Mergi la conţinutul principal

Tentativă de omor. Elev condamnat

• în vârstă de 18 ani, Vasilică Cătălin Sgîrcitu, elev al Colegiului Tehnic din Brăila, a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru port fără drept de obiecte periculoase şi tentativă de omor • prin aceeaşi sentinţă, el a fost obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii şi să-i plătească victimei despăgubiri de 20.000 lei • în mai anul trecut, Sgîrcitu l-a înjunghiat pe un tânăr de 19 ani din comuna Tichileşti, după un conflict iscat în autobuz • victima a avut nevoie de 25 de zile de îngrijiri medicale, iar viaţa i-a fost pusă în primejdie

 

Elev al unui colegiu brăilean condamnat pentru că l-a atacat şi l-a lovit cu cuţitul pe un alt adolescent, după o dispută de doi bani, iscată, se pare, de victimă.

Astfel, zilele acestea, judecătorii Tribunalului Brăila l-au condamnat pe Vasilică Cătălin Sgîrcitu, în vârstă de 18 ani, domiciliat în comuna Gropeni - anchetat şi trimis în judecată sub control judiciar - la o pedeapsă rezultantă de 3 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru săvârşirea infracţiunilor de port fără drept de obiecte periculoase şi tentativă de omor. Asta după ce instanţa de judecată i-a reţinut circumstanţa atenuantă a provocării.

Prin aceeaşi sentinţă, judecătorii îl obligă pe Sgîrcitu să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii şi să-i plătească tânărului mai mare cu un an decât el, pe care l-a înjunghiat anul trecut, suma de 20.000 lei reprezentând jumătate din despăgubirile cuvenite pentru daune morale şi materiale pricinuite, la care se adaugă 50% din contravaloarea serviciilor medicale de care a beneficiat victima şi jumătate din onorariul plătit avocatului.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, la mijlocul lunii mai 2017, Vasilică Cătălin Sgîrcitu, elev al Colegiului Tehnic “Costin D. Neniţescu” Brăila (la data la care a comis infracţiunile) a purtat un cuţit cu lama rabatabilă, lung de 24 de centimetri, în autobuzul BR-15-CAV, care circula pe traseul Brăila - Chiscani - Tichileşti - Gropeni, după care l-a înjunghiat pe un tânăr de 19 ani, perforându-i plămânul stâng şi punându-i astfel viaţa în primejdie.

 

De la ameninţări pe Facebook, la tentativă de omor

În primăvara anului trecut, Vasilică Cătălin Sgîrcitu urma cursurile Colegiului Tehnic “Costin D. Neniţescu” din municipiul Brăila şi circula cu autobuzele unei societăţi de transport public de persoane, pentru că locuieşte în comuna Gropeni. Tranzita, astfel, locaţităţile Chiscani şi Tichileşti (unde domiciliază victima Gabriel C. şi martorul Viorel M.). Procurorul de caz precizează:

“De-a lungul timpului, între inculpat şi martorul Viorel M. s-a creat o stare conflictuală, cei doi adresându-şi insulte şi ameninţări pe Facebook. La data de 10 sau 11 mai 2017, inculpatul şi o terţă persoană, “Ardei”, l-au agresat pe martor, iar apoi între inculpat şi martor a avut loc o conversaţie prin intermediul Facebook, ambii având atitudini insultătore şi provocatoare (“ne găsim când vrei tu, ne găsim şi ne batem amândoi” şi “când ne găsim, ne batem”). În perspectiva întâlnirii cu martorul, inculpatul Sgîrcitu Vasilică Cătălin a început să poarte asupra sa un cuţit cu lama rabatabilă, cu lungime totală de 24 de centimetri (...)”.

În ziua de 18 mai 2017, Sgîrcitu a venit la Brăila cu cuţitul în buzunar, hotărât să meargă la şcoală. N-a mai ajuns, însă, la şcoală, iar la ora 12:20 a urcat în autobuzul cu numărul de înmatriculare BR-15-CAV (condus de Liviu P.), autobuz ce efectua cursa regulată către comuna Gropeni. Inculpatul s-a aşezat pe unul din scaunele situate în spatele autobuzului.

În momentul în care autobuzul plin cu călători a ajuns în comuna Tichileşti şi a oprit la prima staţie (numită “Aripa Neagră”) şi-a făcut apariţia Viorel M., tânărul care se afla în conflict cu Vasilică Sgîrcitu. Viorel a urcat în autobuz pe uşa din faţă însoţit de amicul său, Gabriel C., în vârstă de 19 ani. După ce au plătit şoferului contravaloarea unei curse locale, întrucât intenţionau să ajungă în centrul comunei, la terenul de fotbal, tinerii s-au deplasat către spatele autobuzului, iar când s-au apropiat de locul în care se afla Sgîrcitu, acesta a încercat să scoată cuţitul din buzunar.

Potrivit anchetatorilor, Viorel M. a observat gestul inculpatului şi chiar a văzut cuţitul pe care-l avea în buzunar, iar pentru a-l împiedica să folosească arma, s-a aruncat asupra lui şi a început să-i care pumni în figură. I s-a alăturat Gabriel C., care l-a lovit şi el pe Sgîrcitu, iar din pricina scandalului iscat, au intervenit călătorii din autobuz.

“Pasagerii i-au solicitat şoferului să oprească, pentru ca persoanele implicate în scandal să coboare, astfel încât, după ce a parcurs o distanţă foarte scurtă de la staţie, autobuzul a oprit, uşa de la mijloc a fost deschisă, iar din interior au coborât, pe rând, martorul M. Viorel, în fugă, şi apoi persoana vătămată C. Gabriel. Inculpatul a pornit în urmărirea celor doi”, precizează reprezentaul acuzării. 

După ce a scos cuţitul din buzunar şi i-a deschis lama rabatabilă, Sgîrcitu a ajuns pe podeţul proprietăţii de la numărul 51, unde l-a prins pe Gabriel de cămaşa cu care era îmbrăcat, ţintuindu-l pe loc şi, din poziţia faţă-n faţă, i-a aplicat o lovitură cu cuţitul în stânga toracelui. Agresorul a încercat să mai lovească o dată victima, dar aceasta s-a ferit.

Imediat după agresiune, tânărul de 18 ani a pornit în urmărirea lui Viorel M., însă la scurt timp a renunţat şi s-a urcat în autobuzul care aştepta pe marginea carosabilului. La coborârea din autobuz, Sgîrcitu i-a spus şoferului care l-a întrebat ce s-a întâmplat: “Dă-l în morţii mamii lui. L-am ars!”

În acest timp, la Tichileşti, tânărul de 19 ani înjunghiat de elevul-cuţitar a început să sângereze abundent. S-a sprijinit de uşa garajului de la numărul 51, după care s-a deplasat până la casa cu numărul 63, unde s-a prăbuşit la pământ. La scurt timp, a venit tatăl victimei care i-a scos cămaşa murdară de sânge şi l-a pansat cum a putut cu un tricou, îngrijindu-l până la sosirea ambulanţei.

Gabriel C. a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, iar de aici la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Galaţi, unde a stat internat până pe data de 30 mai 2017. Leziunile provocate de Vasilică Cătălin Sgîrcitu i-au pus tânărului viaţa în primejdie şi au necesitat 25 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. Autorul tentativei de omor de la Tichileşti a suferit şi el leziuni ce au necesitat 4-5 zile de îngrijiri medicale.

Potrivit procurorilor PT Brăila, după ce a ajuns în Gropeni, inculpatul s-a deplasat în afara localităţii şi a aruncat cuţitul într-un canal de irigaţii (de unde a fost recuperat ulterior de poliţişti). Culmea, la scurt timp după ce a comis tentativa de omor, mai precis la ora 13:07, tânărul de 18 ani din comuna Gropeni l-a sunat pe Viorel M., căruia i-a spus că urma să îl înjunghie şi pe el şi că “îi va tăia urechile”.

Vasilică Cătălin Sgîrcitu a fost reţinut 24 de ore pentru tentativă de omor, fiind apoi cercetat sub control judiciar. Pe parcursul derulării anchetei, Sgîrcitu le-a spus anchetatorilor că tinerii din Tichileşti l-ar fi provocat, lovindu-l primii în autobuzul de călători şi că a folosit cuţitul ca să se apere.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro