Tensiuni la şcoala din Şuţeşti, din cauza orelor de limba romani | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Tensiuni la şcoala din Şuţeşti, din cauza orelor de limba romani

La Şcoala Gimnazială Şuţeşti apele sunt tulburi. Asta după ce directorul unităţii de învăţământ, Vasile Orzaru, şi-a depus demisia, vineri după-amiază. Totul a început de la faptul că acesta intenţiona să reducă foarte mult orele de romani din şcoală, iar profesoara de specialitate, Corina Ceama, să treacă la predarea limbii române. Imediat au apărut tensiuni, iar situaţia a ajuns şi la urechile inspectorului şcolar general, prof. Cătălin Canciu.

"Directorul şcolii din Şuţeşti, unde peste 50% dintre elevi sunt de etnie romă, a creat o situaţie nu tocmai plăcută între cadrele didactice, după ce a restrâns cât a putut orele de predare în limba romani la clase. Totul pentru a-i permite profesorului de specialitate, Corina Ceama, să preia orele de limba română. Nimic ilegal, dacă nu sărea peste o etapă, şi anume acordarea continuităţii la catedra de română profesoarei care s-a pensionat anul trecut"", a sesizat la redacţie un grup de profesori de la Şuţeşti.
Inspectorul şcolar general Cătălin Canciu a auzit imediat de situaţie şi a încercat să stea de vorbă cu cel aflat la conducerea unităţii de învăţământ. La ceva timp după această discuţie, atât directorul Vasile Orzaru, cât şi directorul adjunct Vasilica Barac şi-au prezentat demisiile la inspectorat, mai precis vineri după-amiază. Acum, ambii se află în perioada de preaviz de 45 de zile, după cum ne-a informat chiar inspectorul şcolar general.

Canciu: «Lucrurile, aşa cum le gândesc eu, nu au stat corect»

"Elevii de etnire romă au dreptul la studiul limbii materne cu acordul părinţilor. Am avut întâlnire cu toţi profesorii care se ocupă de limba romani şi le-am spus: «Oameni buni, este un drept câştigat, pe care trebuie să-l valorificaţi la maxim! E păcat ca elevii voştri să nu studieze în limba maternă». Ce se întâmplă la Şuţeşti? De-a lungul timpului, la şcoala respectivă au fost 3 catedre de limba romani, iar astăzi o desfiinţăm şi pe ultima, cam aşa ar sta treburile. I-am cerut domnului director să cheme părinţii, să discute cu ei, transparent. Până la urmă, a restrâns catedra, pentru că erau doar 7 ore, iar doamna profesor Corina Ceama să treacă pe limba română, în condiţiile în care s-a sărit o etapă în care Consiliul de Administraţie trebuia să-i accepte doamnei Călin, care preda limba română, continuitatea, pentru că are dreptul la încă trei ani de predare, după ce a ieşit la pensie. Nu i s-a acordat continuitatea, în schimb s-a rezolvat restrângerea în cazul doamnei Ceama. Eu am cerut să fie un proces transparent şi obiectiv, astfel încât să fim siguri că părinţii au vrut sau n-au vrut limba romani. Probabil, domnul director s-o fi simţit vinovat. Pentru că acolo populaţia şcolară de etnie romă depăşeşte 50%. La profesorul care este îndrăgit, copiii vin fără să mai întrebe, şi cu asta am spus totul", ne-a explicat inspectorul şcolar general Cătălin Canciu cauzele situaţiei tensionate din cadrul şcolii din Şuţeşti şi confirmând, totodată, spusele profesorilor care ne-au sesizat problema. Mai mult, acesta consideră că e absurd şi chiar un semnal de alarmă să nu ai o catedră de limba romani în cadrul celei mai mari comunităţi şcolare de romi.
Demisiile directorului Orzaru şi directorului adjunct Barac l-au luat prin surprindere pe insp. Canciu. "M-am trezit vineri cu demisia domnului Orzaru şi a doamnei director adjunct Barac. Chiar nu ştiu motivele. Legal, Consiliul de Administraţie ia act, are o perioadă de preaviz, apoi fie în perioada de preaviz, fie după terminarea acesteia, numim altă conducere. Lucrurile, aşa cum le gândesc eu, nu au stat corect. Mai ales că domnul director, până am intrat în problemă, mi-a zis că orele acelea de romani sunt opţionale...Nu sunt opţionale! Una e un opţional pe care-l propune profesorul şi apoi poate să nu-l mai propună, alta e situaţia aici, unde e dreptul copilului de a studia în limba maternă, bineînţeles cu acordul părintelui. E o problemă! Când ai 246 de elevi romi din 447 şi tu nu eşti în stare să menţii o catedră în şcoală...e o problemă! Nu trebuie să luăm şi noi nişte decizii? Lăsăm şcoala asta să se ducă într-o gaură fără fund?!", a adăugat şeful IŞJ Brăila.

Primarul speră ca directorul să-şi retragă demisia

Contactat de reporterii "Obiectiv - Vocea Brăilei", primarul localităţii Şuţeşti, Cristian Codreanu, a declarat că totul e o neînţelegere şi speră ca directorul Vasile Orzaru să-şi retragă demisia şi să se întoarcă la conducerea şcolii. Acesta intenţionează să organizeze o întâlnire cu profesorii, directorul, consilierii locali din partea etniei rome, cu consilierul pe probleme de romi din cadrul Primăriei şi cu părinţii, pentru o discuţie pe tema predării limbii romani în şcoală.
"Nu vorbim de o desfiinţare de catedră, ci de o restructurare. A fost o propunere către Consiliul de Administraţie, dânsul (directorul Vasile Orzaru - n.r.) având o situaţie în care părinţii nu au fost consiliaţi suficient şi s-a ajuns la un număr de părinţi care doresc predarea în limba romani mai mică. Eu am zis să ne întâlnim cu toţii, cu consilierul pe probleme de romi de la Primărie, consilierii locali din partea etniei rome, cu mediatorii şcolari, cu domnul director, cu doamna profesoară, cu părinţii, în care să li se prezinte avantajele dacă învăţăm limba romani şi să reluăm această activitate. Au fost nişte neînţelegeri, haideţi să nu fim răutăcioşi. Domnul director este în preaviz. Am avut o discuţie dimineaţă cu dumnealui şi l-am rugat să revină asupra deciziei de demisie şi să se întoarcă la treabă, pentru că într-adevăr avem treabă! El mi-a zis să-i las puţin timp să se mai gândească. Eu cred că o să se rezolve pozitiv această situaţie", a fost comentariul primarului Codreanu.
În schimb, directorul Vasile Orzaru nu a fost atât de deschis cu reporterii "Obiectiv - Vocea Brăilei". Contactat telefonic, acesta nu a spus decât că îşi va retrage demisia, după care a încheiat apelul.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro