Mergi la conţinutul principal

Tentativă de omor. Frica de vrăji l-a făcut să pună mâna pe cuţit şi să-şi înjunghie soţia

• diagnosticat cu tulburare de personalitate de tip paranoid, Vasilică Topor, de 47 de ani, i-a aplicat soţiei mai multe lovituri de cuţit, pe motiv că “i-ar fi făcut vrăji” • agresiunea, inspirată parcă din Evul Mediu, s-a petrecut în luna iulie a.c. • victima a fost salvată de tatăl agresorului, fiind găsită de personalul SAJ pe carosabil, fără cunoştinţă, la 100 de metri distanţă de locul faptei • potrivit lui Topor, femeia ar fi recurs la ritualuri oculte, ca să-i facă rău 

 

Aflat de câteva luni în Arestul IPJ Brăila, Vasilică Topor, în vârstă de 47 de ani, a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor asupra soţiei cu care convieţuieşte de 19 ani. În vara acestui an, brăileanul diagnosticat de medicii de la INML “Mina Minovici” Bucureşti cu afecţiuni psihice şi-a atacat soţia cu un cuţit lung de 18,5 cm, pe motiv că aceasta i-ar fi făcut farmece. Culmea, după ce a stat mai multe zile în spital, având nevoie de 25 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, victima şi-a iertat soţul, afirmând că, dacă ar fi vrut s-o omoare, ar fi pus mâna pe un cuţit mai mare! Tentativa de omor de pe strada Mihai Bravu s-a aflat în atenţia procurorului criminalist de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, Mircea Ciutac, magistratul care a coordonat cercetările.

 

Obsesie fatală

Potrivit propriilor declaraţii, Vasilică Topor şi-a bănuit soţia de practici oculte încă de la începutul căsătoriei, însă n-a divorţat de ea, considerând că mai nimerit ar fi s-o omoare. Procurorul de caz precizează:

“Inculpatul a considerat permanent că persoana vătămată practică ritualuri oculte, îi <face vrăji> datorită cărora a suferit o stare permanentă de slăbiciune, ajungând la concluzia necesităţii suprimării vieţii soţiei sale, separarea nefiind îndestulătoare. În ziua de 20 iulie 2017, inculpatul s-a deplasat la mormântul mamei sale pe care a observat o bucată de hârtie cu trei orificii conţinând fire de busuioc parţial arse şi tămâie, precum şi o punguţă cu pască, obiecte care i-au întărit convingerea că se practicase magie şi că autoarea era soţia sa, astfel încât s-a întors la domiciliu, unde a ajuns în jurul orei 20:30. Pe drum, s-a hotărât să o ucidă pe soţia sa”.

Imediat ce a intrat în gospodărie, Topor a luat din sertarul unei servante un cuţit păstrat ca amintire de familie, lung de 18,5 centimetri, după care a pătruns val-vârtej în camera alăturată, unde se afla soţia sa. Femeia stătea întinsă pe pat, iar bărbatul a întrebat-o ce a căutat la cimitir, la mormântul mamei sale. Daniela Topor a negat că ar fi fost la mormântul soacrei, însă agresorul s-a aruncat asupra ei şi a început să o lovească cu cuţitul, loviturile vizâd cu predilecţie capul şi umerii victimei.

Potrivit anchetatorilor, femeia a început să strige după ajutor şi a încercat să se dea jos din pat, însă a căzut grămadă pe pardoseală. Agresorul s-a aplecat asupra ei, gata să o lovească din nou. În acel moment, însă, şi-a făcut apariţia tatăl cuţitarului, care l-a prins pe acesta în braţe, trăgându-l la o parte şi salvându-şi, astfel, nora.

Sângerând şi speriată de moarte, Daniela s-a ridicat şi a fugit pe strada Mihai Bravu. După ce a parcurs circa 100 de metri, însă, femeia s-a prăbuşit pe carosabil, pierzându-şi cunoştinţa. Până la sosirea ambulanţei, pe şosea se formase deja o pată uriaşă de sânge. Victima a fost observată de două brăilence care au încercat să-i acorde primul ajutor şi care au apelat Serviciul unic de urgenţe 112. La scurt timp, Daniela Topor a fost transportată cu ambulanţa la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, unde a fost internată în perioada 20 - 28 iulie 2017. Din fericire, fiica soţilor Topor, în vârstă de 15 ani, nu se afla acasă în momentul în care s-a produs agresiunea.

Potrivit raportului de primă expertiză medico-legală eliberat de SML Brăila, persoana vătămată a suferit 10 leziuni produse prin înjunghiere, toate în partea superioară a corpului, având nevoie de 25 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

Nu mică le-a fost mirarea anchetatorilor când au aflat că brăileanca înjunghiată de 10 ori de soţ nu-i poartă pică acestuia şi nu intenţionează să-i ceară despăgubiri pentru suferinţele cauzate. “Mai mult, persoana vătămată a declarat că, după aprecierea sa, inculpatul nu a intenţionat s-o ucidă, întrucât a folosit cuţitul amintire de familie, iar nu unul mai mare, din bucătărie”, precizează procurorul criminalist. Victima a mai spus că, dacă ar fi vrut să-i ia viaţa, Vasilică Topor ar fi urmărit-o în stradă, însă acesta a preferat să rămână în odaie, nemişcat, ca o stană de piatră.

Potrivit Raportului de expertiză medico-legală psihiatrică emis în luna octombrie 2017 de Institutul Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici” Bucureşti, inculpatul Vasilică Topor prezintă diagnosticul “tulburare de personalitate tip paranoid” şi are discernământul scăzut în raport cu fapta penală pentru care este cercetat. Medicii precizează, de asemenea, că, în cazul lui Topor, este necesară luarea măsurii de siguranţă a obligării la tratament medical. Aşa stând lucrurile, autorul tentativei de omor de pe strada Mihai Bravu ar putea ajunge, volens-nolens, la Spitalul de Psihiatrie.

Vasilică Topor a fost arestat preventiv pe data de 21 iulie 2017. A recunoscut că şi-a înjunghiat soţia, iar acum aşteaptă decizia magistraţilor judecători. 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro