Mergi la conţinutul principal

Teodorescu, cel mai slab parlamentar de Braila

Activitatea grupului parlamentar de Braila in sesiunea septembrie - decembrie 2007, isi pastreaza in linii mari coloratura de mediocritate in comparatie cu celelalte 41 de circumscriptii. In mod consecvent, Braila se situeaza, cu mici exceptii, in a doua jumatate a clasamentului national. Un nou studiu efectuat de Institutul de Politici Publice (IPP) Bucuresti demonstreaza ca alesii brailenilor nu au excelat la niciunul dintre criteriile monitorizate, dar concluziile au cimentat ideea ca PSD-istul Alin Teodorescu a tras serios mita de coada prin Parlament: nu a facut nici o declaratie politica si nici nu a avut intrebari si interpelari de adresat Guvernului sau autoritatilor publice. Daca in monitorizarea precedenta, care a vizat sesiunea februarie - iunie 2007, alaturi de Teodorescu se aflau cu performante similare Mihai Tudose de la PSD si Daniela Buruiana - PRM, acum, in cazul celor doi mentionati mai sus se poate sesiza o usoara imbunatatire. Cu toate acestea, Teodorescu, Tudose si Buruiana au inregistrat cele mai mici punctaje pentru indicatorii luati in calcul: prezenta la vot, numarul de proiecte legislative initiate, numar de intrebari/interpelari formulate sau numarul de declaratii politice.
La capitolul "Asa DA", in fruntea clasamentului se mentine independentul Gabriel Sandu, care a avut cele mai multe initiative legislative si a fost primul dintre colegii de echipa parlamentara cind a fost vorba de prezenta la vot sau sa faca declaratii politice.

Alin Teodorescu nu prea a dat pe la sedintele din plen...

Primul indicator folosit de IPP este prezenta la vot a deputatilor si a
senatorilor. In functie de acest indicator, intr-un top al circumscriptiilor, Braila se situeaza pe locul 33 din 42, cu un procent 47,07 puncte, fata de 83,31% cit are prima clasata, circumscriptia Covasna. De remarcat este ca in sesiunea februarie - iunie 2007 circumscriptia Braila era clasata mult mai bine - locul 29.
In acelasi top, echipa de parlamentari de Braila a fost devansata de colegii din Alba (75,85%), Salaj (74,38%), Galati (65,08% in crestere cu aproape 4 procente fata de sesiunea trecuta cind a inregistrat un indice total de prezenta de 61%), sau Tulcea, primul clasat inaintea Brailei cu un procent de prezenta de 50,44%. De remarcat este totusi ca o serie de circumscriptii mai mari asa cum este cazul Bucurestiului sau Ilfov s-au mentinut in topul prezentei la vot sub Braila, ultimul clasat fiind chiar Ilfov cu un indicator 34,48%.
Dintre membrii echipei brailene, chiulangiul ramine Alin Teodorescu care a lipsit la peste 95% dintre sedinte, dupa ce in sesiunea trecuta lipsise la aproape trei sferturi. La polul opus se situeaza de aceasta data senatorul PSD-ist Aurel Simionescu, el fiind prezent la 84,48% dintre sedinte, devansindu-l astfel pe Horia Vasioiu care a ocupat primul loc la acest criteriu in sesiunea februarie-iunie 2007. Deputatul PD-ist a alunecat, potrivit datelor prezentate de IPP Bucuresti, pe locul 3, cu un indice de 56,62%, fata de 78,4% in sesiunea trecuta, dupa independentul Gabriel Sandu, care acum a acumulat 65,73%. Pe locul 4 s-a clasat PSD-istul Mihai Tudose cu 33,41%, in urcare cu un loc, urmat de independentul Dan Sabau - 23,45%. In cazul deputatului PRM Daniela Buruiana, care nu a venit la nici o sedinta, scuza a fost aceea ca a ocupat un post de europarlamentar. De remarcat este ca, per total, niciunul dintre membrii echipei parlamentare de Braila nu a avut vreo absenta nemotivata.

...dar a venit mai des la sedintele pe comisii parlamentare

Ca o noutate, IPP prezinta si o situatie privind prezenta parlamentarilor la sedintele comisiilor de specialitate din care fac parte fiecare. "Tinind cont de sugestiile parlamentarilor care ne-au evidentiat faptul ca o importanta parte a activitatii de ales se desfasoara la comisiile de specialitate, IPP a cautat sa introduca in studiile sale si date referitoare la acest aspect. IPP a intreprins un demers in urma caruia a reusit sa obtina publicarea din oficiu a proceselor verbale si a sintezelor lucrarilor comisiilor parlamentare ale Camerei Deputatilor pe pagina de internet a acestei institutii. (...) Pe de alta parte, Senatul, desi intocmeste aceste procese verbale si sinteze, nu si-a insusit inca aceasta practica", se arata in raportul de monitorizare.
Raportat la cei 5 deputati de Braila, situatia prezentei la sedintele pe comisii se prezinta astfel: cei mai constiinciosi au fost Gabriel Sandu si Horia Vasioiu cu un procent maxim de 100%, urmati de Alin Teodorescu si Mihai Tudose cu 90% fiecare, iar pe ultimul loc, evident, Daniela Buruiana, cu 3 prezente din 14 sedinte cit a avut intreaga sesiune septembrie - decembrie 2007, de unde rezulta un punctaj codas de 21,43%.
Potrivit informatiilor de pe pagina de internet a Camerei Deputatilor, Daniela Buruiana si Horia Vasioiu sint colegi in Comisia permanenta pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, iar in plus, Buruiana este membra si a Comisiei permanente pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati. Gabriel Sandu si Alin Teodorescu sint membri in Comisia permanenta pentru politica economica, reforma si privatizare, pe care, de altfel, o prezideaza deputatul Mihai Tudose.

