• consilierul judeţean PND Cătălin Iordache a luat decizia de a demisiona din funcţia de vicepreşedinte al HC “Dunărea”, nemulţumit de scandalul iscat în ultima perioadă, dar şi de multe nereguli pe care le reclamă la nivelul clubului • acesta a susţinut, ieri, o conferinţă de presă în care a precizat că, deşi CJ Brăila a făcut un audit pentru a verifica modul în care se cheltuie banii publici la club, nu a aruncat o privire şi la cheltuielile venite din sectorul privat, deşi este acţionar majoritar • acesta a criticat şi modul în care este gestionată echipa din punct de vedere tehnic
Consilierul judeţean Cătălin Iordache (PND) a susţinut, ieri, o conferinţă de presă pentru a anunţa că a demisionat din funcţia de vicepreşedinte la Clubul HC “Dunărea”. Acesta a afirmat că decizia a venit pe fondul scandalului iscat la nivelul conducerii clubului, dar în mod special pentru că este nemulţumit de modul în care PSD-iştii gestionează echipa, atât financiar, cât şi logistic. Iordache s-a plâns că deşi Colegiul Director este format din cinci persoane, colectivul nu funcţionează şi nicio propunere din partea sa nu a fost luată în calcul, dacă leza în vreun fel interesele de partid ale PSD-iştilor.
“Acolo conduce un singur om, domnul Caranica, care de fapt, este doar interfaţa PSD-ului. Pentru că nu el ia deciziile în realitate”, a declarat Iordache.
Acesta a precizat că în ciuda declaraţiilor preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, privind faptul că nu există nereguli la club, de fapt lucrurile nu sunt deloc roz în privinţa modului în care se cheltuie banii. Iordache a explicat că auditul Consiliului nu a verificat şi modul în care se cheltuie sumele de bani venite din partea privaţilor, deşi este acţionar majoritar şi are această obligaţie.
“M-aş fi mirat ca auditul CJ Brăila să găsească vinovat un coleg de la PSD. Numai că atunci când faci un audit la Clubul HC Dunărea ar trebui să îl faci nu numai pe cheltuirea banilor publici, aşa cum a subliniat domnul preşedinte Chiriac, ci pe toate cheltuielile de la clubul respectiv. Pentru că la HC Dunărea sunt două tipuri de fonduri: banii de la Primărie, de la Consiliul Judeţean şi bani privaţi. De la firme care susţin clubul. Nu foarte multe, dar sunt. Or, banii aceia sunt cheltuiţi în devălmăşie, zic eu, şi nu au făcut obiectul auditului CJ Brăila. Practic au verificat doar dacă banii de la Consiliu au fost cheltuiţi corect, dar domnul preşedinte Chiriac nu poate să spună că îl interesează doar banii aceia, pentru că CJ Brăila este acţionar majoritar la clubul de handbal. Statutul este de aşa natură făcut încât numărul de voturi în AGA este direct proporţional cu contribuţia pe care o aduci la bugetul clubului. Deci CJ ar trebui să controleze tot ceea ce se întâmplă acolo. Nu numai banii pe care îi trimite Consiliul”, a avertizat Iordache.
Ce nereguli reclamă consilierul judeţean
PND-istul Cătălin Iordache a afirmat că la HC Dunărea există foarte multe deconturi nejustificate legate de deplasări, de cheltuieli cu masa, cazarea, medicamentele folosite de jucătoare.
“Din ce ştiu eu, nu a existat niciodată un concurs de oferte care să facă legală achiziţia de produse şi servicii. S-a spus de fiecare dată «acceptăm un preţ mai mare de la x, de exemplu de la «RaAy», pentru că ne dau şi piscină». Când eu am întrebat dacă serviciile acestea de piscină, antrenament sportiv în sală sunt facturate, mi s-a spus că nu. Pentru că erau la negru. Deci ei au acceptat servicii oferite suplimentar, dar necuantificabile, ca să justifice un preţ mai mare pentru mâncarea pe care o dădeau cei de la «RaAy». Nu era niciun fel de contract legat de chestia aceasta. În opinia mea, cred că sunt zeci de mii de lei noi pe an cheltuite nejustificat. În al doilea rând, medicamentele cumpărate de la o farmacie - am înţeles eu -, prietenă, au depăşit un miliard de lei vechi anual. Nu s-a spus niciodată la ce preţ se cumpără? Cum? Chiar am întrebat ce farmacii au participat la selecţia de oferte pentru medicamente, vitamine şi ni s-a spus că nu am făcut. «O avem pe asta, cu asta mergem». E vorba de «Thymul». Şi aşa mai avem să le dăm nişte bani din urmă, deci îi alegem tot pe ei. Povestea pe care o aruncă toţi cei din conducerea clubului, că totul e legal, că e perfect, că sunt comisii care semnează şi care fac lucrurile astea în regulă, chiar este o poveste. Pentru că, de exemplu, procesul verbal al unei şedinţe de Consiliu Director, nu este semnat de membri la finalul şedinţei, ci cu mult timp după aceea”, a mai afirmat Iordache.
Consilierul susţine că nu a reclamat această situaţie la Poliţie sau la Parchet deoarece, deşi a văzut documentele, ulterior nu i s-a mai permis accesul la ele.
“Din ce am înţeles eu, după finalizarea unor astfel de şedinţe ale Consiliului Director, foloseau ultimele pagini cu semnăturile noastre şi le puneau în spatele altor documente redactate ulterior. Acesta este un alt motiv al demisiei mele”, a mai completat sursa citată.
Iordache a precizat că i s-a imputat că nu şi-a plătit cotizaţia la club, însă a ţinut să puncteze că timp de 11 luni şi Primăria Brăila s-a aflat în aceeaşi situaţie, la fel şi “Braicar” şi CUP “Dunărea”. Chiar şi aşa, consilierul afirmă că a achitat jumătate din suma de 2.400 lei pe an, însă a solicitat ca restul banilor să îi fie scăzuţi din investiţiile în instalaţia de aer condiţionat pe care a făcut-o la Sala Polivalentă, lucru care nu s-a întâmplat.
De asemenea, consilierul a precizat că nu de puţine ori s-a întâmplat ca echipa “să mai uite la Brăila” căte o jucătoare la plecările naţionale, astfel că nu de puţine ori i s-a solicitat să ajute la transportarea acestora pe cheltuiala proprie până la destinaţie, sau să transporte medicamentele echipei. Drumuri ce nu i-au fost decontate niciodată.
“La plecarea în cantonamentul de la Forban, la 30 km de Brăila, m-a sunat antrenorul, domnul profesor Florin Pera şi m-a întrebat dacă vreuna dintre jucătoare, respectiv Cătălina Preda, e cumva cu mine în maşină. Eu am crezut iniţial că glumeşte. Nu era. Am sunat-o pe Cătălina Preda şi mi-a spus că este în autocar. Aşa că i-am transmis să meargă la domnul profesor şi să îi spună că este acolo, pentru că o caută în continuu. Asta ca să înţelegeţi cum era organizarea. Mai mult, l-au adus pe domnul Claudiu Pisică pe post de director de competiţii. La discuţia dinaintea aducerii domnului Pisică, în Consiliul Director, eu am propus să se desfăşoare un concurs prin care să fie adus cineva. Trebuia să facă rezervări, să se ocupe de masa echipei. Adică trebuia cineva cât de cât priceput. Mă rog, l-au adus pe domnul Pisică, printr-un fel de derogare. Prima deplasare pe care a organizat-o domnul Pisică a fost la Roman, unde echipa a dormit lângă un depozit al Comcereal care a lucrat toată noaptea, timp în care şi hotelul şi ce mai era în jur se zguduiau uşor şi era un zgomot aşa difuz. Deci nu prea puteai să dormi acolo, dar asta a fost alegerea domnului Pisică. Atât a putut el să rezerve. Bine, nici Roman nu are hoteluri de nu ştiu câte stele. Eu am reproşat de ce a adus echipa în condiţiile alea. Mi-a spus că era cel mai ieftin. Dar este o poveste pentru că de cele mai multe ori când negociezi pentru mai multe persoane obţii discounturi”, a mai criticat Iordache, făcând precizarea că directorul de competiţii are un salariu brut de aproape 5.000 lei, iar directorul executiv al clubului - 9.000 lei.
Iodache s-a mai plâns şi de faptul că HC Dunărea are o gaură în buget mai veche de 3 miliarde lei vechi, de pe vremea preşedintelui CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu, ca urmare a unui proces pierdut cu un fost antrenor al echipei concediat fără motive clare, care a acţionat în instanţă, a câştigat şi i-au fost plătiţi banii. Consilierul susţine că a solicitat PSD-iştilor să ceară la rândul lor recuperarea sumelor de la membrii Colegiului Director de la vremea respectivă, însă fără niciun succes. Sursa citată a adăugat că acela a fost momentul zero în înrăutăţirea relaţiilor cu primarul Marian Dragomir şi Francisk Chiriac.