• consilierul municipal PND Bogdan Botea le-a cerut colegilor săi din CLM şi primarului Marian Dragomir să nu mai aloce spaţii spre închiriere partidelor taman în Centrul Vechi • acesta le-a solicitat consilierilor să voteze “împotriva” prelungirii chiriei pentru sediul Partidului Socialist Român de pe Mihai Eminescu nr. 46, însă fără succes • Dragomir a afirmat că este de acord ca de acum înainte, municipalitatea să nu mai dea spaţii partidelor în Centrul Istoric, însă nici nu poate susţine rezilierea contractelor existente fără vreun motiv serios
Faptul că Strada Mihai Eminescu a ajuns să geamă de sedii de partide în locul unor terase, magazine şi puncte de atracţie turistică a fost sesizat, recent, şi de unii dintre membrii CLM Brăila. Este vorba despre consilierul municipal PND Bogdan Botea, care şi-a rugat colegii la cea mai recentă şedinţă a Consiliului, dar şi pe primarul Marian Dragomir, să nu mai dea spaţii spre închiriere partidelor, tocmai în Centrul Istoric al oraşului. Consilierul a deschis subiectul, deoarece pe ordinea de zi a şedinţei se afla un proiect privind prelungirea contractului de închiriere pentru sediul Partidului Socialist Român de pe strada Mihai Eminescu nr. 46, la parter.
Botea chiar le-a propus colegilor să voteze “împotriva” prelungirii închirierii pentru sediul acestui partid, însă fără prea mare succes.
“Am discutat şi cu colegii mei (n.r. - de la PND) mai înainte, şi cu colegii de la ALDE, domnule primar, pe viitor - având în vedere că dumneavoastră sunteţi bine intenţionat şi că doriţi ca Brăila să fie un oraş turistic de succes -, vă rog să evitaţi să mai acordaţi spaţii - bine, nu dumneavoastră direct, ci prin serviciul de specialitate -, către partide politice în centrul oraşului, în buricul târgului. Cum este şi acest partid cu nume dubios. Nu ştiu ce partid este. Nu am auzit de el. Vorbesc foarte serios! Centrul oraşului ar trebui să fie destinat unor activităţi specifice turismului. Asta dacă vreţi să facem un oraş turistic. Dacă vreţi să facem aleea partidelor... Eu zic că e suficient un partid mare (n.r. - PSD) în centru. Cred eu!”, a declarat Botea.
Propunerea acestuia nu a fost însă complet pe placul primarului Marian Dragomir, care le-a transmis consilierilor că nu consideră oportună rezilierea unui contract fără vreun motiv întemeiat.
“Alte partide cu excepţia celor existente eu am să vă propun să nu mai primească sediu în Centrul Istoric pe viitor, dar la cele care au deja, nu există un motiv de reziliere. Şi atunci, mergem pe prelungirea respectivă. Unele dintre partide - şi nu o să fac niciun fel de aluzii -, sper doar să dispară!”, a declarat la rândul său Dragomir.
Botea a insistat ulterior pe ideea ca membrii CLM să respingă proiectul, însă nu s-a bucurat de susţinere. Proiectul a fost aprobat în cele din urmă cu 25 voturi “pentru” şi un singur vot “împotrivă” al PND-istului.
Reamintim că, potrivit informaţiilor pe care ni le-a pus la dispoziţie recent, directorul SUPAFLC Brăila, Emilena Huiu, Partidul Socialist Român Brăila are un sediu cu birouri în suprafaţă de 48,75 mp pentru care trebuie să plătească lunar 107 lei şi dependinţe de 33,97 mp pentru care mai plusează cu 41 lei. În total, discutăm de o chirie de aproximativ 148 lei pe lună (1.776 lei pe an). De altfel, potrivit celor spuse de Huiu şi confirmate de viceprimarul Doiniţa Ciocan, PSR era în luna iunie 2018 singurul partid care a înregistrat restanţe la plata chiriei. Municipalitatea a acţionat în instanţă Partidul Socialist Român pentru recuperarea a 1.523 lei. Întâmplător sau nu, după ce redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au demarat o anchetă pe tema partidelor din centrul vechi şi au aflat de restanţa la chirie, reprezentanţii PSR Brăila au plătit o parte din datorie, astfel că rămăseseră cu doar 445 lei de plată pe ultimele 3 luni ale anului. Conducerea SUPAFLC anunţa atunci că este dispusă să renunţe la proces dacă partidul îşi va achita restul de plată. În acest context, exista un motiv absolut rezonabil de a nu se mai prelungi contractul, mai ales că PSR nu are nici măcar un singur reprezentant în vreun consiliu local din judeţ.