mp, dar care are trei etaje, parcare în subsol, parter și o capacitate de 10.000 de locuri.

”Deci suprafața aceasta de aproape 8 ha mi se pare nejustificat de mare. Temerea mea este că această suprafață, având în vedere proximitatea podului care se va deschide în viitorul apropiat, să nu devină o mare parcare de tiruri”, a declarat Gheorghiță, subliniind că nu ar fi rău ca în proiectul CLM de transmitere a terenului să existe o justificare temeinică, precum și termene pentru viitoarea investiție, în caz contrar, suprafața să revină la Municipiu.

La rândul său, Petrică Popa a amintit că în urmă cu mulți ani, primarul Anton Lungu a hotărât, de comun acord cu consilierii de la acea vreme, ca terenul aflat în discuție să aibă destinația de parc public. Ulterior, atât Constantin Sever Cibu, cât și Aurel Simionescu au fost de acord să păstreze această destinație. Popa a afirmat că în opinia sa nu este nevoie de încă o sală polivalentă în Brăila și i-a sugerat primarului Marian Dragomir să meargă alături de un arhitect profesionist în zona respectivă pentru a concepe un design de viitor, având în vedere că spațiul este la intrarea în Municipiu și foarte aproape de pod. Popa s-a arătat și extrem de sceptic în legătură cu viitorul întregii suprafețe de teren, având suspiciuni că ar putea ajunge în cele din urmă în zona privată.

”Un stadion, de regulă, cu parcări, cu spații verzi, cu tot ce trebuie, ar trebui să ocupe cam 2,5 ha, exagerat. Oare ce se dorește cu acest teren? Eu am mari dubii că acest teren va fi folosit numai pentru ceea ce solicită Consiliul Județean. Și cumva, dacă nu acest teren este dedicat altor probleme economice. Eu cred, domnule primar, că este mai bine să mergeți în zonă, cu un arhitect bun și să vizualizați pentru viitor cam cum ar trebui să arate imaginea de intrare în Brăila dinspre Galați, coroborat cu imaginea Podului peste Dunăre. Și vă asigur că veți vedea o altă panoramă și nu aceea care se pregătește cu acest teren”, a declarat Popa.

 

Alexandru Jantea susține că se va construi doar pe 15% din teren

Viceprimarul Alexandru Jantea a fost primul care a intervenit pentru a le răspunde liberalilor, precizând că în raportul de specialitate se vorbește despre o viitoare investiție de uz public, ceea ce ar trebui să fie mai mult decât suficient. Acesta a atras atenția că proiectul conține anexată întreaga corespondență dintre CJ Brăila și Primărie, unde se vede foarte clar că se dorește realizarea unei săli polivalente.

În raportul de specialitate este specificat foarte clar că terenul este pus la dispoziția CJ Brăila în baza solicitării, pentru destinația de investiție de uz public. Nu există posibilitatea ca acest imobil să treacă din public ulterior în privat fără o justificare în prealabil. Investiția a fost și este solicitată în această suprafață de către Consiliul Județean. Așa reiese din adresa respectivă unde se vorbește despre un întreg complex sportiv. Nu văd de ce este dăunător vizual un complex sportiv aflat între Județul Brăila și Județul Galați. Cu siguranță putem da naștere la foarte multe speculații dacă dorim să mergem pe teorii ale conspirației”, a declarat Jantea, precizând că preferă să aibă încredere în bunele intenții ale consilierilor județeni.

Viceprimarul a mai dorit să atragă atenția că terenul respectiv este clasat la ”Parcuri și zone de agrement” iar legea în acest caz precizează faptul că pe astfel de spații se poate construi doar în procent de aproape 15% și în niciun caz pe întreaga suprafață.

”Matematic vorbind. Din cele 78.549 mp, deci de aproximativ 8 ha, suprafața pe care se poate construi este mai mică de 1,2 ha. Deci ne încadrăm în ceva similar cu ceea ce au făcut și ceilalți. Că se tot face referire la suprafața ocupată. Repet, nu se va construi pe 8 ha. Maximul va fi puțin mai jos de 1,2 ha”, a dorit să mai adauge Jantea.

 

Marian Dragomir consideră investiția potrivită pentru Brăila și Galați

Primarul Marian Dragomir s-a arătat surprins de atitudinea consilierilor municipali ai PNL, în special după ce solicitarea terenului de către consilierii județeni s-a făcut cu unanimitate de voturi (deci și de către PNL-iști). Edilul-șef a punctat că toată documentația anexată proiectului trebuie luată în calcul, nu doar raportul de specialitate, cu mențiunea că în anexe apare scrisă foarte clar intenția de a se realiza o sală polivalentă modernă, cu toată infrastructura conexă. Dragomir a afirmat că din punctul său de vedere o astfel de construcție între cele două orașe va  funcționa ca un catalizator și va aduce în același loc public brăilean, precum și gălățean, având un rol benefic.

”Nimeni nu va putea să schimbe această destinație pentru că va exista un interes economic. În concluzie această discuție nu are rost și nu are sens să fie continuată. În ceea ce privește celelalte aspecte vreau să spun doar pe scurt următoarele: Sala Polivalentă din Cartierul Hipodrom este neîncăpătoare, ca urmare a faptului că în acele momente în care nu era această pandemie - și eu cred că nu vă doriți să priviți un viitor sumbru, cu certificate, acces limitat, restricții, lipsă evenimente sportive, interdicția accesului în Sala Polivalentă sau la orice alte tipuri de evenimente pentru spectatori, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați. Eu vreau să privim spre un viitor normal, așa cum am avut înainte, când Sala Polivalentă era plină la meciurile de interes ale echipei de handbal. La meciurile din cupele europene. Chiar dacă atunci, din păcate, toate spațiile adiacente Cartierului Hipodrom, toate străzile se transformau într-o parcare imensă și efectiv abia te mai strecurai cu mașina și nu mai găseai un loc de parcare când voiai să ajungi la cineva de la blocurile din zonă sau în Parcul Monument. Această Sală Polivalentă pe care o va construi Consiliul Județean, va fi un adevărat campus, putem să îi spunem. Atât cu parcări multiple, cu spații pentru parcarea autocarelor și autoturismelor, nu a tirurilor, pentru că accesul nu va fi absolul nelimitat, așa cum probabil își imaginează unii. Dar va avea și diverse terenuri în aer liber pentru antrenament și alte facilități specifice unei Săli Polivalente care să deservească două orașe din cea mai mare aglomerare urbană din România, după București. Nu vorbim de Capitală în momentul de față, a declarat primarul.

Edilul-șef nu s-a putut abține însă și a lansat un atac voalat la adresa consilierului Popa Petrică, precizând că acesta este nostalgic după perioada comunismului și explicându-i că nu consideră oportună amenajarea unei zone de promenadă în apropierea stației de epurare.

La rândul său Popa i-a atras atenția că nu făcea trimitere la primarii de dinainte de '89, ci la cei de după Revoluție, criticând la rândul său modul în care arată orașul astăzi. Iar discuțiile s-au întins minute bune de ambele părți. În cele din urmă, proiectul privind transferul terenului a fost aprobat cu 20 voturi ”pentru” și 7 abțineri din partea consilierilor PNL.

 

Șeful CJ Brăila a promis o Polivalentă nouă și susține că asta va face

Contactat de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” și întrebat în legătură cu discuțiile din CLM pe tema acestui proiect comun, președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, nu a dorit să comenteze foarte mult. Acesta a precizat doar că a promis o Sală Polivalentă, astfel că nu își va schimba intențiile. Potrivit acestuia, odată preluat terenul, va urma cadastrarea, intabularea acestuia, după care realizarea și depunerea unui proiect pentru obținerea unei finanțări prin Compania Națională de Investiții (CNI).

”Noi am luat o hotărâre ca acel teren să treacă în patrimoniul public al Județului Brăila și vom depune, după ce îl vom cadastra, intabula, pe un proiect la CNI pentru o nouă sală polivalentă. Am rămas pe același principiu. Dacă ei doresc heliport de nave spațiale... să îl facă ei atunci când vor fi la putere. Dar deocamdată încercăm să construim partea de infrastructură sportivă. Să o îmbunătățim cu această nouă sală polivalentă. Suprafața este mai mare pentru că ne trebuie și parcare. La o Sală Polivalentă de 4.000 de locuri automat ai 2.000 de mașini. Va trebui să avem și o parcare arhisuficientă pentru evenimente care vor ține de Brăila. Nu știu, sportive, culturale”, a declarat Chiriac.

Întrebat dacă într-adevăr ia în calcul să construiască sala polivalentă doar pe 15% din suprafața terenului, așa cum a explicat viceprimarul Alexandru Jantea, președintele CJ a precizat că nu este arhitect sau proiectant, ci doar are în plan realizarea acestei construcții. Chiriac a explicat că detaliile tehnice vor fi stabilite de către specialiști. 

”Domnii consilieri municipali de la PNL să uite de parcarea pentru tiruri pentru că acolo este limită de tonaj pe drumul respectiv și nici nu ar avea cum să intre. Vor intra doar autocarele echipelor, cu acordul Poliției. Și atâta tot. Tiruri sub nicio formă! Eu nu sunt ca unii, să spun una astăzi și alta săptămâna viitoare. Proiectul rămâne același! Acel teren va avea ca destinație o sală polivalentă de 4.000 locuri pentru brăileni, pentru sportul din Brăila și pentru evenimente culturale. Punct”, a conchis Chiriac.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro