Mergi la conţinutul principal

Tensiuni la CJ Brăila pentru preluarea miei de hectare de la Galaţi

• consilierii PNL Brăila, în frunte cu Alexandru Dănăilă, s-au arătat complet revoltaţi de faptul că preşedintele CJ şi aparatul din subordine nu au întocmit un raport de specialitate la expunerea de motive privind preluarea terenului, pe care au înaintat-o în urmă cu 30 de zile • aceştia au avertizat că, potrivit legii, au posibilitatea să convoace chiar ei o şedinţă extraordinară în următoarele zile • de cealaltă parte, şeful judeţului, Francisk Chiriac, a cerut rediscutarea unui atare proiect şi a dat de înţeles că, deşi îşi doreşte remedierea situaţiei, lucrurile nu sunt atât de simple, deoarece terenul nu a fost niciodată în proprietatea judeţului nostru, chiar dacă se află pe teritoriul comunei Vădeni

 

Consilierii judeţeni liberali şi-au pierdut complet răbdarea şi critică lipsa de acţiune a şefului judeţului în rezolvarea problemei preluării celor 1.000 de ha de teren de la municipiul Galaţi. Încă de la începutul şedinţei ordinare a CJ Brăila de ieri, liderul PNL, Alexandru Dănăilă, a dorit să atragă atenţia că în ciuda faptului că grupul de consilieri din care face parte a venit, acum 30 de zile, cu o expunere de motive pe această temă, aparatul de specialitate al Consiliului nu s-a sinchisit să întocmească raport de specialitate, astfel încât proiectul să intre pe ordinea de zi. Cum subiectul a fost ignorat de şeful CJ Brăila, tema a fost reluată de Dănăilă, ulterior, la finalul şedinţei, la rubrica „diverse”. Liberalul a precizat că potrivit Legii 215 a administraţiei publice locale, dacă în termen de 30 de zile de la depunerea unei expuneri de motive nu se întocmeşte un raport favorabil sau nefavorabil, se consideră că aceasta poate deveni proiect de hotărâre. Astfel, Dănăilă a anunţat că are de gând să convoace alături de ceilalţi consilieri judeţeni o şedinţă extraordinară pentru a dezbate acest proiect. Nici de această dată Francisk Chiriac nu a dorit să asiste la discursul liberalului şi a decis să ia o scurtă pauză, punctând că ştie foarte bine ce are acesta de zis, spre nemulţumirea lui Dănăilă.

„Dacă aşa trataţi dumneavoastră o chestiune importantă pentru Brăila şi în modul ăsta consideraţi că ar trebui să o abordăm nu e niciun fel de problemă. (...) Consiliul a făcut o adresă prin care ne comunică în data de 28 august, faptul că a sesizat Ministerul Dezvoltării, Agriculturii, Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi, alte organe ale statului, cu privire la faptul că terenul respectiv s-a închiriat şi nu respectă destinaţia pentru care a fost dată hotărârea de Guvern. Noi am propus un proiect de hotărâre. Începând cu ziua de mâine (n.r. - astăzi), avem posibilitatea să convocăm o şedinţă extraordinară a CJ şi să punem în dezbatere acest proiect. Discutăm de intenţia Consiliului de a prelua acest teren. Noi trebuie să sesizăm organele statului cu privire la intenţia noastră. Am înţeles dintr-o declaraţie publică faptul că şi colegii de la PSD, şi preşedintele (preşedintele interimar al PSD Brăila, Ion Rotaru - n.r.), şi preşedintele CJ Brăila, şi primarul au declarat că sunt interesaţi ca acest teren să treacă la Brăila şi că există un interes pentru dezvoltarea zonei respective. Ne interesează să dezvoltăm un parc industrial care să aducă plusvaloare, aşa cum se întâmplă în alte zone. Şi pentru că Brăila este pe ultimul loc la nivelul salarizării, cred că n-ar strica să avem şi locuri de muncă mai bine plătite”, a afirmat Dănăilă.

 

Chiriac şi Dănăilă nu cad de acord în privinţa abordării subiectului

Cum între timp preşedintele CJ Brăila s-a întors în sală, Dănăilă şi-a continuat discursul încercând să îi atragă atenţia: „Domnule preşedinte, văd că v-aţi întors. Îmi cer scuze că v-am deranjat cu acest subiect. Dacă ştiaţi ce am de spus, ar fi fost în acord cu ceea ce declaraţi să luaţi şi măsuri. Pentru că adoptarea unui proiect de hotărâre care exprimă intenţia noastră nu afectează cu nimic. Doar demarează procedura pentru preluarea acestui teren. Ne manifestăm intenţia. În 30 de zile, dumneavoastră şi  aparatul de specialitate nu aţi întocmit acest raport de specialitate, favorabil sau nefavorabil. Vă solicit pe această cale, dacă consideraţi că este un subiect important pentru judeţ, să faceţi demersurile în sensul eliberării unui raport de specialitate şi convocarea unei şedinţe extraordinare. În caz contrar, după 30 de zile, deci, începând de mâine (n.r. - astăzi), o treime dintre consilieri, conform legii, pot convoca această şedinţă pentru dezbaterea proiectului. Şi v-am anunţat treaba asta. E o chestiune publică. De la «nu ne interesează», cum aţi spus iniţial, aţi ajuns la «ne interesează», cum aţi spus mai târziu, dar aţi dovedit că, de fapt, sunt doar vorbe goale, fără să luaţi nicio măsură. Trei adrese pe care le-aţi trimis ministerului să îi atenţionaţi ce fac cei de la Galaţi nu înseamnă intenţia noastră de a lua terenul. Noi discutăm despre preluarea terenului. Dacă vrem să terminăm chestiunea asta peste 4 - 5 ani, o să o începem atunci”, i-a transmis Dănăilă lui Chiriac, vizibil iritat.

La rândul său, şeful judeţului a susţinut că, deşi împărtăşeşte dorinţa liberalilor de a prelua acel teren de la gălăţeni, nu este de acord cu abordarea tranşantă a consilierilor PNL. Chiriac a afirmat că, din punctul său de vedere, ar trebui încercată mai degrabă o colaborare cu gălăţenii, prin dezvoltarea unui proiect comun din care ambele judeţe să aibă de câştigat. Mai mult, acesta a criticat expunerea de motive depusă de PNL-işti, precizând că nu este formulată cât se poate de corect şi că ar mai trebui analizată şi adaptată înainte de a fi promovată într-un proiect de hotărâre.

 

Chiriac: «Noi cerem un teren care nu a fost niciodată al nostru, a fost al statului român»

Mai mult, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a dorit să sublinieze că în prezent administraţia brăileană nu poate solicita Guvernului să îi dea un teren care nu a fost niciodată în proprietatea sa. Acesta a punctat că singura variantă de rezolvare a problemei este ca, în baza nerespectării hotărârii de Guvern de către gălăţeni, care au concesionat o parte a terenului pentru activităţi agricole, deşi acesta a fost dat strict pentru construirea de locuinţe sociale, să fie redat ADS-ului (Agenţia Domeniilor Statului). Abia după acest moment, susţine Chiriac, CJ Brăila poate solicita terenul Guvernului, alături de o expunere de motive pertinentă.

„Proiectul dumneavoastră, adresa dumneavoastră, intenţia, scrisoarea, expunerea de motive, din câte mi s-a explicat, nu este corect formulată. O să vă spună domnul secretar mai multe. V-am spus şi intenţia noastră. Suntem de acord cu rezolvarea acestei probleme. Mai mult decât atât, în data de 25 iulie, eu, în calitate de preşedinte al consiliului judeţean, le-am scris celor două ministere de resort - Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Agriculturii. În data de 31 iulie aţi venit şi dumneavoastră cu această expunere. Ok. E în regulă. Acest teren, prin hotărârea de Guvern - v-am dat şi hotărârea -, era al Statului Român. Era administrat de ADS. Niciodată nu a fost în proprietatea Consiliului Judeţean. Am făcut demersurile ca să putem regla această situaţie. Terenul trebuie să treacă înapoi la ADS şi apoi vom face demersurile să treacă în administrarea şi patrimoniul public al judeţului Brăila. Ceea ce este corect şi pe lege. Am înştiinţat toate instituţiile care ne pot da un răspuns şi care pot rezolva această problemă. Inclusiv prefectul Judeţului Galaţi, cu privire la acea hotărâre pe care CLM Galaţi a dat-o cu referire la contractul de concesiune. O să facem toate demersurile legale să atacăm acea hotărâre. Pentru că este ilegală. Acel teren de 1.000 ha a fost dat clar cu destinaţie specială, pentru construcţie de locuinţe sociale, nicidecum pentru agricultură. I-am scris şi prim-ministrului României pe această temă. Am făcut toate demersurile legale. Eu nu sunt împotrivă să facem un proiect de hotărâre în care mă împuterniciţi pe mine să fac aceste demersuri, dar le-am făcut. Noi cerem un teren care nu a fost niciodată al nostru, a fost al statului român”, a declarat Chiriac.

La rândul său, Dănăilă a ţinut să puncteze că nu este o abordare normală, subliniind că Guvernul trebuie să ştie de acum intenţiile judeţului nostru legate de acel teren pentru a face demersurile mai departe.

„Eu cred că ar trebui să ne gândim şi la altă soluţie. Să fie terenul de dezvoltare al celor două oraşe Brăila şi Galaţi. E mult mai important decât să ne certăm pe un milion de euro. Pentru că acel milion putea să intre în asociaţia de dezvoltare Dunărea de Jos, în care cele două municipii, împreună cu comunele limitrofe să creeze ceva cu acei bani. Parc industrial şi ce mai dorim noi”, a mai aduăgat Chiriac, făcând precizarea că în prezent terenul se află în proprietatea municipiului Galaţi, care trebuie să îşi dea acordul pentru a fi predat înapoi statului român.

La rândul său, consilierul judeţean PND Simona Drăghincescu a precizat că într-adevăr propunerea venită din partea consilierilor PNL ar fi trebuit luată în calcul de aparatul de specialitate al CJ, aşa cum spune legea şi să primească un raport de specialitate în termen de 30 de zile. PND-ista a ţinut totuşi să atragă atenţia că în perioada în care a existat o guvernare PNL, ulterior un guvern tehnocrat susţinut de liberali, nimeni nu a venit cu această cerere, deşi ar fi putut să o facă. Chiar şi aşa, Drăghincescu a adăugat că toţi consilierii judeţeni sunt de acord cu preluarea terenului de la Galaţi şi că îndreptarea greşelii ce s-a făcut în trecut trebuie neapărat să aibă loc, însă doar printr-o variantă legală şi sigură.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro