Una peste alta intreaga activitate a parlamentarilor legata de sesiunea trecuta situeaza Braila, comparativ cu celelalte circumscriptii, in a doua jumatate a plutonului.
Alin Teodorescu, chiulangiul grupului parlamentar de Braila
Primul indicator folosit de IPP este prezenta la vot a deputatilor si a
senatorilor. Este vorba despre voturile exprimate electronic, cu cartela magnetica, in plenul fiecareia dintre cele doua Camere, fie ca este vorba de voturi asupra unor articole, amendamente, sau voturi finale asupra proiectelor de legi. In functie de acest indicator, intr-un top al circumscriptiilor, Braila se situeaza pe locul 29 din 42 de pozitii, cu un procent de 54,4 puncte, fata de 77,9% cit are prima clasata, circumscriptia Covasna. In plus, echipa de parlamentari de Braila a fost devansata de colegii din Satu Mare (74,4%), Salaj (73,7%), Brasov (64,1%), Galati (61%), Vrancea (58,5%), Suceava (57%), sau Buzau primul clasat inaintea Brailei cu un procent de prezenta de 55%. De remarcat este totusi ca ne situam inaintea unor circumscriptii cum ar fi Bucuresti (48,4%), Ilfov (44,6%), ultimul clasat fiind Giurgiu cu 40,8% prezenta la sedinte.
Dintre membrii echipei brailene, chiulangiul clasei a fost Alin Teodorescu care a lipsit la aproape trei sferturi dintre sedinte, in timp ce la polul opus se situeaza deputatul PD-ist Horia Vasioiu care a fost prezent la 78,4% dintre sedinte, urmat de senatorul PSD-ist Aurel Simionescu care are un procent de 70,8%. Pe locul 3 este Gabriel Sandu cu 62,8%, locul 4 este ocupat de Dan Sabau cu 48,1%, urmat de Mihai Tudose cu 39,4%. In cazul deputatului PRM Daniela Buruiana care nu a venit la nici o sedinta scuza a fost aceea ca este europarlamentar conditie in care activitatea ei se deruleaza la Bruxelles.
Horia Vasioiu a votat exact cum i-a dictat partidul
Un indicator care poate cintari in ce masura un parlamentar voteaza
conform propriilor convingeri, sau conform cu interesele cetatenilor care l-au ales este cel al loialitatii pe care o manifesta fata de partid atunci cind voteaza in plen. La acest capitol au fost exclusi din carti cei doi liberal-democrati Gabriel Sandu si Dan Sabau, care au de fapt statut de independenti in Parlament deoarece au intrat pe listele PNL, ulterior dindu-si demisia din partid si infiintind PLD alaturi de Stolojan. De asemenea calculul a exclus-o si pe PRM-ista Daniela Buruiana care nu a venit la nici o sedinta. Astfel cel mai "docil" directivei de partid a fost tot democratul Horia Vasioiu care a realizat un punctaj de fidelitate de 97,8%, urmat de echipa PSD cu urmatoarele punctaje: Mihai Tudose 94,2%, Alin Teodorescu 93,9% si senatorul Aurel Simionescu - 87,9%.
"Independentii" au avut cele mai multe initiative legislative
Numarul de proiecte de lege initiate este un alt indicator relativ luat in calcul de IPP. Specialistii care au realizat monitorizarea au explicat ca exista o polemica in jurul acestui indicator, din mai multe considerente: "In primul rind, sunt foarte putine acele proiecte de lege care ajung sa fie adoptate in final si sa devina legi, de aici sugestia unora de a privi mai degraba numarul de proiecte care au trecut la vot. In al doilea rind apare si discutia asupra diferentierii intre cei care au semnat un proiect de lege si cel sau cei care l-au redactat initial, adica cei care au facut toata munca de documentare si de elaborare".
Astfel, daca ne limitam doar la numarul de proiecte la care au semnat ca initiatori atit la Camera Deputatilor, cit si la Senat, grupul parlamentar local al independentilor se situeaza pe primul loc. Concret, Dan Sabau apare initiator pentru 18 proiecte legislative, iar Gabriel Sandu a semnat pentru 27 de astfel de initiative, de unde rezulta un total de 45, adica numarul total de proiecte in care au fost implicati ceilalti 5 parlamentari de Braila. Pe locul II se situeaza grupul PSD cu 36 de proiecte legislative initiate (Aurel Simionescu - 17, Mihai Tudose - 15 si Alin Teodorescu - 4), urmat de deputatul PD-ist Horia Vasioiu cu 7 proiecte si "invizibila" Daniela Buruiana din partea PRM cu un singur proiect.
Mihai Tudose si Alin Teodorescu au fost in "silentio stampa"
In cadrul activitatii de control parlamentar, in sesiunea februarie - iunie 2007, la Camera Deputatilor s-au inregistrat un numar de 925 intrebari adresate membrilor executivului, de un numar de 103 deputati. "Din pacate, Senatul Romaniei nu dispune de informatii de aceeasi acuitate cu cele de la Camera Deputatilor, iar pentru a nu prezenta informatii ce pot fi considerate subiective am decis sa nu prezentam astfel de date statistice pentru Senat. Cu acest prilej, ne exprimam speranta ca si Senatul Romaniei va continua procesul de transparentizare al informatiilor de interes public", se arata in raportul IPP. Pentru circumscriptia Braila statistica arata ca dintre cei 5 deputati doar 2 au formulat in total 69 de intrebari/interpelari, in timp ce Mihai Tudose si Alin Teodorescu au fost in "silentio stampa", iar Daniela Buruiana a avut o singura interventie. Cel mai activ la acest capitol a fost Gabriel Sandu cu 56 de interventii, urmat de Horia Vasioiu cu 13 iesiri la tribuna. Mai departe, un top care a facut o departajare intre circumscriptii in functie de numarul mediu de interpelari/intrebari raportat la fiecare deputat, situeaza Braila la mijlocul clasamentului pe locul 22 din 42. Concret, Braila a inregistrat o medie de 14 interpelari/intrebari per deputat fata de Cluj cu 101,9, pe primul loc, sau Vilcea - 52,8 pe locul II, Buzau cu o medie de 50 sau Constanta cu 16,3. Mai "tacuti" decit deputatii de Braila au fost de exemplu cei din Galati - 10,6, Iasi - 9,9, Bucuresti - 8,6, Tulcea - 6,8 sau ultimii clasati grupul de deputati din Vrancea cu o medie de 3,5 intrebari/interpelari.
Aurel Simionescu a avut cele mai multe iesiri la tribuna Senatului
Parlamentarii de Braila au avut in total 78 de declaratii politice din care mai mult de jumatate, adica 49, au fost facute de cei doi deputati independenti. Concret un top in acest sens indica faptul ca deputatul Gabriel Sandu a punctat 45 de declaratii iar colegul sau, senatorul independent Dan Sabau a mai adaugat inca 4. Grupul PSD din echipa parlamentarilor de Braila a inregistrat la rindu-i 14 declaratii dintre care 10 au fost din partea lui Aurel Simionescu si 4 ale lui Mihai Tudose cu mentiunea ca PSD-istul Alin Teodorescu nu a avut nici o contributie la acest capitol. Horia Vasioiu din partea PD a facut 11 declaratii politice in plen, iar PRM-ista Daniela Buruiana a avut timp printre multiplele deplasari la Bruxelles sa puncteze si ea 4 declaratii politice. Mult mai activi au fost alesii nostri la capitolul luari de cuvint: in contul senatorului Aurel Simionescu au fost inregistrate 170 de aparitii la tribuna, Dan Sabau a avut 99 de cuvintari in sedintele senatului, Mihai Tudose - 70, Gabriel Sandu - 51, Horia Vasioiu - 16, in mod surprinzator Daniela Buruiana - 13 si 3 luari de cuvint pentru Alin Teodorescu.
Bilant statistic al sesiunii parlamentare februarie - iunie 2007
Materialul realizat de IPP si datele obtinute reusesc sa creioneze o imagine de ansamblu a tot ceea ce a presupus aceasta sesiune parlamentara monitorizata (februarie - iunie 2007). Intr-o imagine sintetica, bilantul statistic al acestei sesiuni parlamentare arata ca in cele 38 sedinte in plenul Camerei Deputatilor si 12 sedinte comune cu Senatul, au fost votate 384 proiecte de legi, din care 228 au fost adoptate si 156 respinse definitiv. De asemenea, au fost adoptate 27 Hotariri ale Camerei Deputatilor si 55 Hotariri ale Parlamentului.
In ceea ce priveste declaratiile politice asupra unor probleme de actualitate, numarul acestora a fost de 1.097, desfasurate pe parcursul a 16 sedinte.
"Sesiunea asta nu prea am fost prezent"
* recunoaste senin deputatul PSD-ist Alin Teodorescu
In ceea ce ii priveste, parlamentarii braileni care au inregistrat cel mai slab scor, privesc in mod diferit acest rezultat. In vreme ce Mihai Tudose contesta acuratetea studiului, Alin Teodorescu spune ca cei care l-au realizat au dreptate. Astfel, deputatul Mihai Tudose ne-a declarat: "Poate rezultatele sint asa cum sint pentru ca eu am refuzat sa le mai raspund. M-am suparat ca mi-au luat la misto raspunsurile pe care le trimisesem in momentul in care s-a demarat studiul si am incetat sa mai colaborez cu ei. Cine vrea sa vada ce am facut eu in Parlament, sa intre pe site-ul Camerei Duputatilor, si acolo sint si inregistrarile video ale luarilor mele de cuvint, ale propunerilor legislative, prezenta. Totul e acolo. Refuz sa comentez despre studiul realizat de IPP". La rindul sau, deputatul Alin Teodorescu ne-a raspuns franc: "Daca ei zic ca nu prea m-am remarcat e adevarat. Sesiunea asta nu prea am fost prezent si PSD nu prea a avut initiative. Asta e". In ceea ce o priveste pe deputata PRM Daniela Buruiana, aceasta nu a putut fi contactata telefonic in cursul zilei de ieri.
Buruiana si Teodorescu au obtinut punctaje mici si in precedenta monitorizare a IPP
Deputatii si senatorii braileni au mai trecut o data prin monitorizarea Institutului de Politici Publice. Studiul a fost dat publicitatii in vara acestui an si a avut drept subiect modul in care acestia si-au desfasurat activitatea anul trecut, atit la Parlament cit si in teritoriu. In respectivul raport, concluziile nu au fost deloc favorabile deputatului PLD Gabriel Sandu, PRM-istei Daniela Buruiana si nici PSD-istului Alin Teodorescu. Astfel, cel putin pentru ultimii doi nu este pentru prima oara cind incaseaza critici dure din partea IPP. Concret, Daniela Buruiana (PRM ) si Alin Teodorescu (PSD) erau parlamentarii cel mai putin vizibili in presa locala si cu rezultatele cele mai jalnice in rindul echipei parlamentare brailene: cei doi nu au venit deloc in teritoriu in perioada de monitorizare, ca de altfel in intreg mandatul de pina acum. Mai mult, monitorii au aflat ca Buruiana si Teodorescu nici macar nu desfasoara activitati concrete in circumscriptia Braila.
O parte dintre informatiile in baza carora s-a realizat materialul IPP au fost furnizate chiar de catre parlamentarii monitorizati care au completat diferite chestionare si formulare, pentru a conferi transparenta si corectitudine studiului.