Gabriel Sandu a avut cele mai multe initiative legislative

Un alt idicator important luat in calcul de monitorii IPP Bucuresti a fost numarul de proiecte de lege initiate. Ca si la precedenta monitorizare, specialistii IPP au explicat ca se mentine polemica in jurul acestui indicator, din mai multe considerente: "In primul rind, sint foarte putine acele proiecte de lege care ajung sa fie adoptate si, in final, sa devina legi, de aici sugestia unora de a privi mai degraba numarul de proiecte care au trecut la vot. In al doilea rind, apare si discutia asupra diferentierii intre cei care au semnat un proiect de lege si cel sau cei care l-au redactat initial, adica cei care au facut toata munca de documentare si de elaborare".
Astfel, daca ne limitam doar la numarul de proiecte la care au semnat ca initiatori, atit la Camera Deputatilor cit si la Senat, primul loc este ocupat de Gabriel Sandu, cu 30 de initiative, urmat de Aurel Simionescu - 26 si Dan Sabau, cu 23 de initiative. Pe locul 4 s-a clasat Mihai Tudose, cu 19 initiative, iar pe 5 apare Horia Vasioiu, cu doar 10 initiative, in timp ce Alin Teodorescu si Daniela Buruiana incheie topul cu 4, respectiv o initiativa. Un clasament pe echipe situeaza pe primul loc grupul independentilor, cu un total de 53 de initiative, care a devansat din nou echipa PSD-ista care a avut 49 de proiecte. De remarcat este ca numarul de proiecte pentru sesiunea septembrie - decembrie 2007 este in crestere fata de sesiunea februarie - iunie cu 24 de proiecte (113 proiecte initiate respectiv 89 proiecte).

Alin Teodorescu si Mihai Tudose au fost cei mai "tacuti"

La capitolul intrebari/interpelari adresate Guvernului si autoritatilor publice, IPP a obtinut date doar din partea Camerei Deputatilor. Pentru circumscriptia Braila, statistica arata ca dintre cei 5 deputati, doar 3 au formulat intrebari. Cel mai activ ramine independentul Gabriel Sandu, cu 101 interpelari, punctaj care il situeaza pe locul 13 la nivel national. Ca termen de comparatie, primul clasat in acest top, Mircica Giurgiu (independent) a avut 651 de interpelari, iar cel mai "tacut" din top 20 national, Ioan Aurel Rus (PRM), a avut doar 85 de puncte. La diferenta mare fata de Gabriel Sandu, urmeaza Horia Vasioiu, cu doar 15 interventii si Daniela Buruiana, cu o singura interpelare. Ca si in sesiunea februarie - iunie 2007, Mihai Tudose si Alin Teodorescu nu au avut interpelari. Stradania celor mai "vorbareti" deputati a ridicat cu 4 locuri Braila in topul care a facut o departajare intre circumscriptii in functie de numarul mediu de interpelari/intrebari raportat la fiecare deputat. Astfel, circumscriptia Braila s-a clasat pe locul 10 dupa ce ocupase in prima sesiune parlamentara din anul trecut locul 14. Concret, Braila a inregistrat o medie de 29 interpelari/intrebari per deputat, fata de Cluj cu 135,8 pe primul loc, sau Vilcea - 84,8 pe locul II, Buzau cu o medie de 53,7 sau Hunedoara cu 32,3. In acest top, sub Braila s-au clasat echipele deputatilor de Galati - 12,7, Iasi - 12,5, capitala cu 8,9, ultimul clasat fiind grupul de deputati din Vrancea cu o medie de 3,6 intrebari/interpelari.

Alin Teodorescu nu a "punctat" nici la declaratii politice

Dintre parlamentarii de Braila, la fel ca si in sesiunea februarie - iunie 2007, cele mai multe declaratii politice le-a avut Gabriel Sandu - 48, mai mult de jumatate din punctajul total al grupului care ne reprezinta in cele doua camere ale Parlamentului. El este secondat de PSD-istul Aurel Simionescu si PD-istul Horia Vasioiu, cu cite 12 declaratii fiecare, urmati de Daniela Buruiana, Dan Sabau si Mihai Tudose, cu cite 4 declaratii fiecare. La fel de consecvent ca si in prima sesiune parlamentara a anului trecut, Alin Teodorescu se mentine pe ultimul loc fara nici o declaratie politica.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro