Tensiuni în CLM la adoptarea regulamentului pentru fostele puncte CET | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Tensiuni în CLM la adoptarea regulamentului pentru fostele puncte CET

• consilierii municipali au aprobat regulamentul după care administraţia va gestiona fostele puncte termice, preluate de curând de la lichidatorul fostului CET • o parte dintre actualii chiriaşi care şi-au dezvoltat mici afaceri în câteva dintre aceste puncte au fost prezenţi în sala de şedinţe pentru a-şi spune nemulţumirile • oamenii consideră că au investit în aceste locaţii şi este incorect ca la finalul contractului să concureze pe picior egal cu alţi posibili dezvoltatori, în cadrul unei licitaţiii publice

 

Consilierii municipali au aprobat, în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM Brăila, regulamentul pentru administrarea punctelor termice şi centralelor preluate de la lichidatorul fostului CET. Subiectul a stârnit totuşi un mini-scandal în cadrul consiliului, legat de modul în care cei care desfăşoară în prezent diferite activităţi în unele dintre aceste puncte contra unei chirii lunare, vor fi nevoiţi să participe la licitaţie dacă vor să aibă vreo şansă să îşi continue afacerile acolo. Asta după ce le expiră actualul contract, fără posibilitate de prelungire. Câţiva dintre actualii chiriaşi au participat la şedinţa consilierilor şi chiar li s-a dat dreptul la cuvânt de câteva ori pentru a-şi spune nemulţumirile. Pe scurt, oamenii s-au plâns că au investit bani în reabilitarea punctelor respective, că au renovat locaţiile, au montat faianţă şi le-au racordat la utilităţi, în baza promisiunii lichidatorului CET că vor putea să îşi prelungească aceste contracte, odată ce punctele vor ajunge la Primărie. De asemenea, aceştia au cerut lămuriri în privinţa plăţii chiriei de acum înainte, a preţului de pornire a licitaţiei şi s-au plâns în privinţa faptului că nu este corect să nu aibă drept de preemţiune sau anumite compensaţii având în vedere investiţiile făcute. Cu toate acestea, lucrurile s-au tranşat destul de repede de la nivelul prezidiului CLM, astfel că li s-a transmis că va trebui să participe la licitaţia publică pe viitor, odată ce actualele contracte le vor expira, pentru că a aşa spune legislaţia actuală.

 

Dragomir: «Nimeni nu va fi dat afară cu forţa până la expirarea contractului»

Secretarul municipiului, Ion Drăgan, a explicat în plen că acestea sunt procedurile legale, astfel că municipalitatea nu poate să acorde spre închiriere aceste spaţii fără a organiza o licitaţie în prealabil. Chiar şi aşa, în cazul celor cărora le expirau contractele la momentul adoptării regulamentului, s-a luat decizia prelungirii temporare a chiririlor până în luna iulie. De asemenea, li s-a explicat chiriaşilor că gestionarea acestor puncte va trece de acum la Serviciul de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ şi a Cimitirelor (SUPAFLC), astfel că se vor realiza acte adiţionale la contracte şi chiriile vor fi încasate de acest serviciu de acum înainte. Cât despre faptul că respectivii chiriaşi au făcut investiţii acolo, Drăgan a afirmat că acestea le-au folosit pe durata în care contractul a stat în picioare, astfel că nu pot fi compensate în vreun fel. Iar dacă există anumite pretenţii, acestea se pot rezolva prin Codul Civil.

Primarul Marian Dragomir a reiterat totuşi ideea că nimeni nu îşi doreşte să facă abuz la scoaterea celor care au chirii din aceste spaţii şi că totul se va desfăşura normal, la expirarea contractelor. Mai mult, edilul-şef a dorit să sublinieze că soarta fiecărui punct termic în parte, fie că va fi demolat şi transformat în spaţiu pentru parcare, fie închiriat în continuare, se va decide în cadrul CLM Brăila.

“Unora contractul le expiră astăzi şi trebuie să le asigurăm o anumită siguranţă şi continuitate a activităţii lor, până la finalizarea procedurii pentru a putea fi la licitaţie publică. La alţi chiriaşi, în schimb, expiră la diverse momente acest contract, la unii în 2020, la alţii în 2021, 2022 etc. Fiecare va rămâne în acel punct termic, până la finalizarea termenului contractual fără a fi deranjaţi de nimeni. La finalizarea contractului, legea prevede un lucru absolut obligatoriu, şi prin regulamentul CLM votat în unanimitate de consilieri, se va organiza o licitaţie publică cu strigare, în sistem deschis, competitiv, pentru a asigura o maximă transparenţă. Şi atunci, cel care va câştiga licitaţia va exploata în continuare punctul termic. De asemenea, într-un termen de 90 de zile se va face o propunere către CLM ca fiecare punct termic care în momentul de faţă nu este folosit să aibă o anumită destinaţie, în vederea organizării unei licitaţii publice pentru închirere, sau a demolării lui pentru construirea unor locuri de parcare. Cert este că această propunere va fi făcută de aparatul Primăriei, iar eu împreună cu dânşii şi viceprimarii mă voi deplasa la foarte multe dintre aceste locaţii, dar decizia finală privind destianţia fiecărui punct termic o va lua CLM, tot prin vot, prin hotărâre de Consiliu”, a declarat Dragomir.

Consilierii municipali PNL s-au poziţionat alături de chiriaşii nemulţumiţi, ba chiar liberalul Sorin Ioniţă l-a acuzat pe primar şi administraţia PSD că practică o politică a distrugerii, deoarece prin acţiunile întreprinse îndeamnă indirect afaceriştii să distrugă tot ce au investit acolo şi să predea, la final, punctele termice exact în starea în care le-au găsit. La rândul său, Adrian Tabarac a solicitat ca populaţia din zona în care există astfel de puncte CET care zac nefolosite, să fie consultată în privinţa destinaţiei viitoare, înainte de luarea unei decizii finale în CLM. 

În cele din urmă, proiectul a fost aprobat în unanimitate, cu 26 voturi “pentru”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro